Van olyan, hogy bolti készétel több kalóriát tartalmaz, mint ami rá van írva?
Ma Tesco-s Jalfrezi csirketálat kényszerültem enni, basmati rizzsel adják. Konkrétan nem feltélezek ilyesmit erről a termékről, viszont a tápértékcímke nézegetése közben kezdtem el gondolkodni ezen.
Ilyesmi előfordul? Ha igen,extrém esetek is,hogy a készétel sokkal több kcal-t tartalmazhat, mint írják?
Igen, sajnos előfordul. Én szoktam nézni és sokszor ugyanaz a termék (pl rizs) 60-70 kalóriával "el van írva" 100 grammonként. Mivel semmi nem indokolja, ezért feltételezem nem fedi a valóságot hiszen miért lenne 70 kalóriával kevesebb ha mellette az ugyanolyan termékek sorra 60-70 kalóriával többet írnak?
Más terméknél is észrevettem de most rizses példát hoztam.
Minimális eltérés lehet ugyanis annyiban szabad kezet kapnak amikor a tápértékeket írják rám meg számolják, hogy kerekíthetnek. Én pl rizseknél 5-10kcal eltérést látok csak szóval amit az előző ír kicsit sok ott már lehet nem teljesen nyers a risz.
Viszont ezek a kerekítés által eltért kalóriák minimálisak szóval nagyon nem fognak befolyásolni.
azért a rizsnél nagyon el lehet csúszni azon hogy főtt vagy nyers állapotban számolsz a mennyiséggel :)
ha főtt, akkor meg leginkább azon múlik mennyire van szétfőzve, bele volt-e forgatva olajba, stb...
A tápértéket egy vizsgálat alapján határozzák meg. Időnként újravizsgálják, de ezek nagyrészben átlag adatok.
Nincsen 2 tök egyforma tétel, kis ingadozások előfordulhatnak. A vágóvonalon 2 egymás mellett lévő csirke se egyforma, mint ahogyan ugyanabból az aratásból származó búzaszemek közt is van különbség.
De szerintem ezek nem új információk.
Olyan nem fordul elő, hogy duplája.
Ha a duplája akkor te rosszul számoltad a kalóriát.
Rizst mindig szárazon mérünk meg minden mást is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!