Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Van olyan, hogy bolti készétel...

Van olyan, hogy bolti készétel több kalóriát tartalmaz, mint ami rá van írva?

Figyelt kérdés

Ma Tesco-s Jalfrezi csirketálat kényszerültem enni, basmati rizzsel adják. Konkrétan nem feltélezek ilyesmit erről a termékről, viszont a tápértékcímke nézegetése közben kezdtem el gondolkodni ezen.

Ilyesmi előfordul? Ha igen,extrém esetek is,hogy a készétel sokkal több kcal-t tartalmazhat, mint írják?

2020. ápr. 9. 22:47
 1/8 anonim ***** válasza:

Igen, sajnos előfordul. Én szoktam nézni és sokszor ugyanaz a termék (pl rizs) 60-70 kalóriával "el van írva" 100 grammonként. Mivel semmi nem indokolja, ezért feltételezem nem fedi a valóságot hiszen miért lenne 70 kalóriával kevesebb ha mellette az ugyanolyan termékek sorra 60-70 kalóriával többet írnak?

Más terméknél is észrevettem de most rizses példát hoztam.

2020. ápr. 9. 23:17
 2/8 A kérdező kommentje:
Rizsnél esetleg az jöhet szóba, hogy adagonként, vagy sokszor főzőzacskónként írják rá a kalóriatartalmat,nem 100 grammonként, nem? Legalábbis én Oroszországban sok ilyet láttam, figyelni is kellett.
2020. ápr. 9. 23:51
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Minimális eltérés lehet ugyanis annyiban szabad kezet kapnak amikor a tápértékeket írják rám meg számolják, hogy kerekíthetnek. Én pl rizseknél 5-10kcal eltérést látok csak szóval amit az előző ír kicsit sok ott már lehet nem teljesen nyers a risz.

Viszont ezek a kerekítés által eltért kalóriák minimálisak szóval nagyon nem fognak befolyásolni.

2020. ápr. 10. 03:52
 4/8 anonim ***** válasza:

azért a rizsnél nagyon el lehet csúszni azon hogy főtt vagy nyers állapotban számolsz a mennyiséggel :)

ha főtt, akkor meg leginkább azon múlik mennyire van szétfőzve, bele volt-e forgatva olajba, stb...

2020. ápr. 10. 05:53
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A tápértéket egy vizsgálat alapján határozzák meg. Időnként újravizsgálják, de ezek nagyrészben átlag adatok.

Nincsen 2 tök egyforma tétel, kis ingadozások előfordulhatnak. A vágóvonalon 2 egymás mellett lévő csirke se egyforma, mint ahogyan ugyanabból az aratásból származó búzaszemek közt is van különbség.

De szerintem ezek nem új információk.

2020. ápr. 10. 08:38
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi, nagyon érdekes válaszok! :) Ugye azért valószínűtlen hogy valamilyen készételre 430 kcal értéket írnak, és sokkal több, majdnem a duplája legyen benne?
2020. ápr. 10. 09:40
 7/8 anonim ***** válasza:

Olyan nem fordul elő, hogy duplája.

Ha a duplája akkor te rosszul számoltad a kalóriát.

Rizst mindig szárazon mérünk meg minden mást is

2020. ápr. 10. 10:47
 8/8 anonim ***** válasza:
Rendelet szerinti tűréshatár van megadva minden értékhez. Ez pár % vagy g eltérést jelent. A hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Nem éri meg játszani vele, mert elég komoly szankciók vannak vásárló megtévesztéséért.
2020. ápr. 10. 20:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!