Azt olvastam valahol, hogy a mézben levő cukor nem hizlal. Igaz ez?
kérdező: ez így önmagában egy nagy butaság. a mézben van fruktóz (gyümölcscukor is), amely nem igényel inzulint, ezért lehetett a könyv írójának az a tévképzete, hogy a méz maga a csoda.
a mézben viszont nemcsak fruktóz van, hanem sima cukor is (+ kalkuláld bele azt, hogy a hazai mézeket cukorral dúsítják. Nemrég megjelent erről egy cikk, a metrón olvasta mellettem vki. Olyan 25%-os volt a hozzáadott cukor a mézekben, és most nem kínai, hanem "tisztes magyar hazai vállalkozók" termékeiről beszélek).
a méz is rettenetesen kalóriadús, vércukoremelkedést okoz. Tkp. tömény cukor, csak vannak benne ásványi anyagok is. Majdnem ugyanannyi kalória van benne, mint a sima cukorban. Nyilván napi 1-2 ek. nem árt, de azt, ami abban a könyvben van, kezeld fenntartásokkal.
hát, a kalóriák között sokféle értelemben lehet különbséget tenni. 100 g mézben egyébként 327 kcal van megközelítőleg.
a kalóriák között pl. úgy is van különbség, hogy 1 g szénhidrátból 4,1 kcal lesz, míg 1 g zsírból 9,4 kcal. de nyilván nem egészséges az az étrend, amiben csak szénhidrát van, és zsír nincs. valamennyi zsírra szüksége van a szervezetnek.
egyet kéne csak tenned: más könyveket olvasni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!