Mi a baj a krumplival?
Találtam pár kérdést itt az oldalon, de mindegyik anyázásba torkollott, így semmit sem értettem végül abból, amit írtak. Tehát, kérném hogy szájkarate és anyázás mentesen, mi a baj a krumplival? Miért nem jó? Miért tiltólistás a krumpli, vagy miért kéne annak lennie? Érthető, hogy most nem a térdig érő olajban kisütött sült krumplira gondolok, hanem alapból a krumplira. Főtt burgonyával pl mi a baj? Szeretném megérteni, mert elkezdtem edzeni, alapvetően elég sok mindent elhagytam, de krumplit ugyanúgy eszem, mint előtte. Nincs székrekedésem, nincs hasmenésem, stb.
Köszönöm az értelmes, építőjellegű, segítő válaszokat.
Nincs vele baj. A paleóban a szénhidrátdúsabb ételek zömén fennakadnak, főleg, ha nem extrém alacsony a GI, plusz a krumpliban van szaponin vagy mi... De nagyon OK, ha személyre szabottan étkezel s nem tiltod le magad valamiről csak azért, mert egyesek szerint nem OK.
Egyes paleo verziókban esznek krumplit és rizst, a tipikus magyar verzióban pont nem.
A paleo szereti a kollektív bűnösséget, ezért van tiltva a teljesen ártalmatlan zöldborsó, csak mert van rokona, ami nyersen mérgező (de hogy az miért érdekel minket, hogy nyersen mérgező-e a bab, amit úgyis rendesen megfőzünk, fogalmam sincs)... A krumplit is a teljes rokonságával üldözik az igazán bigott magyar paleósok, akik úgy néznek egy paradicsomra, mintha az méreg lenne. Pedig csak az autoimmun betegségben szenvedőknek nem jó, normál ember bátran eheti.
Sok értelmes dolog van a paleoszerű étkezésben, de dogmákat nem érdemes vakon követni. Érdemes megvizsgálni az ételeket és összevetni saját testünk jelzéseivel, amennyiben az megbízhatónak tűnik. Plusz ha valamit nagyon szeretünk, az is komoly szempont. Ha nem illik az életmódunkba (az enyémbe a krumpli kissé túl szénhidrátos, de ez mennyiség kérdése), akkor is ehetjük alkalmanként s mértékkel s lehet, hogy jobban járunk, mintha nélküle senyvedünk. Van olyan, hogy az ember krumplit szeretne enni, én évekre kihagytam, de visszatért s nem hinném, hogy ettől rövidebb s egészségtelenebb lenne az életem. Kibírnám nélküle, de nem lenne jobb.
De mindenki döntsön maga.
Köszi a választ.
Nem tudom, néha már kicsit sok nekem ami itt ma egészséges életmód címen megy. Például egyik ismerősöm nem eszik semmilyen gyümölcsöt a benne lévő cukor miatt, mert hogy az is cukor. És? Ne már, nem a nagyi kristálycukrát önti a szájába. :D
Meg hogy olyan dolgokra mondják, hogy nem jó, amiket évtizedek, századok, ezredek óta fogyaszt az ember. És most hirtelen minden mérgező és nem jó. Elhiszem, hogy vannak bizonyos ételek, amik bizonyos embereknek árthatnak, de hogy most senki ne egyen paradicsomot mert hú ha. Néha már beteges. Semmit ne egyél, semmit ne csináljál, ne igyál, mert minden mérgező és káros.
Na mindegy, a krumplira voltam kíváncsi, arra választ kaptam szerintem, köszi!
De ha másnak is van véleménye akkor természetesen várom.
Éppen Szendi könyvében olvastam, hogy néha ő is eszik/iszik olyan dolgokat, amiket a paleo nem enged (ha jól emlékszem, a kávé+tejet említette). A lényeg az arányokon van. Ha általánosságban tartod magad a bevált étrendedhez (jelen esetben paleóhoz), de néha kicsit kilengesz, az belefér.
Mondjuk a zöldborsó, zöldbab, paradicsom és rokonai tiltását én sem tartom teljesen jogosnak, ha valakinek nem okoznak emésztési problémákat. A krumpli GI, GL értékei sem állnak messze egyes paleóban is megengedett zöldségek (gyökérzöldségek, sütőtök) értékeitől, éppen ezért én is fogyasztom néha kisebb mennyiségben, és nem vettem észre, hogy bajom lenne tőle (pl. vércukoringadozás, ha mást is eszem mellé. Lehet, hogy nem túl előnyös étel, bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, főleg nagy mennyiségben, de annyira nem is rossz.
#3 "ezért van tiltva a teljesen ártalmatlan zöldborsó."
Én úgy tudtam,hogy a hüvelyesek, a lektin tartalmuk miatt nem fogyaszthatók paleónál.De lehet,hogy rosszul tudom.
