Akinek a babája sokat "beszélt" babanyelven, mikor váltott át érthető beszéddé?

Ha már kezdi mondani a szavak elejét, akkor nemsokára beindul a rendes is.
Fiam 20 hónaposan kezdte az érthető beszédet.

Bocs, hogy nem a kérdésre válaszolok.
Az én kisfiam is 16 hónapos. Ugyanazt csinálja, mint a tiéd. Komplett kis színdarabokat előad kézzel-lábbal mutogatva, halandzsázva. Neki nincs annyi szava, mint a tiédnek. Legalábbis én nem sokra tudok asszociálni.
De tegnap tök érthetően azt mondta, hogy hoppá. 2 hete meg azt, hogy szia apa. De azóta se.
A tiéd fiú vagy lány? Mert a fiúk ezt is később kezdik elvileg.

"de ha ezen nem akkor nem tudom min múlik"
Legkevésbé rajtad múlik. Leginkább pedig a genetikailag kódolt idegrendszeri érésen. ;)
1. gyerek: lány. Születése óta mindent kommentáltunk. Olvasott mesék, mondókák, dalok orrvérzésig. Egyik oldalt zeneművész nagyival, másik oldalon fejlesztő pedagógus nagyival megtámogatva.
= megkésett beszédfejlődés.
2. gyerek: fiú. Háttér, "nevelés" ugyanaz. 10 hónapos korától szavakat mondott, 1,5 évesen összetett mondatokban beszélt.
Egyébként a nagy is behozta a "lemaradást" és később azért látszott a szókincsén, hogy mennyit foglalkoztunk vele.

Az én lányom most 18 hónapos. Most tartunk ott, hogy körülbelül 40 szót használ, esetleg két szót egymás mellett ("baba ül", "anya baba", "baba hamm").
16 hónaposan 2-3 szót mondott jól.
17 hónaposan egyre tisztábban beszélt. Elég sok szót ismert, de rendszeresen csak 8 szót használt jól.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!