Önmagában a rántotta vagy tükörtojás hízlal?
Én úgy készítem a rántottát/omlettet, hogy egy egész tojás + a többi tojásnak csak a fehérje, paradicsom, paprika, néha egy kis sonka, esetleg sovány sajt... Ja, és persze kb. egy kávéskanálnyi olívaolajon sütöm...
Ez biztos nem hizlal és talán nincs benne annyi félelmetesen sok koleszterin :)
Ha magában megeszel egy gigantikus sült csülköt pl, akkor annak zsírtartalma átmegy rajtad, ha krumplival eszed (pl) akkor meg nem megy át.
Az olajak és zsírok energiatartalma nem a telítetlenségétől, telítettségétől függ. Máshogyan alakul a két esetben az ember zsíranyagcseréje, de NEM az energiaraktározás szempontjából.
A magvak hízlalnak, ha sokat eszel belőlük, az oliva szintén. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy mindkettő ugyanolyan egészséges...
Dietetikus vagyok, szoktam válaszolni itt néha, kérek mindenkit, hogy ne a fél füllel hallott, innen-onnan olvasott infók alapján válaszoljon, hanem inkább akkor ne:(
Aki ért hozzá és ide látogat, az nyilván az előző válaszok többségének olvasása után megérti, miért írtam a lehető legegyszerűbben ezt a pár soros választ: azért, hogy emészthető legyen...
Még egyszerűbben: egészséges, ha oliván vagy magvakból HIDEGEN préselt olajakat fogyasztunk pl, mint, ha sertészsírt. De mindkettő hízlal.
A tojásban mindkét féle zsiradék megtalálható, ez is így van.
Továbbá aki nem tudja: a zsírban oldódó vitaminok számára is szükséges némi zsiradékfogyasztás.
Kedves dietetikus! (egyébként ki a fene az aki megeszik egy "gigantikus csülköt" álá natúr?) Lehet hogy igaz ez a "nem eszel szénhidrátot a zsír mellé akkor dolgozódik fel" elved, de nem életszerű, mert nyilván az emberek 99%-a aki eszik iylen szemeteket (pl csülök), az nem natúran fogja enni..
Előbb arról volt szó, hogy a telítetlen zsírok lényegeseb egészségesebb profillal rendelkeznek, mint a telítettek. És hogy a tojás sárgájában akad telített zsír, ami KÁROS. Mellesleg a tojásban akad szénhidrát is, tehát az elved már csak ezért sem állja emg a helyét, mert nem tudsz úgy tojást enni hogy ne egyél vele szénhidrátot, lásd: [link]
Egyébként én testépítek, 3 éve tisztán kajálok, tehát én nem könyvekből magoltam be, hanem saját magamon teszteltem le a dolgokat.. Úgyhogy azt meg főleg nem mondanám hogy fél füllel innen onnan hallottam!
Miért szemét étel a csülök? És miért ne lehetne kenyér nélkül elnassolni? Vagy a sült húst...
A válasz stílusa és igazságtartalma elég gáz...
Nem a dietetikus vagyok- én spec neki hiszek amúgy, nem egy body buildernek.
Életszerűtlen???
Már mi is az életszerűtlen a hús salátával, zöldkörettel evésében? Hm?
:)
Az első válaszadó írta, hogy a tojásban sok a telített zsírsav. Ez nem igaz.
2-3db tojás elfogyasztása semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár (a koleszterinszintet sem növeli!).
zsírokra szükségünk van, mert bizonyos vitaminok csak ezzel tudnak felszívódni!!!
Egyszer láttam egy dokumentumfilmet, ahol a tojás ártalmasságáról és jó hatásairól volt szó!
Nyilván aki hajlamos a magas koleszterinre az nem fog tojássárgáját enni hegyre halomra.
De aki még fiatal az miért ne enné meg??
Nos ebben a filmben arról volt szó, hogy készítettek egy felmérést!
Azok akik reggel tojást reggeliznek, azoknak sokkal jobb a napjuk (energia, és jókedv terén)!!
Akik valami mást ettek azoknak kevésbé....
Ezen kívül olyan anyagok (amiknek már nem emlékszek a nevére és a funkciójára) vannak a tojás sárgájában, amik kifejezetten jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére, és úgy általában az emberre, és semmi másban nem találhatók meg így aztán pótolhatatlanok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!