Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Akik a csalónapot legitimálják...

Akik a csalónapot legitimálják, azok miben látják az előnyét?

Figyelt kérdés
A csalónap ugye az tudomáson szerint, hogy megengedsz magadnak pl. 2 hetente csokit, pizzát vagy bármi szénhidrátot, amit amúgy nem. Sokan mondják, hogy ez beindítja a fogyást. Én ennek nem látom az élettani, kémiai meg akármilyen hátterét :D Ha bezabálsz 2 tábla milkát meg 1 pizzát, miért indulna be jobban a fogyás?
2018. ápr. 25. 13:12
 1/10 anonim ***** válasza:
83%

Elöször is a csalónap nem CSak szénhidrátról szól hanem arról, hogy a kalóriakeretedet nem veszed szigorúan figyelembe.

Másodszor, ha idönként lazítasz, akkor a szervezeted nem áll át "vészhelyzetre, éhezö móduszba" (ami a szigorú diétázásnál majdnem mindig érvényes), hanem továbbra is átmeneti állapotnak tartja a túl kevés kaját.

Harmadszor, ha az illetö idönként eszik olyat is, amit egyébként letiltott (habár ez igen értelmetlen dolog, mármint a letiltás), akkor nem leszel rá annyira kkiéhezve, hogy egy idö múlva nem "lazítasz" és eszel egy-egy darab pizzát, csokit vagy amit tiltottál, hanem ha szigorúan tartod, akkor idövel ele´red azta pontot, amikor NEM egy DARAB ezt-azt eszel meg, hanem KILÓSZÁMRA tömöd magadba! Ezt elözi meg - többek közt - a csalónap.

Persze, ha értelmesen akarsz fogyni, akkor eleve nem tiltod le sem a pizzát, sem a csokit, sem a csülökpörköltet, hanem bekalkulálod és rendszeresen fogyasztod KIS mennyiségben, ami belefér a keretedbe.

2018. ápr. 25. 13:20
 2/10 anonim ***** válasza:
86%
Én annyiban látom előnyét, hogy pl most hétvégén kollégákkal voltunk étteremben, és nem kellett mániákusan számolnom fejben, hogy amit ott rendelek, abban vajon mennyi a kalória. Hogy mondjuk karácsonykor ettem a nagyim beiglijéből. Számomra ez a csalónap. Emiatt a családom sem néz hülyének, én is jól tudom magam érezni, és alapvetően nem befolyásolja a fogyásomat. A normális életem része, nem érzem úgy, mintha valami munkatáborban élnék, ahol semmit sem szabad.
2018. ápr. 25. 13:56
 3/10 anonim ***** válasza:

Ahogy előttem írták, a csalónap lényege,hogy tudod,hogy van egy kitűzött nap amig ki kell bírnod pl cukor nélkül. Mondjuk minden második vasárnal az,amikor aut eszed,amihez kedved van. Így az első két hetet sem szörnyű átvészelni.

Legjobbamúgy a fogyókúra helyett az etmód váltás. Megkeresed mindennek az egészséges alternatíváját,így nem kell semmit megvinnod magadtól.

2018. ápr. 25. 14:00
 4/10 anonim ***** válasza:

Részemről ch ciklizálás. Keményebb edzős napokon magasabb ch, pihenő napokon magasabb ch.

Meg kell billenteni néha az anyagcserét, mert a folyamatos alacsonyan tartott ch raktározásra készteti a szervezetet és akkor a keveset is zsírba tolja.

Persze ehhez és a "csaló" napokhoz is kell ész és a szervezeted ismerete, mert anélkül ciklizálhatsz meg csalhatsz, de nem mégy vele semmire.

2018. ápr. 25. 15:45
 5/10 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, természetesen pihenő napokon ALACSONYABB ch. Bocsi.😊
2018. ápr. 25. 15:46
 6/10 anonim ***** válasza:

Van, aki ettől tud normálisan s ép ésszel fogyni... Joga van hozzá.

Sokféle csalónap van, én mondjuk kilengésnek szeretem mondani, mert nem csalom meg se magamat, se mást, jogom van a saját diétám szabályait akár menet közben is megváltoztatni. De ez nem fontos.

Van, aki betartja a kalóriakeretet, csak máskor tiltott ételeket is eszik. Van, aki ilyenkor többször eszik. Persze a több kalória, szénhidrát lehet a legtipikusabb.

