Szerintetek jól ékeztem ma?
175/95 kg vagyok. Inzulin rezisztencia miatt kell a ch csökkentett diéta. Most kezdtem bele és szeretnék véleményt -nem kioktatást- kérni.
Reggeli: 2 szelet gluténmentes kenyér (mert érzékeny vagyok), 2 tojásból rántotta kókuszzsíron megsütve, fél paradicsom, kis paprika, kis kígyóuborka (kb. 15 dkg zöldség összesen)
Tízórai: 3 kocka étcsoki - mert nem éreztem magam éhesnek hogy mást egyek
Ebéd: nagy tányér borsóleves
Uzsonna: kókuszos csokis muffin - ez kb. 0 ch, mert kókuszreszeléket, kókusztejet, kakaóport és bambusrostlisztet használtam. Eritrittel édesítettem.
Vacsora: 2 szelet grillezett csirkemell, barna rizzsel, paradicsommal, uborkával.
160g szénhidrátot írnak elő PCOS/IR esetén. Ha nem kell fogynod, mehet több is.
Tilos a fehér liszt, fehér rizs, cukor.
Napi 5-szöri étkezés, legideálisabban 3 óránként.
A 160g szénhidrátot így kell elosztani:
Reggeli 30 lassú felszívódású
Tízórai 20, fele lehet gyors felszívódású is
Ebéd 50, ebben max. 20 g lehet gyors
Uzsonna 20 gyors felszívódású
Vacsora 40, amiből 10g lehet gyors felszívódású
Gyors felszívódásúak: gyümölcsök, tejtermékek (kivéve túró, sajt)
Lassú felszívódásúak: zöldségek, teljes kiőrlésű lisztek, barna rizs, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, stb.
Köszönöm, de ezeket már tudom :) fehérliszt alapból kizárva, mert gluténérzékeny vagyok.
Inkább arra lennék kiváncsi, hogy gyakorlott szem milyen hibát lát ebben, amit én esetleg nem.
nem ettél elég lassú szénhidrátot
Reggeli - gluténmentes kenyerek nem szoktak lassúak lenni
Tízóraiból is hiányzik a lassú szénhidrát
Ebéd: Borsóleves ugyan lassú, de szerintem 15g CH-nál nem volt benne több
Uzsonna - nulla CH-s muffin szintén nem jó
A vacsorád jó volt.
Az IR diétának a lényege, hogy az inzulinodat szinten tartsa, ne legyenek kiugrások. Ezért kell minden étkezéshez a megfelelő mennyiségű szénhidrátot megenni.
A muffin tuti nem nulla ch, a kókuszreszelék és a kakaó nem olyan erősen szénhidrátszegény... Persze nincs benne sok a normál étkezéshez képest, de nem nulla.
Hogy hogyan kell enned inzulinrezisztenciásként, nem tudom, amúgyis egyéni (a cukorbetegeknél is az van, hogy az egyiknek a minimális ch az ideális, a másiknak jóval több kell). De mint viszonylag szénhidrátszegény étrend, egész OK-nak tűnik, persze mennyiségek nélkül nem tudhatom, mindent beviszel-e s egyeseknek nem szimpatikus ennyi édesség, nekem ilyen problémáim nincsenek, főleg, ha az édességek jó összetételűek.
Az ebéd elég picike, de ha neked ennyi elég...
S neked kell érezned, hogyan esik ez neked. Ha lehet, halgass a tested jelzéseire. Azzal együtt, amit írtam, nekem nem esne jól a fenti étrend (túl szénhidrátos) s nyilván alapvető, hogy annak, aki eszi, megfelelő legyen. S az inzulinrezisztensek sem egyformák.
Orvos nem mondta, hogyan egyél? Nem mintha a többségük képben lenne az adott ember igényeivel kapcsolatban, de kiindulópontnak azért megteheti.
vicces amikor inzulinrezisztens emberknek előírnak szénhidrát csökkentett étrendet, amikor az inzulinrezisztencia igazából egy zsírbetegség....., mindenesetre a csokit felejtsd el, egyél fehérjedúsan, sok zöldség, gyakorlatilag a táplálkozásod nagy része másból se álljon mint:
sovány húsok
tojásfehérje sütve
tonnányi zöldség
sovány turó
kókuszzsíron tökéletes
reggeli nem rossz, a borsóleves sem, az uzsonna sem, az esti kajából hagyd el a barna rizst, viszont mindenből egyél többet, mármint napi szinten legalább:
fél kiló hús
1 kg nyers zöldség
ez a minimum pláne 95 kg-ra.
Azóta már belejöttem, 4 hét alatt -5 kg :)
Az viszont téves, hogy a gm kenyereknek magas a gyors ch tartalma. A boltiaknak persze lehet, de azt kb. senki nem eszi :D a házi kenyereknél pedig én szabom meg mit rakok bele, pl. szafi free liszteknél 100 g/ 60 g ch és mind lassú (pl. cirok, köles, quinoa lisztekből van).
Mozgok is mellette, heti 5x30 perc kardio + torna, izomépítés.
Gyógyszert is kaptam rá, mivel baba miatt gyors javulás kell, amint helyreáll a dolog elhagyom a bogyót, csak étrend és mozgás marad. 1 hete szedem, tehát a fogyás nem annak köszönhető.
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!