2,5 éves gyereknél nagy gond, ha elhagyjuk a délutáni alvást?
Félrérted. A gyerek aludna, ugyanis ezt írja a kérdező "nem hagyom nappal aludni". Tehát a gyerek igényelné.
Nehéz eldönteni, hogy igényelné-e, ha látom, hogy nagyon álmos, akkor elaltatom, de volt, hogy nem akart aludni, én meg mondtam, hogy jó, de már később nem lehet. 5-6 felé sokszor már álmos, de nyilván akkor már nem engedem aludni. Az egész innen jött, hogy többször volt, hogy nem akart aludni és kibírta, kisebb nyűgösséggel estig. Ezért gondoltam, hogy máskor direkt nem fogom lefektetni. Az a furcsa, hogy "kibír" egyik nap akár 12 órát is ébren egyhuzamban, máskor meg képes akár 3 órát is nappal aludni.
Simogatva keltegetem, de utálja. Én is utálok felkelni, tök mindegy, hogy hány óra van, vagy mennyit aludtam, persze minél többet, annál hamarabb magamhoz térek. Nem tudom, hogy mennyire igényli, mennyire rajtam múlik.
És mi lenne, ha reggel keltenéd fel? Oviba járáshoz úgyse elég fél 8-kor kelni. Valamelyik nyugodt időszakod muszáj feláldozni, de egy fix napirenddel és kipihent gyerekkel sokkal könnyebb az élet.
Ráadásul este fontos lenne, hogy a pároddal is tölthess legalább egy gyerekmentes órát. Hosszútávon visszaüt, ha ezt elhanyagoljátok.
Kisfiam 2 éves, de nekünk volt kb. 1 hónapunk, hogy nem aludt napközben. Ugyanis kb. 1 óra volt, mire elaltattam, aludt 1 órát, este meg még 11kor is fent volt. A fogzás viselte meg, viszont utána elég volt visszaállni! De főleg azért "erőltettem" a délutáni alvást újra, mert nem alussza át az éjszakát, és borzalmas volt az, hogy egész nap ébren van (5-6 felé már nyűgöske volt) és még éjjel is keljek hozzá, szinte nem volt összefüggő 2 óra pihim.
Viszont, nehéz, de reggel én sem hagyom sokáig aludni, illetve délután is, ha elhúzódna az alvása, bemegyek hozzá és vagy finoman felébresztem, vagy kinyitom az ajtaját és elkezdek tenni-venni, erre úgyis felébred.
És így jó eséllyel este 21-21:30 körül elalszik.
Meglátod majd, nálatok hosszabb távon hogy működne, én azért láttam a fiamon, hogy még igényli, aztán már én sem bírtam úgy tovább. De lehet, hogy fél év különbség is sokat számít az esetetekben, és ő teljesen belerázódik majd. Az is lehet, ha bekerül oviba, annyi új inger éri, korábban kel, és újra igényelni fogja az alvást. (Bár nekem anyukám mondta, hogy ő sem hagyott minket aludni az oviban, elhozott haza, mert akkor este nem bírtunk aludni)
Ne vond meg a délutáni alvást, mert ha megy óvodába, ott aludni fog ugyanígy, fél 1-1től fél 3ig.
Ráadásul az oviba járáshoz nem kelhet 9 kor, hanem előbb kell kelni, hogy beérjetek időben.
Szóval pont rosszat csinálsz vele, ha nem hagyod délután aludni és reggel meg hagyod sokáig.
Inkább le kéne délután mozgatni rendesen, sokat szaladgálni, focizni, hintázni, csúszdázni stb., hogy elfáradjon, és akkor biztosan este is előbb elalszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!