Hogyan tanítjátok az 1-másfél éveseiteket, hogy majd mindent megértsenek később, beszéljenek?
Most azon gondolkoztam épp, hogy a 15 hónaposom 2 év múlva ilyenkor már rendesen beszélni fog...
Mit lehet tenni azért, hogy mire oviba megy sokmindent megértsen majd? Vagy ez jön magától? Pl. mikor tudja azt egy gyerek hogy mit jelent az hogy fázni? Éhesnek lenni stb.?
Néha úgy érzem nem vagyok elég jó szülő, mert nem beszélek hozzá egész nap mindent. Most mondjuk olyan szinten fáradt vagyok az éjszakázás miatt, hogy csak nézem ahogy játszik. Nem dumálok hozzá mindig, ez baj? Nem mondok el mindent, hogy hú az ott most egy hangszóró...vagy ez a kés, amivel megkenem a kenyeret, ilyeneket sose mondok. Vagy mindent mondani kéne, hogy később ne legyen gond ebből? Ti hogy csináltátok?
Feleslegesen sose beszélek hozzá. Ezt úgy értem, mint amit anyósom csinál, hogy "Nézd ott a vauvau" azt közbe nincs is ott semmi. Ha van valami amit tényleg szeretnék megmutatni, vagy tényleg szeretnék elmondani, akkor beszélek hozzá. Pl pelenkázáskor énis mondom neki, hogy ide dugd a kezed, hozd a popsitörlőt, fel vesszük a pelenkát, mert így tanul. De pl főzés közbe nem mondogatom minden mozzanatát a főzésnek, csak amit úgy látom érdekli. 20 hós, még nem beszél, viszont mindent megért, mindenre válaszol mutogatva, ő ilyen mutogatós baba.
Szerintem az arany középút a legjobb. Nem kell megkukulni a gyerek mellett, de nem is kell fosni a szót, mert nem lesz sikerélménye a gyereknek, ha mindent a szájába rágunk és nem hagyjuk, hogy magától felfedezze a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!