Alapanyagcsere kalória + mozgás, hogyan van?
Tegyük fel, hogy az alapanyagcserém 1420 kcal naponta. Fogyni szeretnék, és az alapjárat napi kalóriaszükséglet és az alapanyagcsere kalóriaszükséglet közötti értéket viszek be, hogy ne lassuljon az anyagcserém.
Na de ha én mondjuk 1450 kalóriát vittem be, de sportoltam 30 percet, akkor az alapanyagcsere kalóriaszükségletem nőtt, és ezért többet kell ennem? Vagy így is jó, hamarabb fogyok, és nem egészségtelen?
Rosszul fogalmaztam.
Ha nem sportolok és beviszem a minimumot, az úgy oké.
Ha sportolok és annyival többet viszek be, mint amennyit sporttal elégettem, az is oké.
Na de ha sportolok és a minimumot viszem be, akkor az rossz? Mintha sport nélkül a minimum alatt ettem volna?
Na látom túl sok hasznos választ nem kaptál úgyhogy gyorsan leírom.
Az alapanyagcsere az csak az az elégetett kcal mennyiség amit tulajdonképpen azzal égetsz el,hogy élsz és lélegzel de még a wc-re sem mentél ki.
Tehát a napi valós kcal égetésed nem ennyi lesz még akkor sem ha nem mozogsz vagy sportolsz különösebben.
A te esetedben tehát körülbelül ha egy nap tényleg csak azt a testmozgást végzed amit muszáj (pl.:elmész munkába/iskolába/boltba/kimész a wc-re/takarítasz stb) akkor is minimum 1700 kcal-t elégetsz ez 100%.
Ha egy átlagos nőt nézünk aki mondjuk néha-néha mozog is az 2000-2400 kcal-t eléget egy nap. (Nekem pl az alap BMR-em 1480 körül van,mozgással együtt 2200 körül)
Lényeg a lényeg,az alapanyagcseréd nem fog változni azért mert mozogtál 30 percet, tehát még véletlen sem kell többet enned....elvégre ez a lényege a fogyásnak, plusz kcal-t égetsz a gyorsabb eredmény érdekében.
Ha belegondolsz nincs is sok értelme ha megeszel mondjuk 1500 kcal-t, elégetsz a nap folyamán sport nélkül 1800-at így 300 kcal deficitben vagy ami mondjuk nem egy hatalmas tempó,ebben az ütemben 23 nap kell 1 kg fogyáshoz. Ha erre rámozogsz mondjuk fél óra futással akkor lesz a napid 2100 elégetett kcal.
Így a deficit már 600 kcal ami tökéletes mert heti fél kg fogyást eredményez kb.
Ezt "elrontanád" azzal,hogy akkor többet eszel?
Csak abban az esetben kellene többet enned sport miatt ha alapból ilyen 1000-1200 kcal-os étrenden lennél mert az konkrétan éhezés.
Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!