Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Segítség, segítesz?

Kérdezi kérdése:

Segítség, segítesz?

Figyelt kérdés

Halihoo, kicsit összezavarodtam. A lényeg, hogy leadnék 13kg-ot és ehhez kalória számlálást választottam. De nem egyértelmű, hogyan is csináljam. Nagyon sok cikket elolvastam ezzel kapcsolatban de nem értem.

Az világos, hogy mindent NYERSEN kell lemérni és összeadni a kalóriát, ergó kijön az adott adag energia tartalma és macroja. De a kész ételt akkor már nem kell lemérjem? Mert úgye ez egy rántott húsnál, egy rizsnél, egy tésztás ételnél más lesz amikor elkészül.


Tehát, jól értem, hogy NYERSEN lemérem összeadom a kalóriát és elosztom a kalóriákat annyival, ahány adagra főztem? Nem kell lemérjem főzés után mégegyszer?


Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.!



Köszi, ha válaszolsz! ☺️



#kalória #Kalóriaszámlás
2021. jan. 2. 15:12
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Most a kalória bázis-t használom, ahol megadhatok saját receptet, itt kiszámolja az adott adagot, kalória tartalmát, makrókat. De ez az adag már a kész ételre vonatkozik?
2021. jan. 2. 15:21
 2/11 anonim ***** válasza:
28%
Nyersen leméred, összeadod. Majd ha megfő, sül akkor készen is. A kettő közti különbséget mínusz előjellel elárolgásként viszed fel. Pl. 500g nyers csirkemellből sütés után lesz 300g. -200g az elpárolgás.
2021. jan. 2. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, az első mondatot megértettem, hogy nyersen és készen is lemérem. De ez mit takar? "A kettő közti különbséget mínusz előjellel elárolgásként viszed fel. Pl. 500g nyers csirkemellből sütés után lesz 300g. -200g az elpárolgás" nem igazán értem sajnos.
2021. jan. 2. 15:56
 4/11 anonim ***** válasza:
36%
A kalóriabázisba, amikor beírod az elkészített recept hozzávalóit.
2021. jan. 2. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
84%

Vannak ételek, amik sütés közben vizet veszítenek, például a húsok, zöldségek. Mások vizet vesznek fel, mint a rizs, meg a tészta. Nyilván, ha csak a vízzel változott a tömege, az nem tartalmaz kalóriát, így hiába lett több/kevesebb a tömege, pont ugyanannyi kalóriát tartalmaz összesen.

Más a helyzet, ha olajban, zsírban sütsz valamit, de diéta alatt ilyet alapból nem csinálunk.

2021. jan. 2. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
62%
Nyersen leméred pl. csirkemell 500 g olivaolaj 10 g gomba 100 g meg amit még beleraksz... ezt összeadod ez lesz a teljes kalória. Utána sütés után megszámolod hogy hány szelet lett belőle és elosztod annyi felé. Ez egy adag kcal tartalma. Nem kell főve is mérni csak egyforma adagokat kell csinálni. Ugyanúgy rizs, ránézésre látod hogy a felét/negyedét mered ki a teljes adagnak.
2021. jan. 2. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
81%

A nyers hozzávalókat leméred, ha az egészet megeszed, akkor nem kell semmi mást mérni.

Azért a nyerset kell mérni, mert a sütés-fözés során nem egyformán veszít vagy vesz fel vizet, ezért a sült-fött étel kalóriaértéke nagyon változó lehet az elkészítési módtól függöen.

A 2-es az elpárolgással csak bonyolítja a dolgot, ennek így semmi értelme sincs.

Ha több adagnyit fözöl egyszerre, akkor elöször nyersen leméred az alapanyagokat, és kiszámolod az összes kalóriát, ami benne van. (Figyelj, hogy a zsiradékokat is számold!)

Pl. az összetevökben összesen van 500 kcal.

Ha elkészült az étel, akkor az egészet egyben leméred, ennyiben van ugyanannyi kalória, mint ami a hozzávalókban volt.

Példa: Ez az 500 kcal, amit nyersen számoltál, ha az elkészült étel 500g - csak a könnyebb számolás kedvéért - ,akkor 100 g-ban van 100 kcal.

Ebböl ki tudod számolni, hogy a kész étel 100 g-jára mennyi jut.

Ha a kész Ezután már csak annyit kell csinálni, hogy az egy adagnyit megméred és megszorzod a kész étel 100 g-ra jutó kalóriájával.

Ha te egyszerre 300 g-ot eszel, akkor az 300 kcal lesz.


Ez a legegyszerübb és legpontosabb módszer, remélem, sikerült érthetöen elmagyarázni, ha nem értesz valamit, kérdezz vissza.

2021. jan. 2. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! 7/7 teljesen érthető így. Köszönöm!
2021. jan. 2. 20:25
 9/11 A kérdező kommentje:

Bocsánat, van még valami.

"Példa: Ez az 500 kcal, amit nyersen számoltál, ha az elkészült étel 500g - csak a könnyebb számolás kedvéért - ,akkor 100 g-ban van 100 kcal." ezt értem. De nincs erre valami képlet? Mert pl nekem most lett egy 4206kcal tartalmú ételem. Erre hogyan tudom kiszámolni a 100grammra vonatkozó kcal-t?

2021. jan. 2. 20:58
 10/11 A kérdező kommentje:
Elvileg a kalória bázis egy 4206kcal os ételre, 186 kcal 100grammra eloszt, tehát ha az adott ételt enném akkor a képlet ez lenne: 186*2.5 mert mondjuk 250grammot ennék belőle, akkor annak a 250grammnak a kcal tartalma az 465 kcal. Jól számolom így?
2021. jan. 2. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!