Miért nem ajánlják a krumplit/édesburgonyát diéta alatt?
Számomra érthetetlen, hogy miért ellenzik ennyire a sütőben, minimális zsiradékkal sült, vagy főtt krumplit, és nyomatják a rizst, hogy az mennyire király...
100 g krumpliban van 20 g szénhidrát és 3-4 gramm rost (héjastul eszem). Sokkal laktatóbb, nhezebb túl enni belőle.
100g rizsben (pedig basmati-t vagy barna rizst használok) kb. 45-50 gramm szénhidrát van.
Sokan jönnek azzal, hogy a krumpli tele van keményìtővel. De akkor a rizsben mi van?
A keményìtő egy poliszacharid, aminek először le kell bontódnia, hogy a glukóz felszìvódhasson. Nem kelt olyan instant hatást, mint egy szirup oldata.
Alapvetően szénhidrát csökkentetten táplálkozom. Nem fogyasztok glutén tartalmú gabonákat és álgabonákat. A szénhidrát forrásom a sárga és édesburgonya. Sokkal jobban elvagyok ìgy. Mégis mindenkitől megkapom, hogy csirke rizzsel, a krumplit nem szabad, mert az hìzlal és nem értem, hogy miért? Mi a logika emögött? A táplék összetevők mást mondanak...
Ha egy étkezéshez számolod a CH-mennyiséget (pl hogy ebédre eszel 50g CH-t), akkor rizsből értelemszerűen kevesebbet fogsz enni, mint krumpliból, pont azért, mert a rizsnek magasabb a CH-tartalma. Kalóriában viszont már nem mindegy, hogy krumpli vagy rizs. Plusz az sem mindegy, hogy gyorsan vagy lassan felszívódó CH-ról van szó. A krumpliban jellemzően inkább gyorsan lebontható és azonnal hasznosítható CH van, mert még ha héjával együtt is eszed, rost nem nagyon van benne. Míg a barnarizs vagy a basmati rizs kifejezetten jó glikémiás indexszel rendelkezik, vagyis lassabban szívódik fel a CH, nem dobja meg annyira a vércukorszinted, hanem egyenletesebben oszlik el és emiatt tovább eltelít -> következő étkezésre sem leszel annyira éhes és nem fogsz annyit enni -> fogysz.
Ez az átlag. Nyilván egyéni eltérések mindig vannak. De alapvetően ez a fenti gondolatmenet az, ami általában a krumplit ősgonosznak állítja be. De ha nem csak a krumpli az egyedüli CH-beviteli forrásod, akkor nagy baj nincs, ha heti 2-3x eszel bármilyen formában elkészítve.
Azert szerintem nem olyan nehez azt felfogni, hogy az egyik gyorsan felszivodo ch, a masik nem :D
Ez a problema a sima krumplival, az edesburgonyaval amugy nincs gond, ezt nem tudom, hogy ki mondta. Viszont a szenhidrat nyilvan nem ellenseg, tehat nem is kell 100%-ban kerulni.
Egyebkent en hamar ehes leszek a krumplitol, tehat koretkent is kerulom. Ez nagyon egyeni, hogy kinek mi valik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!