Babalátogatás, mikor?
Magyarországon élünk, de a párom külföldi. Tavasz végére várjuk a babánkat, de már most folyamat ez a téma, hogy majd mikor megszületik a baba, akkor jönnek látogatóba.
Na ezzel nem is volna baj, nézzék meg persze. Főleg a nagyszülők, csak az összes rokonság jönne majd sorjában. A probléma az, hogy csak nálunk tudnak aludni. Biztos nem vesznek ki szállást valahol.
Amit én korlátoznék hogy mennyire időre is, bőven elég frissen szülten 1-2 éjszakát is ott tartani bárkit is. Nekünk amúgy sincs nagy házunk, kis babaszoba, a mi kis hálószobánk, és egy amerikai konyhás nappali.
A párom nem igazán érti ezt, nem ő fog szülni, nem érti még. Mondtam neki, hogy oké jöjjenek majd, de nem az első hetekben kellene(nem a nagyszülőkre értem). Majd a párom anyja kijelentette, hogy már pedig ugy szokás.
Bőven elég lenne nekem 1-1 óra is, főleg kicsit távolabbi rokonokból. Az én családommal nem lenne baj, mindenki hazatud menni szépen a látogatás után.
Tehát mit tudnék csinálni ilyen helyzetben? Szabjam ki, hogy ki mikor mennyi időre jöhet? Még ha a párom nem ért vele egyet?
9-es teljesen egyet értek veled. Ha ott lesz a pillanat a válaszodat megmutatom a páromnak is ha kell.
10-es, persze, én sem most akartam a férjemnek vagy a rokonoknak neki esni. De mivel külföldön élnek, már most beszélik ki hogy vegyen ki szabadságot, tehát nem én kezdtem a témát. Eszembe nincs még ilyeneken agyalni. Csak felmerült a kérdéd vagy 10 alkalommal legalább. Főleg, ahogy egyre többen tudták meg a hírt, úgy terjed szét a látogatás ötlete. Aminek én nagy mértékben örvendek. 😁
Nekem eszembe se jutna ottaludni, kisbabát maximum 1 órára szoktunk megnézni, azt is pár hetesen.
Én a helyedben kinéznék egy olcsóbb hotelt a környéken és a kedves rokonságot, inkább városnézésre buzdítanám, senkinek se jó ha nálatok alszanak.
10-es vagyok. Velük kellene megértetni, hogy nem érdemes addig szabadságot kivenniük, amíg még nem született meg a baba. Lehet, hogy 2 héttel hamarabb születik meg, vagy éppen egy héttel később. Így nehéz kiszámolni, mikor lesz x hetes a baba, és még egyéb bizonytalan tényezőket nem is vettünk figyelembe.
Nekem szétnyílt és begyulladt a gátsebem, emiatt hetekig nem tudtam ülni, állni, a szoptatással is sok gond volt. Csak a nagyszülők és a testvéremék jöttek el egy rövid látogatás erejéig a gyermekágyas időszakban, ennyi pont elég is volt.
Megint egy olyan dolog, ahol a rokonok azt hiszik róluk szól minden. Marhára nem.
Gyermekágyi vérzés alatt hagyjanak békén, fáj, húzódik, feszül, kín lépni, felkel i, pisilni, nagy wcre menni. Én ezt mondanám.
Napi 18-20 órát fogsz a babával tölteni, ami főleg egy személyes feladat, ilyen a szoptatás, altatás, pelenkacsere, a reakcióinak felismerése, megértése, öltöztetés, gyulladt mell kezelése, gyermekágyi vérzéssel járó dolgok. Közben, mikor alszik, néha eszel, fürdesz és vécére mész. A férjed ezek közt segít és a kezed alá dolgozik, hogy ne teljes kimerülésig csináld. A nap maradék 4-6 órájában félálomban pihensz és próbálsz majd erőt gyűjteni. (A baba mellett nem mertem mélyen aludni, nehogy ne halljam meg, ha gond lenne, szoptatni pedig az apja nem tudta, mikor felébredt.)
Ilyenkor hova akar a rokonság napokra odacuccolni? Mikor te napokig ugyanabban a hálóingben/ruhában vagy, mert átöltözni sincs időd, hova menj? Vagy ha szoptatás után a baba lebukja a napi harmadik pólódat, vonulj el átölzözni, mert ott vannak a vendégek? Vagy ne merj leülni a kicsivel szoptatni a derekad támasztó kanapéra, mert akkor hova teszi a rokonokat addig? Ha egy órát szenvedsz vele, mert időnként belealszik, nem nézhetsz halkan sem tévét, mert a nappali foglalt...
Annyi, de annyi buktatója van annak, hogy rátok költözzenek a legkritikusabb első időszakban, mikor te magad se tudod, hol áll a fejed. És akkor még az altatásról nem is írtam. Ha a gyerekszobában alszik, a nappaliban halkan kéne beszélgetni, nehogy felkeltsék, ergo nem tudnak felszabadultan vendégeskedni. Agyrém ez a hozzáállás, komolyan.
A férjedtől kérdezd meg, hogy ezeket a helyzeteket hogyan oldaná meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!