Mit tegyek? A másfél éves kislányom nem alszik éjjel!
Az én első gyerekem is 3 hós korától végigaludta az éjszakát, szép napirendje volt (szintén magától), a szopiról másfél évesen magától leszokott. A második össze-vissza csinált mindent. 2 éves koráig éjszaka 4x kelt, mindenkit ébresztett és csak cicin aludt el, így az ágyunkban kötött ki, mert nem bírtam. Közben bölcsis lett, de én már előtte elkezdtem dolgozni, totál kukán :). Pár hónap múlva (mostanában) kezdett javulni a helyzet, már csak 1-2x kel, sőt párszor már végig is aludta az éjszakát, este hajlandó az ágyában elaludni és pár napja elég ha simogatom, odabújok mellé, de szopi már csak este van (remélem, egy hónap múlva ezt is elhagyhatjuk), éjjel nem kezd érte hangos sirámokba. Szerintem egyszerűen agyilag megérett minderre, már meg tudom vele "beszélni" (bár még nem beszél).
Az biztos, hogy az altatáshoz ne csinálj neki programot, zenét, csak legyen sötét és ne legyél "éber-partner", lehetőleg ne is szólj hozzá. Szoptatás előtt pedig itasd meg vízzel, lehet, hogy szomjas és azért (is) kel.
1-es vagyok: Minden gyerek és anya más. Én eleve szerettem volna másfél éves korig szoptatni, mint a nagyobbat (érvként írhatom, hogy a WHO "két éves korukig vagy azon is túl" ajánlja, de elfogadom, ha valaki nem szeretne - akármeddig - szoptatni). Aztán persze minden másként alakult, hiszen ő egy másik gyerek. És elég kitartó személyiség jó nagy tüdővel. Volt, amikor egy éves kora környékén pár napig nem kapott cicit (gyógyszer miatt), és azt hittem, na most ennyi volt a szoptatás - hát semmi nem változott, ugyanúgy felkelt 2-3 óránként és ordított mindig, amíg bele nem fáradt, nekem meg még kevesebb lett az alvási időm, ami nagyon kegyetlen tud lenni. (A férjemmel szoktunk is kínunkban viccelődni, hogy kölcsönadjuk a CIA-nak a gyereket, mindenki mindent be fog vallani, csak hagyja aludni és ne sikítson.) Nekem egyébként gyanús, hogy ő ezzel kompenzálta, hogy a nagyobbik, meg a munka mellett kevesebb "anya csak az enyém"-idő jut rá, plusz az is közre játszhatott, hogy semmilyen tápot vagy tejterméket nem fogadott el, cumiból is csak vizet.
De, mint írtam, minden gyerek-anya (és család) más. Ha apa partner, itt az alkalom a nyári szünet alatt, nagy levegővel ki lehet próbálni, hogy a család egyik fele (döntsétek el, ki melyik gyereket vállalja), máshol (vagy csak nem) alszik pár napot és addig "megnevelitek" a kicsit. Baráti körünkben többeknek is az apával a nagyszülőkhöz való elutazás vált be. Bár olyanra is van egy példám, ahol a harmadik gyerek pont azért szopott még tovább, mert a másodikat leszoktatták ugyan könnyen a ciciről (azt mondták neki: "Elfogyott" és ezt el is fogadta), de utána még egy évig kergethették éjszaka kómásan, hogy aludjon már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!