Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért utasít el babám a...

Miért utasít el babám a hozzátáplálással?

Figyelt kérdés
6 hónapos 8 kg. anyatejes babám hozzátáplálását 2,5 héttel korábban kezdtem azon felindulván, hogy kevés neki az anyatej ill. éjszaka nem alszik eleget 2 óránként ébreszt. Az elején szépen kostolgatott de most már nem hajlandó szinte semmit elfogadni. Úgy kell felkelteni az érdeklődését, hogy v.mit betudjak tenni a szájába amit nyelvével gyorsan kitól vagy elfordítja a fejét. Teljes kétségbe esésben vagyok mert habár napközben sokat mozog nehezen tudom elhinni neki, hogy elég az anyatej. Úgyanakkor inspirál az is, hogy húgom ma holnap 5 hónapos lánya - szintén anyatejes - már mindent eszik és nagyon szépen. MI meg még sehol nem tartunk. Rosszul esik az is, hogy rákészülök az etetésre nem csak lelkiekben de minőségben is és sehol semmi. Adjatok tanácsot mit tegyek. Köszönöm
2008. nov. 14. 17:11
 1/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Először is próbálj türelmes lenni! Biztos tudod először a gyümölcsök hozzátáplálásával kell kezdeni a hozzáetetést. Először próbáld meg a gyümölcs levét, majd pépet, majd lereszelve és hosszabb idő után darabosan, legvégül egyben. Ugyanígy fokozatosan szoktasd hozzá a zöldségekhez, majd a gabonákhoz - főzz darát vízben megfőzve, kicsit ízesítve, vagy törd át a köretféléket. A burgonyát is lassan.

A lényeg hogy hagy minden ízhez hozzászoknia, lassan. Lehet csak lassan fog megbarátkozni az új ízzel. Amíg nem barátkozott meg, ne adj új ízt, ételféleséget. Ez elég lassú.

2008. nov. 14. 17:19
 2/8 anonim ***** válasza:
55%

szia,

Ne legyen példaértékű, hogy egy 5 hónapos baba mindent eszik.

Ez nem tesz jót neki, a kicsi mája és gyomra még nincs felkészülve mindenre, és túlterhelődik.

Reszelj neki almát, délelőtt tízóraira, vagy uzsonnára.

törj össze neki banánt. Nem kell még neki főzni.

Csak akkor, ha már minden zöldséget, gyümölcsöt kipróbáltatok, kicsi adagokban, külön-külön.

Figyelj rá, hogy melyik milyen reakciót vált ki belőle.

Hasmenés, hányinger esetleg allergiás reakció.

Reméljük, hogy ilyenek nem lesznek.

Miután minden kiállta a próbát, utána kezd el vegyíteni neki főzeléknek.

Türelem, nem kell neki máris mindet megennie.

Amíg nem fogadja el, addig elég az anyatej, tudja Ő hogy mennyi kell neki.

2008. nov. 14. 17:30
 3/8 anonim ***** válasza:
53%

Én is így vagyok. A babám 7 hónapos, és alig eszik 1-2 kanálkával, akármivel kínálom meg. Nekem a védőnő és az orvos is azt mondta, hogy ne aggódjak a baba tudja mi kell neki. Ők még nem az evés öröméért esznek, hanem azért mert szükségük van rá. Tehát neki most ennyire van szüksége. Amíg van tejed, addig semmi gond. Egy csomó olyat hallottam, hogy a baba 10 hónapos koráig nem is fogadott el mást, csak a cicit.

Egyébként 5 hónapos korától nekem is éjjel felkelt enni, pedig már átaludta az éjszakát. Úgyhogy én este etetem, mondjon bárki bármit. És érdekes, este többet is eszik. Azóta csak 1-szer kel éjszaka vagy 1-szer sem. Este is eteted?

Azt is mondta a védőnőm, hogy a legújabb kutatások szerint banánt nem szabad adni csecsemőnek, mert keresztreakcióba lép a parlagfűvel, és azért lesz később parlagfűallergiája. Állítólag valami tovább képzésen hallotta.

2008. nov. 14. 17:42
 4/8 anonim ***** válasza:

2. válaszoló vagyok..

