Most akkor hány kalória egy tál gulyásleves? Ugyan az az oldal két különbözőt ír.
azért nem mindegy egyáltalán én meg nem tudom így eldönteni. Nem mindegy hogy 400 sincs vagy majdnem 800.
ezen meg 600 körül.. na most akkor nem tudom melyikben bízzak így olyan nehéz kiszámolni. Amúgy nem mi csináltuk csak menzán ettem suliban.
Elöször is nem mindegy, hogy a gulyásleves hogyan készült, miböl mennyi van benne. Másrészt az is fontos, hogy az "egy adag" mennyi, mert itt is igen nagy eltérések vannak, van, amelyikben több/zsírosabb hús van, van benne tészta vagy nincs, stb - szóval rengeteg eltérés lehet.
A beírt receptet csak akkor lehet figyelembe venni, ha te is hasonlóan készíted, akkor azt veheted, de itt sem mindegy, hogy a száraz hozzávalókhoz mennyi vizet használsz, mennyi párolog el belöle, és mennyit szedsz a tányérba.
Ha komolyan akarod csinálni, akkor az általad készített/fogyasztott gulyás receptje alapján az összetevökböl kiszámolod magadnak. Ilyenkor az összes hozzálvalót lemérve kezdd el fözni, számold ki ezek kcal-értékét, és amikor kész az étel, akkor az összes súlyt mérd le (elöször az edényt üresen, és utána ebbe tedd a kész levest, akkor megkapod az össz súlyt) HA egy adagot kiszedsz magadnak, akkor annak a súlyát is le tudod mérni és utána már csak el kell osztani a súly arányában az össz kcal értékét.
A menzait nehéz számolni, mert nem lehet tudni, milyen és mennyi húst, zöldségeket, krumplit, tésztát használnak fel hozzá.
Talán az utolsót venném a helyedben, mert az nagyjából reálisnak tünik.
Erősen attól függ miből és mennyi alapanyaggal főzöd.
Amúgy a legtöbb hazudik, mint a vízfolyás; csak egy kis logika kell:
Az első recept nem ír hozzávalókat, eleve felejtős.
A második szerint 2kg húsból és 2kg krumpliból 17 adag leves lesz (aha, persze), hagymából meg a normál adag egyharmadát használja fel. Kevés benne a paradicsom, nincs benne fehérrépa és zeller se...
A harmadik szerint pedig 350g-ból lesz 4 adag.
Egy normális gulyáslevesben kb. 100g hús jut egy főre. Számold ki egyszerűen te mennyiből főzöd, add össze a hozzávalókat és kiderül mennyi kalória a tied.
egy adag(tál?)legyen fél liter(500g). A menzai gulyás talán 400kcal, az itthoni akár 1500 is..
én látatlanban 400 ra saccolom, nem lehet több, inkább 300.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!