Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Miért van a főtt ételben...

Miért van a főtt ételben kevesebb kalória, mint a nyersben?

Figyelt kérdés

Nem minden ételben, természetesen, de van pár ilyen, pl:

Répa-100g, nyersen 40kcal, párolva/főzve meg csak 35kcal

Sütőtök-100g, nyersen 45kcal, sütve 40kcal

Van még pár ilyen zöldség, gyümölcs. A kérdésem az lenne, hogy miért van a párolt/főtt/sült verziójukban kevesebb kalória, mint a nyers, "natúr" alapanyagban? Ez a legtöbb ételnél pont fordítva van (pl hús, krumpli...)



2017. jan. 7. 13:14
 1/7 anonim ***** válasza:
Mert vizet vesz fel?
2017. jan. 7. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Basszus, ezt tényleg heti szinten el kell magyarázni valakinek???

Vannak ételek, amik főzéskor vizet vesznek fel, ezeknek kevesebb lesz a kcal értékük, mivel a kcal érték 100 grammra van megadva.

Ha pl. 100 gramm rizset megfőzöl, lesz belőle 3-400 gramm... Ergo 3-400 gramm főtt rizsben lesz annyi kalória, mint 100 gramm nyersben.

Van, ami meg vizet veszít. Pl. ha tököt sütsz.... 1 kg-ból lesz 70-80 dkg. A kcal érték nem változik, hszen csak vizet veszít, de pont emiatt 100 grammra levetítve több kalória van benne....

Csak egy kis általános iskolai fizika, meg némi alap logika kell hozzá...


Ezért számolunk mindig nyers élelmiszerek kcal értékével.

2017. jan. 7. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Kedves előző!

Amit leírtál, az akkor a sütőtökre pl pont nem lenne igaz.

Nyersen van 1kg sütőtökünk, ami 450kcal. Berakjuk a sütőbe, mire megsül, veszít egy kevés vizet, akkor már csak 0.8kg sült sütőtökünk lesz. A sült sütőtök kalóriatartalma 100 grammonként 40kcal. Ha kiszámoljuk, akkor a sült tökben csak 320kcal van.

Ha meg csak vizet veszített sütés közben, akkor hova tűnt az a 130 kalória?

2017. jan. 7. 13:49
 4/7 A kérdező kommentje:
Szóval a vízveszteség miatt pont, hogy CSÖKKEN az energiatartalma egyes ételeknek, pont ezért tettem fel a kérdést, mert ennek ugye nem így kéne lennie, ha logikusan gondolkoznánk.
2017. jan. 7. 13:52
 5/7 anonim ***** válasza:

#4: Gondold át újra!

Van 1 kg sütni való tököd, ami 400 kcal. (40 kcal/100 gramm)

Megsütöd, lesz belőle 80 dkg... Ez szintén 400 kcal. Tehát 100 grammban 50 kcal.


De semmi garancia nincs rá, hogy 80 dkg lesz... Lehet, hogy 70, de lehet, hogy 85... Ugyanis nem lehet tudni előre, sütéskor mennyi vizet fog veszteni, ez sok mindentől függ... Épp ezért nem lehet ezekkel számolni, csak hozzávetőlegesen figyelembe venni.

2017. jan. 7. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Illetve kérdés, honnan veszed az értékeket...

Kalória bázis oldalnál például sok a nem ellenőrzött adat, ezekre ne adj! Vannak, akik hibásan töltik fel.

2017. jan. 7. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Nem a kalóriabázist használom, mert elég pontatlan adatok vannak megadva. A cronometert, vagy egyéb angol oldalakat nézek, és mindenhol az írták, hogy 100g nyers sütőtök 45kcal, a sült pedig 40kcal. A répánál 40 és 35 van. Biztos van erre valamilyen magyarázat, de ezek szerint ti sem tudjátok :/ (valamilyen biológiai folyamat mehet végbe az étel szerkezeti összetételében, vagy valami hasonlóra tudok gondolni.)
2017. jan. 7. 14:50

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!