Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Zabpehely. Kompromisszum vagy...

Zabpehely. Kompromisszum vagy egyáltalán nem lehet?

Figyelt kérdés

"A szigorú paleolit táplálkozás kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztővé tehetik a bélfalat, ezért autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott.

Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy "megengedő"-e önmagával szemben vagy a szigorú paleolit étrendet kívánja követni.

A zab nem tartalmaz glutént viszont elég magas a kalóriatartalma. 100 gramm zabpehelyben 375 kcal és 64 g szénhidrát van.

A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba.

- gazdag B vitaminban és E vitaminban ;

- vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne;

- növény létére nagy a fehérjetartalma;

- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert;

- ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál;

- ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén;

- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket;

- természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni;

- a rák megelőzését is elősegíti, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, valamint a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak;

- teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni. "

Na most, én nagyon szeretem a paleolit táplálkozást. De nagy gyengém a zabpehely. Zabkásának megfőzve vagy zabkekszként ropogtatva. Ez az őrületem még a régi életemből jött át, mikor megjelentem a Győri zabfalatok. Imádom! De ilyet már régen nem fogyasztok, de most nagyon előtört bennem a zabőrület. Ma annyira, hogy zabálhatnékom támadt. Megettem az ebédem, az imént és egyszerűen megkívántam a zabfalatokat, de mivel nem tartok itthon ezért mindent rágtam ami a kezem ügyébe került: aszalt szilvát, almát, kolbászt.

Az lenne a kérdésem, hogy kompromisszumként bele fér-e, ha nem akkor nem, de ha igen milyen gyakran? Házi zabfalatokra gondolok, vagy kókusztejes zabkására.

Házi zabfalatok: 20 dkg zabliszt, 10 dkg kókuszreszelék, 15 dkg apró zabpehely, 10 dkg xilit, 2-3 ek méz, 20 dkg vaj, 1-2 tojás, szódabikarbóna.

2013. ápr. 10. 13:52
 1/4 A kérdező kommentje:
Vagyis mennyire vegyem komolyan a paleo étrendet, ha csak súly leadásra kellene, tehát semmi civilizációs betegségem nincs. De igazából nem szeretnék már visszatérni a régi étrendemhez. De nagyon hiányoznak a zabfalatok.
2013. ápr. 10. 13:54
 2/4 anonim ***** válasza:
0%
Miért kell minden hülyeséget elhinni? Komolyan, most már én is ki fogok találni egy új diétát, aztán hülyére keresem magam a naiv emberekből... "a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztővé tehetik a bélfalat" nevetséges...
2013. ápr. 11. 06:28
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A paleo nem vallás, ha eszel egy kis zabot, attól nem lesz semmi bajod. Próbáld meg minél ritkábban fogyasztani.
2013. ápr. 14. 18:27
 4/4 anonim válasza:
100%
A méz eleve nem paleo kaja, tömény cukor igy én azt kerülném. A100% palos nem eszik zabot. De ha kompromisszumot kötsz, néha néha szerintem belefér a dolog.
2014. okt. 25. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!