Nem akarok senki ellen beszélni, de most már mindenre ráfogják, hogy ettől, meg attól lehet allergiás valaki.

Érdekes mi is felnőttünk a banánon a parlagfű mellet és nem vagyunk allergiásak rá (mármint az én környezetem.

Egy 6-7 hónapos baba még nem eszik meg egy egész banánt, tehát nem hinném, hogy bármi baja lenne tőle.

A folsav tartalma viszont elég jelentős, amit inkább így vigyen be, mint valami szintetikus sz..rt. Már bocsánat.

2008. nov. 14. 18:16
 5/8 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem szólóval.

A babák tudják, mi kell nekik, mire van szüksége a szervezetüknek.

Mi 6 hónapos kora előtt pár nappal kezdtünk el "enni", tegnap volt 7 hónapos. Még mindig csak kóstolgat, imádja az ízeket, de mennyiséget nem eszik. Gyakorlatilag cicizik, szinte mindig.

5 hónaposan ült, mászott, nem volt 6, amikor felállt, tehát fizikailag sokat mozog, de az anyatej akkor is elég neki. Ha nem lenne, lelkesebben enne.

Türelem, és nézd úgy, hogy minél tovább kap anyatejet, annál jobb neki.

2008. nov. 14. 18:23
 6/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Az én kislányom 10 hónapos, és még most is kevés szilárdat eszik, de nem az ízek miatt, hanem azért mert elunja. Egy pár napja elkezdtük kevésbé erőltetni, és most többet eszik. Az etetőszékben nem hajlandó enni, úgyhogy kitaláltunk pár trükköt, leírom hátha neked is bejön valamelyik. Kiröhögni nem ér :)

- egyik este occintottunk és a pohár csörgése nagyon megtetszett neki. Ezen felbuzdulva feleses pohárba öntöttem gyümölcsturmixot, azt egyből megitta pár koccintás kíséretében. Azóta egy régi kávéspoharat (azt a magasabb falú vastag üveget) tele öntök és azt megeszi (ami gyümölcsökből bejön neki: őszibarack-alma bébiétel, turmixolt banán, szilva őszolével)

- a konyhapultot tele rakom kajákkal, mindig van kirakva főtt répa, fosfovit babakeksz, lehéjazott szőlőszem + ami főzéskor még odakerül (főtt krumpli, pici darabka karfiol, főtt husi)és ezt mint a játékot a szájába rakja. Nem fogy egyszerre sok, de egész nap eszeget belőle. A keksz mindig elfogy+két szem szőlő is, és általában egy kisebb répa fele.

- amikor mi eszünk valamelyikünk ölébe ül és úgy eszik, nagy tányérból, nagy kanállal. Ha valakiét meg akarja kóstolni azt mindig hagyjuk, kivéve ha pl gomba, vagy keményebb hús van. Bár oldalas csontot már rágott

Szerintem nem erőltetni kell, hanem játékká tenni az evést. Tényleg keveset eszik még, de legalább látom napról napra, hogy egyre többet és már ő mutatja, hogy mit kér. Remélem tetszik valamelyik verzió és a kicsinek is nőni fog az étvágya. Még egy dolog: olyat ne csinálj, hogy "csak még egy kanállal" Én ezzel rontottam el legjobban a dolgot, mert az előző evésből arra emlékezett, hogy ez rossz.

2008. nov. 14. 19:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Az előző válaszoló vagyok: A lányom jobban szereti amit megfoghat mint a pépeseket. Ahhoz jobban van kedve, úgyhogy nekünk ez az először gyümölcslé, majd pépes, utána darabos dolog nagyon nem működött.
2008. nov. 14. 19:21
 8/8 anonim ***** válasza:

Egy 6 hós babának még nem tehet ki darabos ételt, szerintem az Ő érdeklődését még nem lehet felkelteni ilyesmi trükkel.

Mondom ezt annak fényében, hogy az én lányom is pár napon belül 6 hós lesz. Nem eszik meg semmit, a tápszeren kivül.

Eleinte még az almát-banánnal elfogadta, mostmár kitúrja a szájából, kiveri a kanalat a kezemből....

Szerintem nagyon fontos, hogy nem szabad erőltetni-megundorodik és rossz emlékké fog válni az étkzések eme formája.

2008. nov. 14. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!