Inzulinrezisztensek! Ti mit esztek egy nap?
Pár hónapja derült ki az inzulinrezisztenciám (pajzsmirigy alulműködéssel együtt), viszont csak most kaptam rá gyógyszert. Szeretnék egy 20 kilót fogyni, ennyit híztam fel pár hónap alatt a betegségek miatt. Edzőterembe járok kardiózni, heti 4-5x, illetve próbálok a kajára is figyelni, de még nagyon új vagyok ebben, nem tudom mit ehetek mit nem stb. Nyilván sokat olvasok utána, de jó lenne olyanoktól is hallani egy - két ötletet illetve sikersztorit, akik szintén ezzel küzdenek :)
Egy napi kajám például:
- Reggelre 3db tojás, zöldséggel, egy szelet teljeskiörlésű kenyérrel
- Tízóraira gyümölcs (általában áfonya) illetve magvak, egy pár szem
- Ebédre csirke/pulyka/hal valamilyen párolt zöldséggel, vagy kuszkusz/bulgur
- Uzsonna edzés előtt szokott általában lenni, fehérje szelet
- Vacsi pedig tojás / túró
Általában 1600-1700 kalória között maradok, nagyjából 130g ch, 100g fehérje, 50g zsír szokott lenni az átlag napi bevitelem.
Viszont ezeket már kezdem kicsit unni, szóval tippeket elfogadok miket ehetnék még :)
Én évekkel ezelőtt váltottam életmódot, azóta diétázom. IR, pm alulműködés és PCOS mellett. Azóta elég sokat fogytam, most már az egészséges súyomat tartom.
Az étrendem legnagyobb része olyan, mint a mai (persze bizonyos elemei mint pl a zöldségköret az ebédhez, azok változnak:) És 2 hetente egyszer ch csőkkentett tésztás ételt vacsorázom az általában megszokott kenyeres vacsim helyett. pl sajtos sonkás tejfölös lángos, bolonyai spagetti stb stb.
ma ezeket ettem:
reggelire
szalonnás rántottát ettem 3 tojásból
ebédre
Sült cukkinit és csirkecombot (a csirkecomb natúr, szóval nem rántott)
vacsorára
melegszendvicseket ch csökkentett kenyérből, paprikás szalámival, dupla sajttal, kechuppal, majonézzel és zöldségekkel (zöldpaprika, paradicsom, retek)
desszertnek: 6 db diabetikus cukorka: kávés, kólás, karamellás, csokis, málnás, és barackos ízekben
rágcsa: 75g pisztácia
munka után megvolt a megszokott edzés is (2 óra úszás)
Én extrém elhízott voltam annak idején. Hát nagyon nem könnyű, mert én nagyon hízékony vagyok sajnos, de azért egy ideje elég stabilan tartom a súlyomat. 170kg voltam kezdetben, és most már 67.
Gratulálok a fogyáshoz, nagyon szép eredmény :) Én az ilyen csökkentett ch-s tésztaféléktől nagyon félek és egyenlőre nem mertem beiktatni őket az étrendembe...
Esetleg azt megkérdezhetem, te milyen gyógyszert szedsz/szedtél? Illetve segített a fogyásban?:)
Én is kezdő vagyok még de ti nem tartjátok az ajánlott elosztást? Pl reggelire 30 gramm lassú szénhidrát, tízórai 20 g, ebéd 50 gramm. Vacsora 40 g
Látom a majonézt, kecsapot, ezek cukormentesek?
4. Ha te a 160 grammos ch diétára gondolsz, én nem, isten ments. Én nem azt a diétát tartom mert ugyan régebben próbáltam amikor orvos javasolta, de nem fogytam vele semmit. Meg nem is éreztem jól magam mellette, így váltottam.
Én 80-95g környékén tartom a ch bevitelt, mert ezt javasolta a dietetikusom. Ez bevált. Én ezzel fogytam le. Kechupot, majonézt nem vásárolunk külön, ugyanazt eszem amit a párom is. Azt azért nem tartom annyira lényegesnek. Kenyeret és tésztákat veszünk nekem külön ch csökkentett változatban, illetve diabetikus édességeket. De ezeket mind mértékkel eszem. Az 1-es voltam.
Szerintem nagyon nem jo ez a makrotápanyagok szerinti gondolkodás. Most olvastam pár friss tanulmányt azzal kapcsolatban, hogy a tejfehérje allergitálo tulajdonsága miatt rossz hatással van a hasnyálmirigy mukodésére. Ergo, nem kéne tultolni a tejtermékek fogyasztását. Ehhez képest minden IR-es kérdésnél látom, hogy mindenki tolja a fahéjas turot vacsorára, tejet reggelire meg tejszínt ebédre. A nagy mennyiségu állati fehérje fogyasztásrol nem is beszélve.
Nem tudom, szerintem ez nem egészséges... Hosszu távon pedig nem is tulságosan fenntarthato. Persze ilyenkor meg rogton feljon a kerdes, hogy akkor mit egyen az ember, mert a növényi eredu alternativák és alapu táplálkozás meg ugye eleve magasabb CH-tartalmu, ami lehet hogy ideig oráig jobban megdobja a vércukorszintet, de szerintem hosszu távon biztosan egészségesebb, mint a tejtermékek és husok ilyen mértéku fogyasztása... Foleg mivel egy egészséges anyagcserét szeretnénk összehozni, aminek nem csak a makrok, de ugyanugy része egy egészséges mikrobiom és kaloriabevitel kialakitása, ami ezzel a CH-számolos=limitálos modszerrel szerintem egy kicsit nehezen kivitelezheto. A mentális oldalrol pedig már nem is beszélve.
Hát ez az én két centem. Ti hogy vagytok ezzel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!