Teljesen logikusnak tartom azt, amit már írtak, hogy csalónapként kezeli az ember azt a napot, amikor nem tud számolni és nem is akar, szülinap van, meglátogatja a nagyit, akármi...

Ha valaki nagyon keményen diétázik, annak fizikailag is jó lehet egy erősebb nap, hogy a szervezet realizálja, hogy ez nem szűkös idő s majdnem-koplalás... Vagy csak nem bír az ember mindig keveset enni, akár fizikailag, akár lelkileg, nekem mindkét okból jólesik egy erősebb nap olykor, akkor is, ha különösen penge vagyok s képes vagyok egy héten 5-ször is betartani egy egész jó kis kalóriakeretet, mert történetesen elég szigorú, ennélfogva laktató az étrendem... Kell egy pici lazaság, legalábbis sokunknak.

Ha valakinek ez úgy jön össze, hogy általában szigorú és néha nem, csinálja úgy. Ha valaki inkább mindennap eszik egy kis csokit vagy valamit, annak az a jó. Én most kombinálom a kettőt, de a mennyiségek eltérnek sima és lazább napokon. Nem teljesen tervezett a lazább nap, bár több különösen jó kalóriadeficites nap után sejtem, hogy baj lesz, ha nem lazítok s a rokonlátogatós, boltolós szombatoktól sem várok nagy fegyelmet... Tapasztaltam már, hogy én nem tudok keménykedni tartósan, kikészülök egy-egy "pihenőnap" nélkül, akármilyen élvezetes s lazának tűnő a diétám.

De cukros csokihoz és pizzához nem nyúlok, pláne sokhoz nem, van azért határ és rosszul is lennék, elszoktam tőle.

2018. ápr. 26. 01:05
 7/10 anonim ***** válasza:

Nálam a csalónap, annyit tesz ki,hogy olyankor eszek olyan ételeket is ami egyébként nem fér bele a hétköznapi, egészséges étrendembe,na meg persze a kalóriakeretembe se pl, meki,popcorn.

Illetve a magam részéről inkább hívnám csaló étkezéseknek, mert egy egész napot "elcseszni" nem szoktam, egyáltalán nem érzem szükségét.

2018. ápr. 26. 07:50
 8/10 A kérdező kommentje:

a szervezet realizálja, hogy ez nem szűkös idő s majdnem-koplalás...

de ez nem igaz :d a szervezet nem realizál semmit...

2018. ápr. 26. 10:56
 9/10 anonim ***** válasza:

Tök mindegy, mit gondolsz, a lényeg, hogy működik. Én se csalónapnak hívtam, hanem "upsz, ma megint nem sikerült tartani a keretet" napnak, vagy "egye fene, ünnep van" napnak, de nem estem kétségbe.

Inkább az volt a lényeg, hogy nem éheztem, és jó volt tudni, hogy nem kell megvonni magamtól semmit.

Minden felesleges kilómat leadtam amit akartam. :)

Üdv.

2018. ápr. 26. 15:51
 10/10 anonim ***** válasza:

Èn havonta egy ilyen csalónapot tartok. Ilyenkorra időzítek a régi cukros kedvenceimből 2 különböző fajtàból 2-2 db- ot tehàt pl mondjuk 2 karamellàs fànk meg 2 db francia krémes ( de ez lehet bàrmi màs ami cukros , édes és hízlaló:D) és a kedvenc 2 csipszemből 1-1 zacsit. Ès ennyi.

Azért szeretem ezt a módszert követni, mert ha minden régi kedvenc nyalànksàgomról le kéne mondanom, folyton azon kkeseregnék hogy soha többet nem ehetek ilyeneket és milyen szar nekem. Ezt kínzàsnak, szenvedésnek élném meg, ami előbb utóbb a koràbbi tapasztalataim szerint nàlam az egész feladàsàhoz vezet, így pedig tudom hogy bàrmit megehetek amint eljön az ideje, a fogyàsomat pedig ennyi nem befolyàsolja. Ha minden finomsàgot tiltólistàra teszek, azt hamar bukàs, majd,visszahízàs, tovàbbi plusz kilók követik. Nincs èrtelme mindig mindentől megfosztani magam és nincs is rà szükség.

2019. ápr. 18. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!