Miért terjedt el ennyire a cukros, finomított ételek fogyasztása? És miért kívánja az ember ezeket, ha belekezd?
Rengeteg kalória van bennük pl. a natúr zöldségekhez, gyümölcsökhöz, húsokhoz, tejtermékekhez képest.
Mi az oka, hogy mégis ezzel van tele minden?
Nevelés kérdése is.
Általában az alábbi helyzet áll fent:
A szülők könyörögnek a gyereknek, hogy egyék meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Chipset, csokit, sütit csak az egészséges, tápláló ételek után kaphatnak, "jutalomként". A gyerek a "jutalomból" egyre többet akar, feszegeti a határokat, mindig csak még egy utolsó falatot akar. Nem azt fogja kívánni, amiből amúgy is kaphat repetát (pl zöldségek, gyümölcsök), hanem amit csak különleges alkalmakkor kaphat. A szülők minél jobban próbálják eltiltani a gyereküket valami egészségtelentől, a gyerek annál jobban akarja majd az a dolgot.
Az ember érzi és általában szereti az édes ízt... Erre jön a nevelés, megszokjuk, hogy az édesség jó kis csemege...
Én életmódot váltottam és tipikusan jó ételeket kívánok, de az édesség szeretete oly erősen megmaradt, hogy alig van nap az évben, amikor nem eszem valamilyet, bár fizikailag nem függök tőlük (azért hasznosak tudnak lenni). A tömény cukor viszont taszít, nem esik jól.
A liszt pedig olcsó, igaz, a cukor is, azért ennek is van szerepe.
A kalória az édességekben és a rendes ételekben is szór, de nem a kalóriasűrűség a fontos.
Szerencsére hiába van ezzel "tele minden", nagyon könnyű elkerülni a cukrot, lisztet és társait. Már ha maga főz az ember.
A 3. nagyon jól megfogalmazta. Evolúciósan az emberek és az állatok egy része is, a cukrosat és a zsírosat kedveli. Ezért a vonzódás.Hogy miért vannak vele tele a boltok? Mert jó biznis. Ezt lehet olcsón előállítani és mindig van rá kereslet. Sokan meggazdagodnak belőle.
Engem jobban érdekelne a cigihez miért vonzódnak az emberek, ami drága, büdös és kaparja a torkot. És semmi evolúciós háttere nincs. :)
Édes azt jelenti, hogy cukor van benne, ami gyors energiaforrás, ami jó dolog az állatoknak, ezért is olyan jó az íze. Az evolúció még nem számolt az ipari termeléssel, s a gyakorlatilag végtelen élelmiszer-ellátással.
Egyébként, akik genetikailag érzékenyebbek a cukor ízére, azok többet is fogyasztanak belőle; míg a zsír ízére érzékenyebbek kevesebb zsírt fogyasztanak.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elhízásért a zsírt tették felelőssé, klinikailag ezt ugyan senki sem tudta bizonyítani, de azért beindult a zsírszegény biznisz (CH-tal pótolták a zsírt). Az évtizedek alatt pedig rászokott a világ és a termelők/gyártók is az ilyen típusú termékekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!