Nagyon kéne egy kis segítség, mert nem tudom ez normális-e?
Előre leírom,csak olyanoktól várom a segítséget,akik vagy személyi edzők,edzők,dietetikusok vagy endokrinológusok vagy nagyon kenik-vágják az egészséges életmód/táplálkozás témát.
Nagyon őszinte leszek,és egy kicsit hosszú is,amiért előre elnézést kérek,plusz ha a végére érsz,és még tanácsot is adsz,akkor meg is köszönném.
Nincsenek káros szokásaim,nem dohányzom,nem iszom,vagy ha igen,akkor mértékkel(egy pohár vörösbor pl.).Kb. 2 éve elhatároztam,hogy áttérek egy egészségesebb,tarthatóbb életmódra.Ez a döntés kb 2-3 hónapot vett igénybe,mert el kellett fogadnom,be kellett fogadnom az új életemet.Ez kemény volt,de átlendültem rajta.Az étkezésem átalakításaegyszerű feladat volt (ami igazából a mindent,mértékkel!!!!Egy valamit nem viszek be a szervezetembe soha,az pedig a finomított élelmiszerek,úgy gondolom,abban sem vitamin,sem tápérték nincs,így feleslegesen miért egyem?De krumpli,fehér rizs,teljes kiőrlésű gabonák,tészták(nagy ritkán,mert nem szeretem a tésztát,egyedül a nokedlit)az mind megy.
Sok-sok friss gyümölcs és zöldség.Házi kecsketej,meg ilyenek.Egészséges zsírok(olíva-olajtól kezdve a kacsazsírig minden).Vizet iszom8szénsavasat és menteset).100%-os gyümölcsleveket(nem mindig,és nem én facsarom).Ha megkívánok egy kólát,nagy ritán akkor természetesen lelkiismeretfurdalás nélkül megiszom.
Általában a bevitt kalóriaértékem 1800-2000 között mozod,volt hogy 2200-2300.
A kezdő súlyom akármilyen ciki is bevallani 120 kg volt a magam 170 cm-es magasságához.Ami elég érdekesen oszlott el rajtam,ugyanis a lábam vékonyabb volt,a felső testem hatalmas,a fejem pedig kicsi.Pufi arcom van,de nem kövér-kövér.sosem volt rajta valamiért extra zsír,még tokám sem volt sosem.Szóval elég erősen amőbára emlékeztető testecském volt.
Ma olyan 83-80 között lehetek.Nem nagyon merek mérlegre állni,egyszer álltam,kb. 2 hónapja,akkor voltam 89.
Az étrendbeli életmódváltásom után kb. 4 hónappal kezdtem el a sportot is,mert evvel is úgy vagyok,hogy ha egyszer elkezdem,akkor beépítem az életrendembe és nem csak elkezdem és megerőszakolom a testem,hogy egy életre megutáljam a sportot.
Kb.előző év november végén,december elején kezdtem el először sportolni,keveset,de elkezdtem.
Eleinte hetente 4-szer edzettem,minden fajtát.
Elkezdtem egyre inkább kalkuláltabban sportolni ez év elejétől.
Ez azt jelenti,hogy heti 4-szer edzettem,de nem 20 perceket,meg 10,hanem 1 órákat.Heti 4x1 órát.(Kardio+Erősítő+Kardió+Erősítő).
A célom a lassú fogyás volt,ezért nem akartam erőszakoskodni a testemmel.Most viszont már egy jó 5 hónapja váltottam heti 6 edzésre(3 Kardió++ Erősítő).Mindig 1 óra,több lehet,kevesebb nem.Erősítésnél egyik nap felsőtest,másik nap alsótest,harmadik nap meg mix.Sosem erőltetem a testem.Egy nap kardiót egy nap erősítés,feszesítés követ.
DE!!!!!!!!!
Észrevettem magamon kb.2 hónapja,hogy a hasam nem megy lejjebb,a karom sem megy lejjebb.És ez elkezdett frusztrálni.Mert mindig úgy tudtam,ha jól bánsz a testeddel,megadsz neki minden fontos tápanyagot,sportot,akkor jutalmat kapsz,ami a fogyás,feszesedés.Nem tudom mi az oka.
Anyukám azt mondja,talán azért,mert hajnali 2-ig fennt maradok,ami megbolygatja a hormon-háztartást.Egy hete viszont megint kb.22-23 körül,tehát emberi időben fekszem.Úgyhogy majd meglátjuk.Vetettem vért is,az eredményeim kitűnőek.A hormonvizsgálat eredménye viszont csak szeptemberben jön meg.Nagyon várom az eredményeket.Megnéztem a neten,hogy lehet-e valami hormonbajom,de az összes tünet közül egy sem volt igaz rám.Ezért nem tudom,mi van.
Lehet,hogy heti 4 kardió + 2 erősítés jobb lenne?Nem tudom.Ha valaki segítene nagyon örülnék.
Nem vagyok szakértő, de jópár éve foglalkozom a témával, gondoltam, leírom a gondolataimat.
Nem hinném, hogy az éjjeli fennmaradás a gond, az energia az energia. Én 3-4-kor fekszem és ha a kalóriabevitelem megfelelő, természetesen fogyok. Mástól sem hallottam még, hogy ez komolyan be tudna kavarni (enyhén bármi bekavarhat, a test komplex rendszer s nem hasznosítja mindig ugyanúgy a bevitt kalóriákat, persze többet nem tud kinyerni, kevesebbet igen, s az anyagcsere sebessége is érdekesen tud változni).
Attól még jobb szokott lenni, ha korábban fekszel, azt attól még támogatom s ki tudja? Lehet, hogy neked számít valamit ez is.
Mivel nem fogysz, nyilván nem vagy kalóriadeficitben. A számok alapján nem ezt várnám, de nem hihetetlen, hogy ez számodra súlytartó mennyiség.
Az butaság, hogy ha jól bánsz a testeddel (evés, edzés), akkor fogysz. Ha nem eszel deficitben, semmi nem fogja arra buzdítani a tested, hogy fogyjon. Nem fogja feleslegesen felélni a tartalékokat, ez logikátlan és adott esetben káros viselkedés lenne a részéről.
Tudom, hogy vannak elméletek, miszerint jó étrend és mozgás esetén beáll a súly, de nem, ehhez nyilván deficit is kell (bár jó étrenddel ez könnyebben jöhet automatikusan).
Izmokkal mi van? A leírás alapján arra gondolok, hogy áll minden, nem fogysz, de nem jön különösebb izom sem. Már nem vagy kezdő, így súlytartó mennyiséggel soha nem is fog, ahhoz kalóriatöbblet kell, ahogy a fogyáshoz kalóriadeficit.
Ha mégis jönne izom, akkor lassú az anyagcseréd, hisz többletet hoz ennyi kalória (s akkor a normál anyagcseréd lehet lassú, hiszen az életmódod nem rossz, hogy belassuljon).
Először is,köszönöm,hogy válaszoltál!
Érzem,meg néhány helyen látom is az izmokat,de még elég sok háj eltakarja.az anyagcserém eléggé gyors,sosem volt nagyon lassú.Nyilván,nem annyira gyors,mint azoknak,akik bármit megehetnek,de elég gyors.
Akkor lehet,a megoldás az,hogy egy picikét jobban nézzem mennyit eszek(bár igazán nem vagyok olyan nagy adagokat evő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!