Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nyaki hypotonia, mit jelent...

Nyaki hypotonia, mit jelent pontosan?

Figyelt kérdés

Kislányom július 2-án született. Zárójelentésen ez áll.Nyaki hypotonia

Védőnőtől megkérdeztem, hogy nagy-e a baj ő azt mondta nem.

A lányom ha hason van forgatja a fejét, jobbra-balra.

Csak ha kézben van nem bírja még megtartani a fejecskéjét!

Nem értem akkor ezt a Nyaki hypotoniát akkor.

Mért írták a zárójelentésre, miből vették ezt észre???

Még csak 2 hetes lesz pénteken!

2010. júl. 12. 16:24
 1/8 anonim válasza:

Az én lányom is enyhe nyaki hypotóniás. Ő már 8 hónapos. Ez azt jelenti, hogy lazábbak az izmai a nyakánál, mint az átlagos. Van akinek lazábbak, van akinek feszesebbek, mint a "normál". Minket elküldött a gyermekorvos fejlődés neurológiára. Ott állapítják meg, hogy milyen fokú a hypotónia. Ha enyhe (mint pl. a mi esetünkben) akkor nincs szükség gyógytornára, de odafigyelésre igen! Rendszeresen vissza kellett járni, ahogy a mozgása fejlődik, hogy lássák, időben történnek-e a dolgok (oldalra fordulás, hasra fordulás és vissza, kúszás stb.).

Most már csak egyévesen kell visszamennünk, illetve ha már jár a gyerkőc, mert szerencsére mindent csinál, csak egy gondolattal később, mint az átlag. De ez bőven "belefér" abba, hogy a gyerekek különbözőek.

Viszont a neurológiára szerintem érdemes elmenni, mert ha netán erősebb a hypotónia akkor tényleg szükség lehet a tornára, azzal nagyon jól tudják javítani, segíteni a mozgását.

Szóval nem kell feltétlenül aggódni, önmagában nem jelenti azt, hogy baj van; de utána kell járni, hogy szükség van-e tornára.

Üdv

2010. júl. 12. 16:53
 2/8 anonim ***** válasza:

Szia!

A fiamnak is ez volt, de csak kilenc hetesen derült ki a hathetes kontrollon.Ti is mentek majd hat hetesen kontrollra,ott majd megnézik, hogy tartja -e a fejét úgy ahogy kell,és ha nem, akkor torna.Nekünk elég volt az otthoni torna, nem kellett járni.Úgy nézték meg, hogy felhúzták a két kezénél ülő helyzetbe, és késve emelte a fejét,lógatta hátra.Most tíz hónapos, és most derült ki, hogy a válla is hypotón, ezért nem tud négykézlábra állni, és jövő héttől tornára kell járnunk.Én elvittem neurológushoz is három hónaposan, addigra a nyaka rendbejött.Azóta is járunk kontrollra.

2010. júl. 12. 16:56
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megnyugtató válaszokat!

Igen mennünk kell nekünk is fejlődés neurológiára.

Ott mit fognak csinálni a babával??

Próbáltam én is ezt a "ülésbehúzást" de nekem is hátul lógatja a fejecskéjét:-( nem emeli fel. De már alig 2 hetesen kell tudni tartani a babának a fejét? nekem ez olyan hihetetlen!

Meg nem értem, ha hason fekve emelgeti a fejét akkor mikor "felhúzom" mért nem??

Igen, mindenképp utána járunk majd a dolgoknak.

Csak előtt szerettem volna itt a neten utána nézni.

Sajnos olyan világban élünk, hogy az anyukát lerázzák azzal hogy nem kell semmi a babának, majd erősödik.

De mostmár tudom, lehet torna fog kellenni.

Milyen tornáról van szó?

Könnyen megtanulható?

Nem sír közben a baba?

2010. júl. 12. 17:31
 4/8 A kérdező kommentje:
Első: Nektek milyen idős korban volt ez a fejlődés neurológiai vizsgálat?
2010. júl. 12. 17:32
 5/8 anonim válasza:

Első vagyok.

Nekünk is jelezte már a gyerekorvos az első otthoni vizsgálaton, de akkor még azt mondta, hogy majd visszatérünk rá a 6 hetes kontrollon. Így is lett, utána küldött el a neurológiára.

Szerintem neked még nem nagyon kellene a karjánál fogva felhúzni őt, még nagyon kicsi. Az egyelőre a vizsgálat célja csak. Ne aggódj, nekünk is csak nagyon sokára emelte a fejét (hason ő is átfordította, emelgette már újszülöttként is)mégis csak "alkati" hypotóniáról van szó.

Ha jól értettem ez annyit tesz, hogy neki alkatilag lazábbak az izmai, másnak meg feszesebbek.

Nem igazán jó példa, de olyan ez, hogy valakinek erősebb a csontozata másnak meg gyengébb genetikailag.

Ne aggódj, biztos minden rendben lesz:))

2010. júl. 12. 17:49
 6/8 anonim válasza:

Ismét első vagyok:)

Azt még elfelejtettem írni, hogy ha kicsit nagyobb lesz, minél többet tedd nappal, felügyelet mellett hasra, úgy erősíti a nyaki és hátizmait, ami feltétele a mozgás beindulásának.

Először az én lányom is utált hason lenni, majd egyre többet bírt és szépen erősödött is!:)

2010. júl. 12. 17:57
 7/8 A kérdező kommentje:

Jó, nem aggódok annyit:-)

Lehet nincs is olyan nagy baj!!!

2010. júl. 12. 18:00
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Az én fiamnak is ez volt. Nagyon megréműltem. Úgy engedtek haza, hogy tornásztatnom kell minden szopi előtt. Persze az elején képtelen voltam rá, mert úgy lógott mindene és sírt szegénykém. A 6 hetes kontrollon még is azt mondták, hogy már erősödött és menjünk vissza 6 hét múlva. Na onnantól állandóan tornáztattam és csak hasra raktam éjjel-nappal! Ő sem szeretett az elején hason lenni, de rá kellett szoktatni. A 12 hetesen már megdicsértek minket, hogy nagyon szépen tartja a fejét és nem kellett több kontroll. Most 10 és fél hónapos és már kapaszkodva körbe járja a szobát és két három másodpercre egyedül is megáll. Az tény, hogy semmit nem csinált előbb, de a mozgása úgy fejlődött ahogy a negykönyvben meg van írva. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nyugodj meg mert miden rendben lesz!!!!

2010. júl. 12. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!