Ma kezdek el futni, tudnátok tanácsokat adni?
Ti hogyan melegítetek be futás előtt? Teljesen kezdőként mennyit és hogyan futottatok? Van bármi jótanácsok?
Nem ettem helyesen ma, mert eddig ettem összessen 8 szelet toast kenyeret (négy szendvics), benne margarinnal és tarjával (bolti felvágott) meg kb 2 kocka csokinak megfelelő csokigolyót.
Természetesen holnaptól nem így eszek, de ma siettem dolgozni és csak bedobtam ezeket a táskámba és futottam a buszra.
Ha nem futottal meg soha, akkor én testalkattol függően sétát vagy lassú kocogást kb 1kmt javasolnék kezdesnek. Nyújtást utána.
Én futok kb 10-15percet lassan és csak utána melegítek be. Ha lassan futok akkor nincs bemelegites, mert felesleges. De ez majd pár ezer km után menni fog.
YouTubein rengeteg bemelegites és levezetés gyakorlat van. Mindkettő fontos.
A táv szerintem az edzettségedtől függ. Akár úgy is lehet, hogy futsz x percig, majd x p séta, megint x p futás és így tovább. Ezekre is sok edzesterv van, attól függ mennyire vagy edzett és mi a célod.
Ami fontos szerintem, hogy jó cipőd legyen.
Nekem a bemelegítés a hazarohanás és bevásárlás szokott lenni, utána rögtön megyek futni, le se ülök.
Kezdetnek 1-3 km pont elég lesz, utána mindenképp nyújts, a neten találsz egész testes nyújtógyakorlatokat, az izmaid meg fogják hálálni.
A távot fokozatosan emelheted, de majd úgyis érzed, hogy idővel többet bírsz majd.
Még annyi, hogy a rossz idő sose legyen kifogás, minden időjárásban lehet futni, kivéve talán felhőszakadáskor. Mindig úgy öltözz, mintha 10-15 fokkal melegebb lenne kint.
Én elsőre, tavaly júliusban, 2,5 km-t futottam, amiben sok sétálás is volt, és utána egy hétig alig bírtam járni. :) Most 8 km-nél tartok, és egy héten 2-4 alkalommal szoktam menni futni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!