A burgonya pedig a nagyon magas keményítő-, és a szaponintartalma miatt,ahogy ezt már előttem is írták.
Attól még nekem a zöldborsó ártalmatlan s jólesik, soha el nem hagynám :) Ha félünk a lektintől, akkor a banán is tiltva van... Márpedig az paleo. Szóval a logika nekem kissé gyönge.
Az olajos magvaknál pedig ott a fitát, mégis ehetők.
Sokak szerint a hőkezelt olajos mag és a magliszt is káros.
Egyesek a hagymákat és a kakaót és az eritritet, xilitet is tiltólistára teszik...
Jobb, ha az ember saját kezébe veszi a dolgokat, mielőtt elfajulna, legalábbis nekem ez a véleményem.
Kérdező, az még nem gond, hogy valaki elhagyja a gyümölcsöt, tényleg cukor van benne és ez nem mindenkinek jó. Nyilván más, mint a tömény cukrok. Ha úgy érted, hogy helyteleníted, amikor üldözik a gyümölcsöket, akkor egyetértünk, de ha az ember mindössze a saját életéből zárja ki, mert neki túl cukros, ráadásul gyors cukros s ez neki előnytelen - ahhoz joga van. Én szeretem a gyümölcsöket és mértékkel jólesnek, így én szoktam enni. Ha nem lennék gyümölcsrajongó, nem enném őket soha, nem kötelező.
De még az összetett cukrok is könnyen egyszerűvé bomlanak, szóval ha valaki masszívan kerüli pl. a zabot, mert nem jó neki a cukor, az is érthető. S behozhatnám a többletfehérjét is, de már így is messzire mentem.
Semmi.
A paleo egy nagyon erőltetett, számos logikai bukfencet tartalmazó rendszer, aminek a valóságalapja évtizedek óta ismert: a változatos, minőségi fehérjében és sok zöldségben gazdag, minél több feldolgozatlan és friss, szezonális alapanyagokból frissen készülő étrend alapvetően egészséges.
Ennyi a titok.
A mellé kerített paleo-ősember b...zerancia és áltudományos maszlag arra jó, hogy ezt az alapvetően már a szocialista olvasókönyvben is leírt mondatot el lehessen adni irtózatos példányszámban, meg lehessen rá építeni paleo-élelmiszeripart spéci sütikkel és egyebekkel.
Persze léteznek gluténérzékenyek, akiknek a gluténmentesség életbevágó kérdés, léteznek tejallergiások és laktózérzékenyek, akik a tejfehérje illetve tejcukor kerülésével kell, hogy táplálkozzanak és léteznek cukorbetegek, akiknek a szénhidrátot kell keményen számolgatni. Nekik mindannyiuknak, sőt, a gluténérzékeny tejallergiás cukorbetegeknek is nagy segítség lehet a "paleo" a maga receptjeivel, alternatív alapanyagaival.
Ezen kívül persze aki egész életében rosszul evett, esetleg már lettek emiatt betegségei, annak nyilván átütő eredményt fog hozni, ha paleora vált - innen a nagy népszerűség és a "hatásosságáról" szóló beszámolók. De ők alapvetően bármilyen jól átgondolt diétára áttérve tapasztalták volna ugyanazt a hatást, csak épp a paleonak jó a marketingje.
most a paleo-baromságon kívül leírom, hogy mi a probléma a krumplival.
Alaból, hogyha fogyni akarsz, akkor a kerülni kell a magas glikémiás indexű (GI) tápanyagokat - ez nem paleo kifejezés, hanem orvosi. A magas GI-jű anyagok azért nem egészségesek, mert gyorsan és jelentősen megemelik az inzulinszintet a szervezetben, és az inzulin felelős a táplálékok elraktározásáért, tehát a zsírtartalékok növeléséért.
Tehát ha fogyni akarsz, célszerű alacsony GI-jű ételeket enni. Pl a paradicsom, uborka, karfiol, stb. GI-je 15, a főtt krumplié 58, a fehér kenyéré 70. Az alacsony GI-jű ételekből lassaban szabadulnak fel a szénhidrátok, lassabban és kevésbé emelik meg az inzulinszintet, szóval még ha kalóriában ugyanannyiak is, kevesebb raktározódik el belőlük, azonkívül később leszel megint éhes, ha ilyeneket eszel.
Egyébként jó, hogyha sportolsz, de ha fogyni akarsz, akkor az, hogy kevesebb kalóriát viszel be sokkal többet számít, mint a sport...csak gondolj bele, kb 300-350 kalóriát adsz le 5km futással (ez kb fél óra, ha jó futó vagy), ugyanezt az energiát megeszed egy perc alatt csokiban vagy hamburgerben.
>csak mert van rokona, ami nyersen mérgező
Keresztallergiáról hallottál már?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!