Zabpehely. Kompromisszum vagy egyáltalán nem lehet?
"A szigorú paleolit táplálkozás kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztővé tehetik a bélfalat, ezért autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott.
Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy "megengedő"-e önmagával szemben vagy a szigorú paleolit étrendet kívánja követni.
A zab nem tartalmaz glutént viszont elég magas a kalóriatartalma. 100 gramm zabpehelyben 375 kcal és 64 g szénhidrát van.
A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba.
- gazdag B vitaminban és E vitaminban ;
- vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne;
- növény létére nagy a fehérjetartalma;
- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert;
- ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál;
- ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén;
- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket;
- természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni;
- a rák megelőzését is elősegíti, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, valamint a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak;
- teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni. "
Na most, én nagyon szeretem a paleolit táplálkozást. De nagy gyengém a zabpehely. Zabkásának megfőzve vagy zabkekszként ropogtatva. Ez az őrületem még a régi életemből jött át, mikor megjelentem a Győri zabfalatok. Imádom! De ilyet már régen nem fogyasztok, de most nagyon előtört bennem a zabőrület. Ma annyira, hogy zabálhatnékom támadt. Megettem az ebédem, az imént és egyszerűen megkívántam a zabfalatokat, de mivel nem tartok itthon ezért mindent rágtam ami a kezem ügyébe került: aszalt szilvát, almát, kolbászt.
Az lenne a kérdésem, hogy kompromisszumként bele fér-e, ha nem akkor nem, de ha igen milyen gyakran? Házi zabfalatokra gondolok, vagy kókusztejes zabkására.
Házi zabfalatok: 20 dkg zabliszt, 10 dkg kókuszreszelék, 15 dkg apró zabpehely, 10 dkg xilit, 2-3 ek méz, 20 dkg vaj, 1-2 tojás, szódabikarbóna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!