Miért lenne ez “káros”? Sosem találtam rá megfelelő választ.
Kérdező, tökéletes a súlyod, ebből biztosan nem kell fogynod.
Ha a szervezet évek alatt beáll egy bizonyos súlyra, akkor többnyire néhány túlevős naptól sem fog változni a súlyod, vagy utána gyorsan visszamegy ugyanannyira. Ha viszont nemrég fogytál 10 kilót, akkor jobban oda kell figyelned, hogy tartsd a súlyod minimum 1 évig, mert a szervezeted próbál visszatérni a megszokott régi súlyodhoz. Ezért nincs értelme a huzamos koplalásnak, az anyagcsere mérhetően lelassul, majd ha az illető visszatér a régi táplálkozási szokásaihoz, gyorsan visszahízik. Rövid böjtöknek nincs ilyen hatása, az időszakosnak sem.
Szóval szerintem nem kell böjtölnöd 1-1 kilengés után. Az se biztos, hogy kibírnád ilyen kevés étellel a napot, én biztosan éhen halnék. Én pl. ha 1 napig semmit sem eszek, azt sokkal jobban bírom, mint a zöldség-gyümölcs napot (régebben próbálkoztam vele, délutánig bírtam, és nem az éhség volt a rossz, hanem hogy konkrétan rosszul lettem).
sajnos a válaszolónak rosszak az értesülései és újra kellene gondolnia az olvasott cikkeket.
"Ezaz, hogy te nem fogyókúráztál, mivel gondolom genetikailag vékony vagy, ezért majdhogynem ha így kajálnál végig se híznál. 30 felett belassul majd az anyagcsere, "
Valóban,nem fogyókúráztam,de távol vagyok a vékonytól.
Masszív vagyok,normálnál kicsit teltebb,de mivel feszes vagyok és pont jó helyeken domborodom,így szép nőies az összhatás.Homokóra vagyok.167 cm és 58-60 kg közt mozgok mindig,de ez sem mond semmit,ugyanis mindenkin máshogy oszlik el a súly,így más lesz a külalak is.
"30 felett belassul majd az anyagcsere, "
tényleg? ezt a hü**eséget is hányszor hallottam már...kb az a kategória,hogy este 6 után nem eszünk.. amúgy 34 vagyok,ha ez számít.....
Nem sikerült sajnos a kérdésemre választ kapnom,úgyhogy az én testem működése alapján megállapítom,hogy -legalábbis rám- nem igaz,hogy koplalás után több kiló jönne fel.
Puszta fizika/kémia:
a test úgy működik,hogy van egy adott napi szénhidrát/kalória szükséglete. Ha többet viszünk be,mint amennyit elhasználunk,hízunk.Ha kevesebbet,akkor fogyunk, ha pedig közel megfelelő arányban,akkor pedig stagnálunk.Bonyi,mi?
Koplalás után,ha újra normálisan eszik az ember ( megfelelő arányban),tehát nem visz be többet,mint ami a napi normál adagja,ku**ára nem fog hízni,pláne nem a dupláját.Ez az urban legend onnan jöhet,hogy aki koplal,és végre újra eszik,az jobban megkívánhat ételeket és észre sem veszi,hogy mondjuk 2 kiflivel,meg 1 túrós buktával többet evett. Olyan ez,mint mikor a sok hülye nő azt hiszi,hogy a fogamzásgátlótól hízik.Ezt orvosok is mondják,hogy: nem a tabletta maga hízlal,hanem,mivel az étvágyat fokozza,így az egyed észre sem veszi,hogy többet eszik. Akinek csak a tabletta lenne a hízása oka,annál más egyéb egészségügyi gondok is fennállnak,így ez egy más kategória.Én egy egészséges nő példájáról beszéltem.
Szóval nem árt a józan paraszti ész néha.
Az pedig,hogy "belassul az anyagcsere"...
Milyen mértékben? Mivel mérik? Mihez képest?
Orvos ugyan nem vagyok és valóban létezhet olyan,hogy "belassul az anyagcsere",akár a testünk biológiai változásai végett a használat,vagyis az évek során,na de ba**ki.......mire ennek valóban lennének fizikálisan érzékelhető jelei,már rég túl leszel a 70-en.
Belassul..ja...azt jelenti maximum,hogy a 10 kilót nem 3 hónap alatt adod le,hanem 3 hónap és 4 nap alatt.
Belassul..nem meghalunk 30 után,ba**ki.. :)))
Miért is van az,hogy jó pár olyan nőről hallunk,akik már negyvenesek és olyan testet csinálnak maguknak 40 éves korukra/után ,hogy be**jsz?Vagy egy igazán jó példa: Jennifer Lopez.Rendben,hogy híres,van pénze,de ugyanúgy ember, a teste ugyanúgy hús,bőr,szövetek.Majdnem 50. Gondolom a belassult anyagcsere miatt küzd a kilókkal :)
Bulls**t majdnem minden,amit itt gyakorin írnak.Ki kellene lépni az életbe,meg figyelni a testünket,néha használni az agyunkat és nem feltétel nélkül elfogadni azt,amit olvasunk,vagy hallunk a tévében,vagy valami debil orvostól.Azért orvosok közt is tudni kell szelektálni.
