Oldalt, hason vagy háton fektessen újszülött csecsemőnket?
3 gyerek és sok jótanács után az a tapasztalatom, hogy úgy altasd, ahogy a legjobban szeret aludni. Az oldalt fekvés nem tesz jót a csípőjének, mindhárom gyerekemnél csípőszűrésnél elmondták, hogy ne oldalt fektessem. A háton fekvés a büfi miatt lehet probléma (erről egy kórházi gyerekorvos az előadásán azt mondta, hogy meg nem fullad, legfeljebb "csak" tüdőgyulladást kap), a hason fektetés pedig a statisztikák szerint valamivel növeli a bölcsőhalál kockázatát.
Evés után büfiztesd meg, és tapasztald ki, hogy a babád melyik pozíciót szereti a legjobban.
Hason fektetve nő a bölcsőhalál kockázata, háton fektetve félrenyelheti a visszabukott folyadékot, oldalt fektetve deformálódhat a gerince. Megoldás, altasd lebegtetve ;)
Viccet félretéve, úgy fektesd, ahogy elalszik, hiszen az a lényeg, hogy aludjon! Ne aggódj, egyik pozícióval sem ártasz! :)
Üdv: egy védőnő :)
Ahogy írták, mindegyiknek van előnye-hátránya.
Ha van légzésfigyelőtök és tudsz újraéleszteni, én a hason altatást javaslom. Már ha szereti.
Nekünk reflux miatt a háton kiesett, feszes csípőjű, így az oldalt bajos, maradt a hason, de úgy is volt a legnyugisabb, nem ébresztette fel magát a csápolással, plusz a későbbi mozgásfejlődésnek is jó, ha szokja a hason pózt.
Egyik gyerekem CSAK háton alvós volt, és extra bukós, 14 hónaposan maradt abba a dolog végleg. (Nem volt reflux és semmi ilyesmi, megnézettem). Néha 2-3 órával a szoptatás után alvás közben bukta ki a dolgot, de a saját nyakába folyt, soha nem fulladozott emiatt.
Én is azt javaslom, hogy próbálkozz, és ahogy szereti.
Nekem háromból kettő háton, egy hason aludt picinek.
Van egy nagyon barátnőm, aki csecsemős egy kórházban. Mikor hazahoztuk panaszkodtam, hogy bent alig aludt, folyton sirt, ő erre azonnal hasra rakta, és lám, aludt, mint a bunda. :)2 éves, és azóta is úgy alszik. :)
(egyszer hallottam, hogy a kórházban is szokták hasra fektetni őket, pont ezért, mert ha épp sok baba van, és nem jut mindegyikre elég idő a büfiztetésre, akkor a hasonfekvés biztonságosabb, ha netán fekve jön a büfi - nem tudom igaz-e)
Hason fekve biztonságos, ha nincs ágynemű és kemény a matrac. Abból szokott gond lenni, ha belesüpped az arca és a saját kilélegzett szén-dioxidját lélegzi vissza.
Kemény kókuszmatraccal, ágynemű nélkül (hálózsák inkább), feje alá maximum textilpelenka - minimális az esélye a hason fekvés miatti bölcsőhalálnak.
A lányom mindig hason aludt, maga alá húzott lábakkal. Már 2,5 éves és még mindig így alszik, bár néha elforog és kitekert pózokban is alszik. Az első egy-két hétben, amíg nem forgatta, emelte a fejét, háton feküdt. Utána már hason, a mai napig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!