Hogyan kell 3 éves gyereket rávenni hogy egyedül elaludjon?
2 órát alszik nappal?! 😳
Az enyém 2 évesen teljesen elhagyta az alvást.
Az én 3 évesem is simán alszik nappal 1,5-2 órát, és este mégsincs feltétlenül gond az altatással. Minden gyereknek más az alvásigénye, ebből nehéz kiindulni. Persze kipróbálhatod, kérdező, hogy mi történik, ha nem hagyod 2 órát aludni vagy akár ha egyáltalán nem alszik délután (nálunk akkor kezelhetetlen már délután 4-5 körültől, de ugyanakkor megy aludni, csak tovább tart az egész és sokkal de sokkal nehezebben alszik el). De amúgy simán lehet, hogy tényleg nem fáradt még amikor viszed aludni, a másfél-2 órás altatás az nagyon hosszú valóban, ha fáradt a gyerek, akkor fél órán belül elalszik akármit is csinálsz.
Amúgy én egyszerre altatom a két gyereket (3 éves a nagy, 8 hónapos a kicsi, babzsákon ülök a nagy ágya mellett, kicsi a cicimen, meseolvasás után a nagy befekszik az ágyba, én simogatom, és így alszanak el- néha még én is bealszom velük :D ). 3 évesen még túl kicsi, hogy teljesen egyedül aludjon el, főleg ha testvérféltékenység is van meg egyébként is igényli a közelséged. Értem, hogy frusztrált van, és nagyon nehéz ez az egész, engem is iszonyúan tud bosszantani, amikor millió meg egy mindennel húzza az alvást, miközben már jól rákészültem lélekben egy rakás mindenre estére (legyen az házimunka vagy a férjemmel közös idő vagy csak egy kis csend és békés pihizés egymagamban). De az szerintem csak még tovább ront a te saját hangulatodon is, ha a gyerektől olyasmit vársz el, amire egyszerűen még nem képes. Amúgy a gyerekek érzik a feszültséget, és ha te feszült vagy, ő is az lesz, és így biztos nem fog tudni elaludni. Érzi, hogy csak letudandó feladat és szeretnél gyorsan végezni vele. Neki ez az esti összebújás az, amikor belőled a 100% figyelmet kapja, érthető, hogy el akarja húzni a dolgot minél jobban. Én azt vettem észre, hogy ha a naggyal viszonylag sokat vagyok kettesben, rá figyelve, úgy könnyebb az elalvás. A napközbeni rutin nálunk viszonylag stabil, ez is fontos, főleg amikor még kisebb baba is van a környéken, kevés dolog állandó ilyenkor a gyerekek életében, legalább az anyuka és a várható napi események legyenek azok.
Amúgy a házimunkába én is megpróbálom bevonni, illetve nem csinálom egyáltalán, amit nem muszáj, esetleg ha a csillagok együttállása megengedi és a két gyerek egyszerre alszik el napközben, akkor letudom gyorsan a legégetőbb feladatokat. A férjemmel megy dedikált randiestjeink vannak, nagymamával (vagy ha ő nem lenne, bébiszittert hívnánk), még ha este el is alszanak értelmes időben és én nem is alszom el velük, akkor is mindig kérdéses, mikor ébred fel a kicsi, szóval olyankorra ezt nem tervezem be. Így kicsit könnyebb fejben ott lennem a gyerekekkel, hogy nem a következő napi teendőn agyalok, és amióta ez a helyzet, azóta sokkal kiegyensúlyozottabbak (mert hidd el, előtte nálam sem ez volt, tiszta idegbeteg hisztérika voltam amikor a kicsi született, muszáj voltam átállni én is az új rendszerre, egy gyerekkel fenntarthatatlan volt az, ami korábban eggyel működött).
Tesó előtt se volt hajlandó aludni az apjával, mindig extra anyás volt.
Kíváncsi vagyok ma hogy fog alakulni, ma déltől fél2ig aludtak mindketten kb.
Ha a kicsit beviszem az öngyilkosság, felpörgetik egymást. Volt is egy kérdésem a napokban ezzel kapcsolatban.
Reggel 6-fél7 körül kel, dél-1 között alszik el. Délben amúgy simábban elalszik. Ez az esti altatás az egyébként, amikor csak kettesben vagyok vele, gondolom ezért is húzza az időt meg nem akar elengedni mert akkor csak az övé vagyok.
Szerintem próbáld meg (ha van rá lehetőséged) hogy napközben is beiktatsz vele egy olyan programot ahol ketten vagytok.
Én ilyenkor mindig azt mondom (magamnak is amikor türelmetlen vagyok vagy ideges) hogy gondolj bele hogy neki milyen érzés lehet. Kicsit láss az ő szemével.
Tőle én még nem várnám el hogy egyedül aludjon.
Lehet írtad csak elkerülte a figyelmem, de mikor altatod?
A fürdés hogy van? Mármint ott is csak ketten vagytok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!