Honnan lett mostanában ennyi "táplálkozási tanácsadó"?
Szóval manapság honnan van ennyi táplálkozási tanácsadó?
Illetve hogy lehet valaki táplálkozási tanácsadó, ha nem dietetikus?
(Elég sok embert látni, aki hirdeti az étrendeket nem kis összegekért és sehol nem ad információt, hogy mi is pontosan a végzettsége. Én nem tekintem tanácsadónak azt, akinek nincs dietetikus egyetemi/főiskolai végzettsége, csak ilyen mondvacsinált OKJ meg fittnesztanfolyamos dolgokból szerzi a "tudását".Érdekelne csak úgy poénból, hogy tudják-e egyáltalán mi az a szénhidrát/zsír/fehérje, vagy csak úgy hasraütésszerűen írják az étrendeket.)
Épp azért csak "tanácadó", mert a végzettsége (ha van) nem jogosítja föl arra, hogy ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújthassa mint egy dietetikus. Ha jól tudom. Például kórházi étrendet nem írhat össze vagy valamilyen betegségben vagy érzékenységben szenvedő embernek készítsen egy hivatalosabb étrendet, míg a dietetikus ezt megteheti. A tanácsadó csak tanácsad annak, aki kéri.
És sokan kérik, mert jó a marketingjük, mert trendik, mert valami újdonságot mutatnak, mert az embereket nem a tudományos háttér érdekli, nem is hisznek sok esetben a tudományban, és minél különlegesebbnek (elborultabbnak) tűnik egy étrend, annál inkább bíznak benne (lásd pl. fehérje típus - szénhidrát típus, vércsoport diéta). Ott vannak még a gyakorlatilag fétissé emelt termékek, amiktől a megváltást várják, és amiket meg lehet venni, lehet rájuk vágyakozni (pl. LifeTilt méregdrága kiegészítői, Norbi update). Emellett szeretik a kifogásokat keresni, igazából nem akarnak zöldséget enni, keményen sportolni, vagy maguktól megtanulni néhány dolgot a táplálkozásról, instant, kész válaszok kellenek, vagy bäsztatás vagy folyamatos felügyelet. Ezzel nehéz verseneyznie egy "mezei" dietetikusnak, hiába tanult évekig.
Jobban nem is tudtad volna leírni #3as!
Nem vagyok dietetikus, viszont van rálátásom a dologra (élelmiszermérnök vagyok, és a szakon elég sok "fitnesszguru" van).
Mindenki nyomja magába a szafis/norbis meg mindenféle "mindenmentes" és paleo termékeket, mert azt gondolják, hogy ha valami tej/tojás/laktóz/glutén mentes, az egyenlő az egészségessel, pedig közelről sem.
Pl sokan kerülik a tejtermékek fogyasztását, mert elvileg emészthetetlen/káros, miközben semmilyen olyan dolog nincs benne, ami mértékkel fogyasztva káros hatással lenne.
A másik kedvencem pedig, hogy szafi (aki termékfejlesztőnek állítja magát, miközben semmilyen szakirányos végzettsége nincs, mégis emberek tízezrei veszik a cuccait) olyanokat mondd, hogy a "zsírt szénhidráttal kell kombinálnom, hogy ne fogyjak tovább" illetve "zsírdús étkezés mellé kötelezően szénhidrátszegényen kell étkezni". Továbbá az értelmetlen szavakkal dobálózás: "Jó minőségű szénhidrát". Agybaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!