Tudnátok ajánlani egy jó kis paleo kenyér receptet, amit már többször megsütöttetek és bevált?
Hindu lepény #1. már hiányoltam is a tejet.
Hindu lepény #2. szóval joghurt. Az indiaiak nagy tejfogyasztók, és a legcukorbetegebb nép is.
Tápi kedves, te miről beszélsz?
Hindu lepény 1-ben én kézmeleg vizet írtam, az én gépemen még mindig azt látom, a tiedbe hogyan került a tej?
A hindu lepény 2-ben 1 kg liszthez = 40 db. lepényhez ír 1 egész doboz joghurtot. Ha a negyedrészét sütöd meg = 10 db-ot 25 dkg lisztből, ahhoz kb. 1 evőkanál joghurt, akkor 1 db lepényben az egy evőkanálnyi joghurtnak a tizederésze jut! Nekem ne mondja azt senki, hogy ennyi sem fér bele!
Paleo kenyér
Hozzávalók (a teljes adaghoz):
30 deka lisztkerverék (15 dkg mandulaliszt, 15 dkg kendermagliszt)
5 evőkanál útifű maghéj
2 teáskanál szódabikarbona
3 tojásfehérje - külön felverni
só ízlés szerint
3 dl forró víz
A száraz összetevőket összekeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a száraz anyagokhoz, végén hozzáöntjük a vizet is. Az útifű maghéj miatt elég jól megduzzad, és nagyon jól lehet majd formázni :) amit szeretnénk, azt csinálhatunk belőle: zsemle, kenyér, cipó... képzeletünkre van bízva :)
170 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig körülbelül. Én a tetejét megszórtam szezámmaggal. SZUPER LETT! :)
12. nem kötekedtem.
:)
Csak észrevételeztem, hogy furi hogy tejtermék nélkül készül az 1. recept (természetesen semmi baj vele, lehet fölösleges volt írnom :)
A 2. recept számomra tipikusabb, szimplán mert tejtermék van benne. nem kötözködni akartam, csak megjegyeztem hogy az indiai konyhára jellemző a tejtermékek használata :)
Elnézést ha félreérthető volt! :)
Utolsó tökéletesen és teljesen jogos!
Kérdés, hogy egy táplálkozásmód amiben valamilyen magliszt kenyerek vannak, mennyire lehet megfelelő. Ha mellette nem hízik el a delikvens, sőt gyógyul a diabétesze, megszűnnek a gyulladások a testében.. akkor magkenyerekkel együtt nem lehet szerinted jó?
Én nem eszem ilyeneket, de ez tök mindegy.
Kezd nekem is olyan véleményem lenni, hogy önmagában a "paleo" elnevezéssel van a gond.
Ha figyelmesen olvassuk Szendi Gábor írásait, kutatási eredményeit (=most akár személy szerinti kutatási eredményekről, akár mások által végzett kutatási eredmények összegyűjtéséről van szó), szóval inkább tartom helyesnek a glutén-mentes táplálkozás kifejezést, mint a paleo-étkezést.
A glutén-mentes táplálkozás szerintem sokkal közelebb visz minket az eredeti célhoz = egészséges táplálkozás.
Már annyiból is, hogy pl. a búza és származékai tele vannak gluténnel, ezért az egészségünk megőrzésének, visszaszerzésének érdekében inkább kerülendő. Miközben szinte egészen biztos vagyok benne, hogy a paleo-kor embere egyformán találkozott a természetben akár a búza, akár a glutén-mentes(!) zab ősével, és egyformán gyűjtötte és ette mindkettő termését.
És ugyanúgy begyűjtötte a hüvelyeseket,(amelyek tele vannak gluténnel, ezért részünkről kerülendő) mint pl. a csipkebogyót is, mint ehető magvakat, tehát a paleo-kor emberének még teljesen mindegy volt, hogy valamiben van-e glutén, vagy nincs.
Szóval valaki, aki ennek a táplálkozási formának a paleo-diéta nevet adta, óriásit tévedett, és ezért valószínű, hogy nagyon sok "követőt" is tévútra vihet!!!!
A 15-ös válaszolónak köszönöm! Sokáig gondolkoztam a válaszon, mert amit az elején kérdeztem azt lehúzták a paleósok. De ez pontosan kifejezi a gondolataimat erről az egészről. Valószínű a paleó diéta fogalommeghatározása rossz. Az őskorban lebunkózták a mamutot, jó nagy tüzet raktak alá és szétzabálták az agyukat az emberek.
Most meg egy újabb ember, aki ebből akar megélni, kitalálta ezt a diéta féleséget, és jól megszedi magát.
Én teljesen ingyen mondok el egy fogyókúrás receptet.
Egyél egy kicsivel kevesebbet mint amit megkívánsz, és tessék megmozdulni. Úszni, futni. kerékpározni, hegyet mászni és egyéb sportot űzni. Ja és főleg ne 2 hónap alatt akarj 20 kilót lefogyni. Legyen az előbb leírt életmódod, és egy két év alatt tökéletes összhangban leszel magaddal.
17. ettél mát magában nyers búzát?
A csipkebogyó luxus étel hozzá képest. Szerintem eszébe nem jutott soha egyetlen 'normális' embernek sem ősbúza, ősgabona magokat gyűjtögetni evésre. Még nyomokban sem, mert se nem tápláló, se nem finom.
Ráadásul mezőgazdaság nélkül nem nő sok egy helyen. Egy csipkebokron sok bogyó van, néhány tucat ősgabonán.. szinte semmi nincs. Ismerjük a búzakalászhoz hasonló gyomot. Úgy nézhetett ki az ősbúza. Konkrétan az ember eszébe nem jutna megenni. Tehát ezért volt eleve lehetetlen hogy glutén tolerancia alakuljon ki, egyszerűen a gabonák nemesítés nélkül nevetséges, csoffadt kis növények de nemesítés után sem éppen evésre ösztönöznek. Egy gyümölcsfa, vadgyümölcs vagy egy friss, szép hal, ha engem kérdeztek akkor egy jóltáplált kutya.. na ezek étvágygerjesztők.
Te megennéd az ember leghűségesebb barátját?
Mi vagy Te, Kínai?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!