Örültem,hogy segíthettem.
" Sokan irjak azt hogy a koplalassal hizni lehet. En ezt eroteljesen megkerdojeleznem, hiszen vegyuk peldanak az ehezo gyerekeket. Nem esznek, azert brutalisan csont sovanyak. Valaki adna erre valaszt? "
Erre nem adott még senki választ,szépen megkerülték ezt a kérdést,ugyanis ez a gyakorlati példa szembe megy a neten olvasható elmélettel :)Ugyanakkor ez a jelenség alátámasztja az én tapasztalataimat is.
Amit én sem értettem sokáig:
szintén szegény sorsú,éhező magyar gyerekek....és mindnek gyönyörűszép,dús,egészséges haja volt...ha elvileg vitaminok és jajj ásványi anyagok,akkor hogy a fenébe lehet,hogy egy gyereknek,aki napi 1 vajaskenyeret eszik,meg néha krumplit,lisztet,ugyanolyan szép,dús haja van,mint a szerencsésebb helyzetű társainak?....
Nyilván genetika,de ez csak egy jó példa arra,hogy mennyire elvannak néha tájolva az emberek.
Egy szóval nem mondom,hogy koplalni kell,de ha már tudományosak akarunk lenni,akkor legyenek már válaszok és példák is az életből.....Nem könyvekből.
"Erre nem adott még senki választ,szépen megkerülték ezt a kérdést"
A 4-es és a 6-os válaszban is le van írva, hogy nem koplalás közben híznak hanem amikor abbahagyják és újra normálisan esznek. Nem lett megkerülve a kérdés, te nem bírtad felfogni a választ. Az éhező gyerek koplal, nem jut ételhez nyilván csontsovány és az is marad, senki nem írta hogy napi 600 kcal mellett hízna bárki is.
" Koplalás után,ha újra normálisan eszik az ember ( megfelelő arányban),tehát nem visz be többet,mint ami a napi normál adagja,ku**ára nem fog hízni,pláne nem a dupláját.Ez az urban legend onnan jöhet,hogy aki koplal,és végre újra eszik,az jobban megkívánhat ételeket és észre sem veszi,hogy mondjuk 2 kiflivel,meg 1 túrós buktával többet evett. Olyan ez,mint mikor a sok hülye nő azt hiszi,hogy a fogamzásgátlótól hízik.Ezt orvosok is mondják,hogy: nem a tabletta maga hízlal,hanem,mivel az étvágyat fokozza,így az egyed észre sem veszi,hogy többet eszik. Akinek csak a tabletta lenne a hízása oka,annál más egyéb egészségügyi gondok is fennállnak,így ez egy más kategória.Én egy egészséges nő példájáról beszéltem."
Gyengébbeknek : ha valaki koplal,majd elkezd újra normálisan enni,mondjuk 1800-2000 kalóriát -mindenkinél más,ez csak példa - ,akkor NEM fog hízni.
Ha 2000 kalória,vagy a számára szükséges mennyiség felett eszik,akkor meg hízni fog.
Azt,hogy előtte koplalt,azt a szervezet ebből a szempontból leszarja.Én csakis erre láttam emberi példákat.Aki koplalás után a normális étkezéstől hízik,annak más baja van.Pajzsmirigy-csekk nem árt.És ez már más téma.Ugyanis van,aki annyira rosszul van összerakva,hogy egy hosszabb koplalás képes megbolygatni a szervezete hormonegyensúlyát.Na,akkor már valóban hízhat,következményként, DE ENNEK SEMMI KÖZE a sima koplaláshoz,egészséges emberben.Annak már a hormonokhoz és az ő egyéni reakciójához van köze,nem a szimpla nem evéshez. Remélem fény gyúlt a sügér agyakban.
Részemről lezárva,mert sok a tudatlan és leszívják az energiámat. Üdv
eddig én is azt hittem, hogy az úgynevezett "jojó" effektus valós dolog, de ahogy egyre jobban beleások a "böjtölésbe" (fasting), egyre több bizonyíték van rá, hogy valóban működik, és pont hogy a gyakori étkezés a rossz. Persze ez Magyarország, itt 10 ből 9 ember konzervatív gyökér, szóval itt nem fogja ezt egy ember se megérteni kb :D
Van a módszer, hogy időszakos "éhezés", pl 2000 kalóriát eszel 1 nap, akkor azt 2 részre bontod, mondjuk délben 1000 kalória, és este 8 kor 1000 kalória, és semmit nem eszel a 2 között csak vizet iszol.
A másik amikor 1 napig vagy több napig nem eszel semmit, és csak vizet iszol. Több videó is van fent a neten akik megcsinálják, és nem halnak bele.
Érdekes dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!