Hogyan tudnám jobbá tenni a babám alvását sírás nélkül? Többi lent.
Igény szerinti szoptatás vagy napirend?
Az igény szerinti szoptatás leváltotta a néhány évtizeddel korábban még uralkodó csecsemőetetési nézetet, ami szerint szigorúan az órához igazodva, 3 óránként etették a csecsemőket. Hála az égnek!
Engem, meg a 70-es-80-as években született kortársaimat a szülést követő napon nem is vittek szoptatni. Hajnalban születtem, és este szoptatott először anyu, addig nem találkoztunk. Miért? Nem tudom. De kíváncsi lennék rá, írja meg valaki! Az anyukákba pedig „beleverték”, hogy 3 óránként szoptasson akár esik, akár fúj, akármennyit sír is a baba. Éjszaka pedig csak teáztasson. Szomorú babák lehettünk. Hamar átaludtuk az éjszakát ‒kelletlenül, kényszerből, de megtanultuk, hogy nincs miért felébredni. Az igaz, hogy anyáink pedig nem lettek végtelenül kialvatlanok.
Ma már szerencsére létezik az „aranyóra”, azonnal megkapjuk a „csomagot”, ha zökkenőmentesen zajlott a szülés, és lehet szoptatni! A kórházi személyzet pedig a lelkünkre köti, hogy szoptassunk, szoptassunk, szoptassunk rendületlenül. Helyesen is teszi, hiszen a tejtermelés beindulásához „le kell adni a rendelést”, azaz helyzetbe kell hozni a cicit.
De soha még ennyi kialvatlan, kétségbeesett, leamortizálódott anya panaszát nem lehetett hallani.
Egyik végletből a másikba estünk. Mint a hinta, leng az inga! Egyszer majd megáll középen. Ott lesz jó babának is, anyának is.
Mert nem igény szerinti szoptatás vagy napirend, hanem igény szerinti szoptatás és napirend.
Az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy minden sírásra szoptatni kell, hanem azt, hogy akármikor éhes a csecsemő, etessük meg, függetlenül attól, hogy mikor evett utoljára. Annak az eldöntésében pedig, hogy éppen éhes-e, az segít, ha tudjuk, mikor, kb. mennyit evett, azaz figyeljük a baba napirendjét.
Ezt Sipos Lilla alvásszakértő facebookjáról másoltam be.
Szélcsövet próbáltátok kakigondra?
Az elsővel mélységesen egyetértek. A sírásra differenciált választ kell adni, nem minden nyikkra mellre tenni, bármi más baja is lehet a babának. Amíg rájössz, mikor mit szeretne elérni, érdemes nézni az órát, hiszen ha egy órája evett, akkor nem éhes, hanem inkább álmos lesz.
Az altatásnál a sírni hagyást ne is próbáld ki, ember nem bánik így a gyerekkel. Viszont érdemes volna egy alvás előtti rutint bevezetni, hogy tudja, ha ezek a dolgok jönnek egymás után, akkor annak alvás lesz a vége - nem egyszer csak azt várod, hogy elaludjon. Ilyen rutin lehet pl. függöny behúzás, halk zene elindítás, de akár énekelhetsz is neki. Még mielőtt elaludna, tedd le a helyére. Ha kiságyát utálja, akkor nappal, ébren kell pozitív élményekkel gazdagítani az ágya kapcsán, tehát mondjuk játszani kukucsolósat az ágyában. Ha lerakás után sírni kezd felveszed, megvígasztalod, és mielőtt elaludna leteszed. Számold, hányszor kell megtenni, sokkal könnyebb kibírni, ha látod, hogy mindig kevesebb a felvételek száma.
Igen valahol teljesen igaza/igazad van, én is már az igény szerinti szoptatásban csak azt látom hogy itt csak a baba igényei számítanak az enyém nem. Pedig ha sgy kicsit az enyém is jobb irányba menne akkor több türelemmel tudnám nap közben is ellátni őt.
Szélcsövet próbáltuk, 1-2 hónaposan még segített sokat, de most már nem segít, párszor próbáltam mióta nagyobb lett, de küzdött ellene úgyhogy nem bántottam. Ezen kívül konkrétan mindent ami hasfajos cucc próbáltunk. Már nem is hasfajos egyébként, csak mintha sötétben nem menne a kaki. Ha világos van és teljesen megébred úgy már okés, csak akkor alvás nincs már :)
Egyessel egyet értek, illetve hozzáfűzném, hogy valószínűtlen hogy puki, kaki miatt sír éjjel. Ne tornásztasd olyankor. Képzeld el hogy felriadsz, és álmos vagy, valaki meg elkezdi mozgatni a tagjaid.
Neked se tetszene, fixen jobban megébredsz.
Olvass utáni a 4 hónapos alvásborulásnak.
Vagy esetleg a reggelhez hozzátartozik nála a kakilás? Az enyém csak pár naponta kakil, de reggel, mikor fölébred, mindig pisil. (Te látod a gyereket, magadra hallgass, ezek csak ötletek.)
Fehér zajt próbáltad? Esetleg hordozó+porszívózás.
A last resort altatás nálunk a nagy ágyban vagy földön fekve szoptatás, nappal is. Így nem kell letenni, csak felállni mellőle. Pelenkára rakható légzésfigyelő javasolt hozzá.
Lerakásnál itt olvastam a tippet, hogy a feje érjen le utoljára. És melegítsd elő az ágyat, pl. palackkal.
A kakigondra még: én szoktam pelenkázáskor csupasz popsival pisiltetni-kakiltatni. A combját fogom, guggoló tartásban, a háta a hasamnak támaszkodik. Ha semmi más nem válik be, kipróbálhatod. Akár nappal, hátha nem marad kaki éjjelre, akár sötétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!