Érdemes fogyasztani az extrudált kenyeret?
A diétát nem ismerem, de ha az valóban szénhidrátmentes, akkor a kitalálója elmeháborodott volt.
A helyes tápanyag-összetétel 50% szénhidrát, 30% fehérje, 20% zsír.
Ezen belül a szénhidrát döntő hányada zöld zöldségekből, egyéb zöldségekből és gyümölcsökből származzon.
Röviden: Nem, sőt rosszabb, mint a „rendes” kenyér. Rosszabb, mert „félig már megrágták” helyetted. A glikémiás indexe és glikámiás terhelési mutatója is magas.
Pár dolgot tisztázzunk.
- Az Atkins diéta NEM szénhidrátmentes, csak jelentősen korlátozza annak bevitelét. A hangsúlyt a fehérjére és zsírra teszi. (kb. 20/40/40% az arány)
- A módszer látványos, de nehéz betartani. Hosszú távon pedig életveszélyes. Súlyos vese-, szív- és keringési rendellenességek okozója.
A kenyerekről általában
A legnagyobb tömegben fogyasztott élelmiszerféle a világ minden részén. (Amikor kenyérről szólunk, ne a magyaros veknire tessék csak gondolni. Ide tartozik a lángos, testvére a pizza, a nan, s ezer más gabonából készült étel) Sikerét annak köszönheti, hogy nagy tömegben, aránylag könnyen, olcsón elő lehet állítani.
Egyéb érdeme nincs. Teljes egészében el lehet hagyni. Nincs semmi olyan benne, amelyet másból nem tudunk fedezni.
Korunk egyre nagyobb fenyegetése a cukorbetegség. Terjedésének oka egyebek mellett a kevés mozgás, s a túl sok kenyérféle. Főleg a fehérlisztből készültek veszélyesek.
Ezek gyorsan megemelik a vércukrot. A béta sejteknek gyorsan kell nagy mennyiségű inzulint előállítani ahhoz, hogy a cukor e vérből eltűnjön (pontosan a normál értékre csökkenjen).
Helyesen írták előttem, hogy a bevitt tápanyagnak kb. fele szénhidrát kell legyen. De nincs itt ellentmondás? Nincs.
Ugyanis nem a szénhidrát a gond.
Konyhanyelvre egyszerűsítve. Amikor a szénhidrát felszívódik, az enzimiek, mint apró ollók csipkodják le a végeit. Ha a molekula rövid, gyorsan végeznek vele. Ha hosszú, akkor több munka, több időm.
Ha jól választjuk meg forrását, akkor nem leszünk tőle betegek.
A lényeg, hogy minél alacsonyabb feldolgozottságú legyen a forrás. Elsősorban a zöld zöldségek válnak hasznunkra, ezután az egyéb zöldséket, végül a gyümölcsök.
Ha a gabonából készült ételekről lemondani nem akarunk, akkor egy keveset fogyaszthatunk pl. barna rizst, teljes kiörlésű (nem malátával hamisított) lisztből készült kenyeret. De tényleg csak nagyon keveset.
A hazai gyümölcsök mindegyike fogyasztható.
Cukorból legyen elegendő az, amennyi a fentiekben megtalálható. Ha az édes ízről nem tudsz lemondani, akkor használj nyírfacukrott (xilit), szteviát.
A különféle diétákról
Nem diétával lehet fogyni, hanem rendszeresen kell mozogni. Nem megerltetően, hogy szakadjon rólad a víz. Inább időtartama legyen hosszabb. Első lépésként a rendszeres esti séta is jó.
És e mellett a fenti módon, több kisebb adagra elosztva táplálkozni.
-----------------------
Harcművész!
Őszintén érdekelne, mi ragadtatott arra, hogy ilyen stílust engedj meg magadnak! Korábban már emgem is lehülyéztél.
Elárulnád pár szóban, te miket fogyasztasz?
Én zöldség és húsevő vagyok.
Elnézést ha valakit valamikor megbántottam. Nyilván sosem megbántás a cél.
De most is hülyeségnek tartom, hogy az energiabevitel fele szénhidrátokból származzon. Pont azért, mert a cukorbetegség és az elhízás népbetegség. Nem, az ember ne egyen keményítőt, egyen keményítőszegény zöldségeket és húst. Amíg az olyan elméletek hogy az atkins jellegű táplálkozás szív vagy vesebetegségeket okoz CSAK elméletek, viszont a keményítőn alapuló táplálkozás valóban krónikus betegségeket okoz, addig inkább maradjon az atkins. Vagy egyszerűbben ahogyan én szeretem mondani: a zöldség és húsevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!