Olajos hal kaloriáját hogyan számoljam?
Mérd le az egész konzervet úgy ahogy van, önts le róla az olajat/itasd fel.
És nézd meg mennyivel mutat kevesebbet a mérleg és vond ki az olaj kcalját belőle.
Vagy olyan halat vegyél ami natúr lébe van.
Mérd le a maradékot a leöntés, itatás után. Vesd össze a nettó tömeggel, ami hiányzik, annyi olajat levonsz. Szerintem ez elég pontos lesz.
Én emiatt szoktam paradicsomos vagy mustáros halat venni.
Nyilván nem esós leves tonhallal számol, hanem az olajos halon megadott adattal. Kiszámolja, mennyi olajat szedett le, és annak a kalóriatartalmát levonja. A töltő tömeg igazából mindegy.
Például, ha 170 g hal+olaj van a dobozban, kivedzem, leöntöm az olajat, leitatom, marad mondjuk 120 g. Tehát 50 g jött le, ami gyakorlatilag csak olaj.
Akkor a dobozon megnézem, hogy 170 g termék mondjuk 700 kcal és 80 g olaj (100 g-ra ami meg van adva, azt 1,7-tel szorzom). Az olajból levonok 50 g-ot, a kcal-ból pedig 50x9-et, azaz 450 kcal-t.
A pontatlanság csak annyi, hogy ami lejött, az nem teljesen tiszta olaj, kis víz, haldarab lehet belekeveredve, de azt már nagyon nehéz lenne mérni külön.
"ami a konzerven van,az olajjal együtt lenne értendő"
Én is ezt hittem, de nem! A halban van annyi zsír, amennyi a táblázatra ki van írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!