Miket tud az 5,5 hónapos babátok? Konkrét apropója van a kérdésemnek (lent).
Hétfőn fekszünk be kivizsgálásra,de addig is szeretném tudni (mások tapasztalataiból esetleg),hogy tényleg nagy a baj?
Az értelmi fejlődése rendben van (szerintem),gőgicsél,kacag,érdeklődő.
A mozgásával vannak gondok. Az már biztos,hogy hypoton,de azt mondja a neurológus,hogy lehetnek idegrendszeri károsodásai.
Hason alvós baba,szeret ébren is hason lenni. Hason fekve kiemeli,megtartja a fejét. Nem tudatosan,de hátrafordul,inkább dőlésnek nevezném. Vissza meg sem próbálja. Hason is és háton is repülőzik.
Nem próbálkozik a kúszással,kutyázással. Játékok után kb.3 hete nyúl,átveszi egyik kézből a másikba,megtartja.
Hamar fárad. 1 órányi aktív ébrenlét után alszik 1,5-2 órát.
Nem nyűgös,étvágya jó.
Köszönöm előre is,ha válaszolsz.
Van egy tipikus szemtünete. A bal szemét ritkán nyitja ki,és ha nyitva is van,míg a jobbal pislog 10-et,addig a ballal 1-et.
Nevelt baba. 3 hetesen került hozzánk. Akkor már a szemtünet meg volt,de a kórház erről nem adott nekünk felvilágosítást.
Szemészeti vizsgálat negatív.
5,5 hósan már azért kellene minimum egy irányba jól fordulnia, de a jeleinek megkellene lennie a forduláshoz. Hátról hasra pl felhúzza a lábát, kidobja oldalra és utánna huzza a vállát.
Hasról hátra, eldöl oldalra, felhúzza a lábait a mellkasáig és vissza fordul a hátára.
Tárgyakért kb 3-4 hósan kezdenek nyúlni és fogják nézegetik, szájukba tömik...
Szerintem túl nagy probléma nincsen. De ezt majd a doki mondja meg. Fura, hogy ezért be kell feküdni.
Szerintem ami fontos, hogy korai fejlesztést megkezdjétek.
Nekem a lányomnak nyaki problémája volt, de hogy ne legyen további problémája 4 hósan kezdtünk el Vojta tornára járni. Ez pont egy olyan tornásztatás amivel az idegrendszert stimulálják a külömbözö mozgásokra.
Kúszni, kutyázni, forogni még nem kell. De oldalra fordulni már illene. Szerintem a szemtünet és az aluszékonyság, ami az orvost aggasztja. Ezek mögött valóban lehetnek idegrendszeri károsodások. Koponya uh-ja volt már? Bár az sem tud kizárni mindent, nálunk pl a kislányunk agykárosodásának a harmadát látták kb uh-n, a többit csak mr-en.
Befekvés oka lehet egyébként a tb finanszírozás is. Így többet kap utánatok a kórház mintha szakrendeles keretében küldene szemészetre, eeg-re, uh-ra, vérvételre stb. Es így sok helyen soron kívül fogadnak. Mi pl papíron bent feküdtünk, de a valóságban nem. Vagy a Szent Margitba mentek? Ott csak befekvős kivizsgálás van.
En mint laikus egyébként nem látom annyira égbekiáltónak a lemaradást, de a fenti tünetek engem is aggasztanának és utána kell járni mindenképp.
8 hónapos korig kell kúszni, 10 hónapos korig kell mászni.
Ugyanakkor a hipotón kisfiamnál a neurológus 10 és 13 hónapos végső határt "szabott" a Lóczy féle táblázat alapján.
Köszönöm a válaszokat.
Az ambuláns lapra annyit írtak a befekvés okának,hogy mozgásterápia elsajátítása. Ílletve meg szeretnék figyelni a játéktevékenységét és a mozgását. Nyíregyházára fekszünk be a gyerekrehab.-ra. Itt a Katona-módszert alkalmazzák. Mondjuk,én úgy tudtam,hogy ezt a fajta gyógytornát nem lehet itthon alkalmazni,míg a Dévényt igen. De lehet,hogy rosszul tudom.
Vettek vért tőle genetikára,mert a szemtünetet okozhatja egyfajta ritka genetikai autoimmun betegség,ami izomgyengeséggel jár. Ennek eredménye 1 hónap múlva lesz.
Addig gondolom,ki akarják zárni az idegrendszeri károsodást.
Még nem volt koponya ct. Biztosan lesz. Azt altatásban végzik csecsemőknél?
Köszönöm a jókívánságot is,azt hiszem,ránk fér.
#4-es.
Hogy van a kislányod?
#3-as.
A Vojtáról még nem hallottam. Segített a kislányodon?
Nyíregyházán alkalmaznak vojtat, sőt ott képzik az új vojtasokat.
Katona módszert kell a szülőnek otthon csinálni, napi 5-6-szor 20-30 perc, gyakorlatoktól függően.
A mi kislányunk halmozottan sérült. Nekünk a katona nem isvalt be, hanem a dévény és a vojta
4es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!