Segítség, segítesz?
Halihoo, kicsit összezavarodtam. A lényeg, hogy leadnék 13kg-ot és ehhez kalória számlálást választottam. De nem egyértelmű, hogyan is csináljam. Nagyon sok cikket elolvastam ezzel kapcsolatban de nem értem.
Az világos, hogy mindent NYERSEN kell lemérni és összeadni a kalóriát, ergó kijön az adott adag energia tartalma és macroja. De a kész ételt akkor már nem kell lemérjem? Mert úgye ez egy rántott húsnál, egy rizsnél, egy tésztás ételnél más lesz amikor elkészül.
Tehát, jól értem, hogy NYERSEN lemérem összeadom a kalóriát és elosztom a kalóriákat annyival, ahány adagra főztem? Nem kell lemérjem főzés után mégegyszer?
Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.!
Köszi, ha válaszolsz! ☺️
Vannak ételek, amik sütés közben vizet veszítenek, például a húsok, zöldségek. Mások vizet vesznek fel, mint a rizs, meg a tészta. Nyilván, ha csak a vízzel változott a tömege, az nem tartalmaz kalóriát, így hiába lett több/kevesebb a tömege, pont ugyanannyi kalóriát tartalmaz összesen.
Más a helyzet, ha olajban, zsírban sütsz valamit, de diéta alatt ilyet alapból nem csinálunk.
A nyers hozzávalókat leméred, ha az egészet megeszed, akkor nem kell semmi mást mérni.
Azért a nyerset kell mérni, mert a sütés-fözés során nem egyformán veszít vagy vesz fel vizet, ezért a sült-fött étel kalóriaértéke nagyon változó lehet az elkészítési módtól függöen.
A 2-es az elpárolgással csak bonyolítja a dolgot, ennek így semmi értelme sincs.
Ha több adagnyit fözöl egyszerre, akkor elöször nyersen leméred az alapanyagokat, és kiszámolod az összes kalóriát, ami benne van. (Figyelj, hogy a zsiradékokat is számold!)
Pl. az összetevökben összesen van 500 kcal.
Ha elkészült az étel, akkor az egészet egyben leméred, ennyiben van ugyanannyi kalória, mint ami a hozzávalókban volt.
Példa: Ez az 500 kcal, amit nyersen számoltál, ha az elkészült étel 500g - csak a könnyebb számolás kedvéért - ,akkor 100 g-ban van 100 kcal.
Ebböl ki tudod számolni, hogy a kész étel 100 g-jára mennyi jut.
Ha a kész Ezután már csak annyit kell csinálni, hogy az egy adagnyit megméred és megszorzod a kész étel 100 g-ra jutó kalóriájával.
Ha te egyszerre 300 g-ot eszel, akkor az 300 kcal lesz.
Ez a legegyszerübb és legpontosabb módszer, remélem, sikerült érthetöen elmagyarázni, ha nem értesz valamit, kérdezz vissza.
Bocsánat, van még valami.
"Példa: Ez az 500 kcal, amit nyersen számoltál, ha az elkészült étel 500g - csak a könnyebb számolás kedvéért - ,akkor 100 g-ban van 100 kcal." ezt értem. De nincs erre valami képlet? Mert pl nekem most lett egy 4206kcal tartalmú ételem. Erre hogyan tudom kiszámolni a 100grammra vonatkozó kcal-t?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!