Milyen divatneveket adtak a babáknak 19. században és 20. század elején, amik mára feledésbe merültek?
Ilyen nevekre gondolok:
Női: Ludovika, Stefánia, Franciska, Lujza, Mici...
Férfi: Rudolf, Ferdinánd, Albert, Valér...
Ismertek még ilyen neveket, amelyek népszerűek voltak, de manapság alig viselik páran?
Ezt a weboldalt tudnám szívből javasolni:
Mi ezeket a listákat rágtuk át újra és újra, szerintem szépen össze vannak szedve :)
Ernő, Dezső, Rezső, Elemér
Ami mondjuk a huszadik század közepén még népszerű volt: Lajos, József, ezeket ma senki nem adja.
Női nevében mondjuk a Margit, a Mária, Magdolna, Ilona, ha nem is mentek feledésbe, de szerintem senki nem adja ma ezeket a neveket.
Az Ilona is nálunk népszerű volt, és szerintem szép is. Illetve, a faluban ahol élek volt egy ilyen hullám az 1920as években, a Helena. Nagyon sok ilyen sírt látok, én is temetőből szedtem ezt az infót, mint a 2es.
A Magdaléna is tipikus az 1900as évekből,illetve a Skolasztika is tök gyakori volt, Irma, Vilma, Ida, Matilda..
Szerintem ami kifejezetten akkoriban lehetett gyakori, és mára már tényleg senki nem adja (tehát nem egy István vagy László, ami évszázadokig népszerű volt, és azért előfordul ma is, csak ritkábban):
Férfi: Gusztáv, Lajos, Alajos, Aladár, Ödön, Ignác, Frigyes, Móric
Női: Ida, Rózsa, Lujza (bár olyannal mostanában megint találkozom, lehet, hogy divatba jön újra?), Amália, Eugénia, Ella (bár ez lehet, hogy becézés), Bella, Olga, Aranka, Valéria, Vilma, Irén, Irma
De biztos lehet még találni.
Ernesztína, Elvira, Erna, Irén(a), Ilma
Alajos, Zsigmond
Most ezek jutottak eszembe.
Elemér, Béla, Jenő, Dezső, Ernő - Rengeteg 20. század elején-közepén Amerikába kivándorló idős embernek Ernő a neve.
Rozália, Rózsa, Irén, Jolán, Teréz, Margit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!