Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a veszelyesebb ezek kozul?

Mi a veszelyesebb ezek kozul?

Figyelt kérdés

Szerintetek ejszaka alvashoz a hason alvas (a visszalelegzett levegot szivja be jobbara amiben kevesebb az oxigen plussz maga ala gyurheti a lepedot) vagy a haton alvas (ha bukik visszafolyhat rossz helyre a kaja) a veszelyesebb?

Tudom butan hangzik a kerdes mint egy igazi paramami, de mentsegemre legyen mondva, ketszer veteltem 10 es 21 hetesen, majd egyszer 26 hetre szuletett korababamat is elveszitettem 3 het utan... szoval igen barmennyire is igyekszem elegge aggodos lettem...

Kisfiam haton es hason is szivesen alszik (2 hetes baba) melyik a biztonsagosabb?

2019. okt. 22. 08:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Paramami szempontból mindkettőnek van "kockázata". De egészséges babánál ritka az ilyen. Nekem a nagyobb csak háton aludt. A kisebbik bukós volt nagyon, és is-is, de egyik sem bukott alvás közben. A lepedőt meg esélye nem lett volna maga alá gyűrni egyiknek sem, mert gumis szélű, így feszes. Nekem az adott biztonság érzést, hogy egy szobában aludtunk velük, így mindig szemmel voltak tartva. Ne pörgesd magad ilyesmin, bízz benne hogy egészséges, és nem lesz gond. Persze a biztonságra oda kell figyelni, abban én is kocka vagyok, de ha feszült vagy hidd el átveszi az a baba.
2019. okt. 22. 08:48
 2/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat elütöttem, szóval a kisebbik háton is és hason is aludt.
2019. okt. 22. 08:50
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Háton jobb, nem tud visszafolyni semmi, mert ha megfigyeled mindig oldalt fordítja a fejét, sose alszanak úgy, hogy a plafon felé néznek. Én fektettem oldalt is, volt egy ilyen oldalt alvást segítő párnánk, de ez ma már nem divat. Amúgy az se nagy baj, ha hason alszik, légzésfigyelö gondolom van.
2019. okt. 22. 08:55
 4/11 anonim ***** válasza:
87%

Mindenképpen a háton alvás a veszélyetelenebb de csak akkor ha a baba tényleg tudja forgatni a fejét és tud köhögni, bukni.

Hason alvásnál az a veszélyes, hogy a nyaki izmok nagyon gyengék és megpróbálja a fejét felemelni de csak középre tudja behuzni, és hiába próbál levegöt venni nem megy neki, és igazából nagy hangot sem ad ki közben.

HA hanyat fekszik és bukik akkor még nagyobb mennyiség is kifolyik, ha még is valami félre megy rögtön köhögni kezd, és prüszköl is. Vagy is még erösebb hangokat is ad ki.

Èn azt mondom amit az orvosok és baba gondozók is, hogy az elsö 3 hónapban éjszaka aludjon háton. Nappal mikor ébren van tedd hasra, és kb 3 hós kor után már aludni is lehet nappal hason.

2019. okt. 22. 09:05
 5/11 anonim ***** válasza:
96%
A WHO ajánlása alapján a háton alvás veszélytelenebb az első időben, ha bukik, úgyis oldalra fordítja a fejét. Viszont vannak babák, mint például az enyém, akit képtelenség háton altatni, már a kórházban is csak hason nyugodott meg, ilyen esetekben szerintem nem kell erőltetni. Hozzáteszem, erős baba volt már újszülöttként is, gyönyörűen tartotta a fejét, sosem volt az a nyeklős nyakú kis apróság. Így én relatív nyugodtan mertem hason altatni, a kezdetektől gond nélkül fordította ide-oda a fejét, meg fel is emelte. De ha egy gyengébb, erőtlenebb baba lett volna, nem valószínű, inkább átszoktatom hanyatt. Legyen légzésfigyelő és menj el egy babaelsősegély-tanfolyamra, így tudni fogod, mit kell tenni ha véletlenül beriaszt és nem hamis a risztás. Ha hason és háton is alszik, akkor szerintem tedd most hanyatt, később teheted majd hasra is, nagyon jót tesz nekik, sokkal könnyebb lesz a napközben is hasra tenni mert megszokja. Utána meg majd átfordul és eldönti hogy hogyan szeretne aludni.
2019. okt. 22. 09:17
 6/11 anonim ***** válasza:
47%

Ha minden ajánlást megfogadna az ember, akkor a levegőben kellene forognia a babának, mint egy grillcsirkének. (Az oldalt alvás meg a csípőjének árt amúgy)

Én hason altattam egyébként, háton nem nagyon tudott, már 4 éves, most sem jellemző.

2019. okt. 22. 09:21
 7/11 anonim ***** válasza:
0%
Az én lányom is csak hason volt hajlandó aludni. Volt légzésfigyelőnk, de én így sem voltam nyugodt, így az első 3 hónapban kendőben alattam magamon, én meg fotelban aludtam. Utána már ügyesen emlegette a felsőtestét, és a légzésfigyelő el együtt nyugodtabban alattam a kiságyban. Esetleg ez is egy opció, ha nagyon parázol.
2019. okt. 22. 10:09
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Én oldalt alattam, az tűnt a legveszélytelenebbnek. 3 hónapos, még mindig oldalt fekve rakom le, de aztán háton fekve találok rá a kiságy túloldalán
2019. okt. 22. 10:32
 9/11 anonim ***** válasza:

Igazából nincs jó döntés. A jelenlegi ajánlás ma az, hogy háton aludjon. Mert így nem tud olyan mélyen aludni (hiszen a moro-reflex időről időre felebreszti), vagyis kisebb az esélye a bölcső halálnak. Viszont a mély alvás fontos lenne az idegrendszer szempontjából, arra meg a hason alvás a jó. Az oldalt fekvéstől az ortopéd szakorvos kap sikitófrászt.

Szóval nem lehetsz elég okos a témában. Én azt mondom légzésfigyelővel úgy alszik ahogy csak akar.

A fiam koraszülött, egész pici súllyal született. És még a PIC-en is akit csak lehet hason altatnak az inkubátorban. Egyébként az én fiam nem is tud máshogy aludni. Most már 1 éves, hason alszik persze összevissza forgolódik, de látom hogy csak akkor tud igazán jól aludni ha hason van.

2019. okt. 22. 13:04
 10/11 anonim ***** válasza:

Megértem az aggodalmad! Én sem tudtam sokáig mi a legjobb.

Eleinte (úgy 3 hónapos koráig) mindig oldalt altattam. És nem volt gond. Főleg a bukás miatt aggódtam, így biztosan kifolyt, jó helyre. Mikor nagyobb lett akkor hiába tettem oldalra, kigurította magát a hátára olyankor a fejét mindig oldalra forditottam.

2019. okt. 22. 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!