Paleo diétában milyen gyümölcsöt lehet fogyasztani? Zabpelyhet pl reggelire hogyan lehet enni? Semmi tejterméket nem esznek?
A zabpehely úgy tudom nem fér bele, hiszen gluténmentes, de ha most kezded tehetsz ilyen kompromisszumokat. Minden gyümölcs és zöldség lehet, bár aki komolyabban veszi, igyekszik helyi alapanyagokat használni, hiszen azok sokkal frissebben érkeznek a piacra, mint a banán pl.
Egy mintaétrend: reggel tojásrántotta tetszés szerinti zöldségekkel vagy husikkal, tízórai gyümölcs (alma, vagy ami van), ebéd valami leves (zöldségkrémlevesek, gyümölcsleves, de igazából bármi, csak ne liszttel sűrítsd, hanem pl önmagával), másodiknak saláta és sült hús, vacsorára pedig szintén valami zöldséges étel. (én salátát szoktam enni).
Általános megjegyzések:
Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minnél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!