Lassan 6 éves és még mindig ébred éjszaka. Mikor lesz ennek vége?
Szia! Az ilyen gyerekeket alvas laborba is szoktak kuldeni! Szegeny a rossz alvasaval sose piheni ki magat rendesen! Nekem is 4 eves a Fiam de vandorol ejjelente! Kegyetlen! Egyszer jon hozzank aztan megy vissza... 2-3 alkalommal tuti kelunk! Mi is megyunk majd laborba...
Mozogni szokott? Este csinaltok valamit ami lefarasztja?
Vissza szoktad kuldeni/kiserni a helyere?
Első:
Nem szoktattuk rá semmire. Egy szobánk volt. Hol aludt volna? a garázsban? :O
Második:
Mi is gondoltunk ilyesmire, hogy meg kellene nézni az agytevékenységét alváslaborban, majd utána járunk. Nem marad velünk, sosem aludtunk egy ágyban, megy vissza a helyére. De valami mindig van: pisilni kell, elzsibbadt valamije, nem tud visszaaludni, stb. Mindig kitalál valamit (idézőjelben, mert nyilván ha indokolt baja van, oké, de utána aludjon vissza...) és mi is kellünk hozzá, mert egyedül nem hajlandó kimenni wcre éjjel. Van irányfény, szóval nem vaksötétben kell tapogatóznia.
Semmi bajom nem lenne, ha éjjel 1x felébreszt, és utána alszik tovább, de ma pl 2 órát aludtunk. A többi mászkálás volt.
Ismeros...
Mondjatok el hazidokinak... O megmondja merre kell menjetek vele!
Hát én elég szkeptikus vagyok ezekkel az alváslaborokkal... 100-ból 99x rendre azt mondják, hogy a gyereked rosszul működik és neked kell átállítanod az elromlott alkatrészét - függetlenül attól, hogy MIÉRT csinálja azt, amit. Miért? Rossz szokásból és ennyi. Ahhhaaa.. Bonyolult kérdésekre soha nincs egyszerű válasz.
Nem vagyok egy húde tapasztalt anyuka (6 és 2 évesek), de azt már megtanultam eddig is, hogy ha valami (számomra kellemetlen) rendszeresen ismétlődik, annak mindig oka van - és először ezt kéne felderíteni neked is!
Az oké, hogy ha valamilyen s.o.s. belső igénye van a gyereknek, akkor felkel - nade egy 6 éves már azért képes szokott lenni nyugiban maradni, éjjel is. Viszont ha ez nem így van, annak biztosan megvan a miértje. Nem hiszem, hogy az agyműködésével van gond, vagy ne tudná reggelig tartani a pisit (hacsak nem este iszik meg fél litert) - ezek a FELSZÍNES jelzések általában valami mélyebbet, nagyon sokszor lelki eredetű STRESSZT takarnak.
Különösen igaz lehet ez úgy, ha sokáig veletek egy légtérben, a közeletekben aludt el, hiszen akkor számára ez a megszokott, ez a norma.
Még mielőtt elkezded őt szándékosan alvástréningezni (ami, jelzem, megint nem foglalkozik a mélyebb okokkal, csakis a tüneti kezeléssel), szerintem próbáld meg kideríteni, miért csinálja ezt. 6 évesen már elég jól el lehet vele beszélgetni, hátha egy sor kérdés-válaszból megsejted, hogy mi lehet a baja. Vagy ha ez direktben nem megy, próbáld vele lerajzoltatni, ahogy a gyerekpszichológusok is csinálják (esetleg ilyen szakmai segítséget igénybe véve); ilyen formában a gyerkőcök elég jól ki tudják fejezi a tudat alatt működő indulatokat is.
Biztos vagyok benne, hogy nemcsak egy rossz szokásról van szó, hanem van mögötte valami, amit a gyerek nem mer/tud/akar elmondani, de mégis muszáj valahogy éreztetnie veletek. Ha erre a dologra rájönnél, már sokkal közelebb lennél a (lehető legjobb) megoldáshoz is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!