Mennyi súlya van 1 teáskanál lekvárnak, méznek, nutellának?
Lemérni nem tudm, mert ilyenek nincsenek a háztartásban, de egy barátomnak akarnék segíteni kalóriaszámolásban, ezért kérek segítséget.
Tudom, nem lesz egész pontos, de egyelöre még csak elképzelésem sincs, hogy 5 g, 10 g vagy 50 g -, és egyelöre még csak a besaccolásnál tartanánk.
Elöre köszönöm mindenkinek, aki segít.
Nem ezt akartam tudni - ezt ugyanis ÉN tudom, ö nem, és mivel nem hiszi, hogy ezek sok kalóriásak, ezért nem is tudom egyelöre meggyözni, hogy ezt ne egye.
Éppen ezért örülnék, ha a kérdésre válaszolnál, ugyanis az az, amire szükségem lenne!
Közelítőleg 1 evőkanál 10 gramm az általam eddig tesztelt legtöbb alapanyagból. Tartok tőle, hogy a méz és a nutella több (a zsírra jó közelítés, a cukor levegő nélkül több, a mogyoró levegő nélkül több. ugyebár külön mérve mindig van benne levegő, a nutellában pedig nem), de nem a többszöröse. 1 standard teáskanál harmadekkora. Ha nem standard teáskanalad van, akkor kevesebbet lehet mondani, ugye.
Ha számolni akar, mindenképpen grammos konyhai mérlegre lesz szüksége (illetve mindig csomagolt ételt éve végülis megoldhatja, de azt nem ajánlom).
Azzal kicsit sem értek egyet, hogy ne egyen ilyeneket, ha fogyni akar, mivel bármivel lehet fogyni. Nyilván sokat ne egyen belőlük, de egy kevés simán belefér (ha nem hagyta el a cukrot, mint pl. én, de a hozzáadott cukor nélküli lekvár nekem is mehet bármikor, ha belefér a napomba), aktív napokon pedig akár sok is, de azért akkor is legyen valami épeszű határ, a töményebb cukrokat nem jó túlzásba vinni.
A lekvárok egyébként tuti nem egyformák súlyra sem, ott van pl. a szinte már vágnivaló kemény szilvalekvár, azt nem elhanyagolható mértékben súlyosabbnak képzelem, mint valami lightosabbat és valószínűleg igazam is van. Sose mértem le s most nincs is itthon ilyesmim, majd fűtésszezonban csinálok sűrű szilvalekvárt (bár nem teljesen szilárdat).
4-es: köszönöm a válaszodat, sokat segít az elindulásban!
A többi részével is egyetértek, majd meglátjuk, mire jutunk.
Ha ez segít, eleinte nekem se volt mérlegem, "kanálmérleget" használtam. Mondjuk ehhez kell, hogy jól tudjon saccolni az ember.
Teáskanállal mérve kb. 10-15 g-al lehet számolni a felsorolt ételeknél.
Sokat használtam az alábbi oldalt, de van fent a neten más ilyen táblázat is, tudtok guglizni:
És még egy jó hír: úgy fogytam, hogy ETTEM ezeket is. Persze mértékkel.
Köszi a választ meg a táblázatot is, remélhetöleg tényleg jutunk valamire. Igazán nem eszik ezekböl sem túl sokat, csak éppen nem tudja elképzelni, milyen sok kalória egy sovány sajthoz vagy sonkához viszonyítva, ezért is akarom kiszámolgatni neki.
Persze teljesen elhayni nem fogja soha, csak ha valamennyire csökkenti és mást (is) eszik helyette, az elöny lenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!