Milyen tapasztalataitok vannak az egészséges életmóddal kapcsolatban?
Mivel én komoly túlsúllyal rendelkeztem ( 160cm / 95 kg) így kénytelen voltam egészséges életmódra váltani. Eleinte nehezen ment, mert régen én is akkor ettem amikor akartam, és azt amit akartam. De szép lassan ráéreztem a dolgokra, főleg, hogy elkezdtem fogyni is. Az egészséges életmód váltással elkezdtem mozogni is. Eleinte kimerült abban, hogy gyalog jártam mindenhová (munkahelyem 3 km gyaloglást jelentett, vagyis 6 km oda-vissza) majd edzőterembe is jártam. Lassan 2 éve élek így. De az eredménye is megvan. Jelenleg 59-61 kg között mozgok.
Bevallom ha én az elején 59 kg lettem volna, és bármit ehetek, bármikor, akkor nem váltottam volna életmódot, hiszen jó lett volna úgy ahogy volt..
46/N
A csuda tudja, ki nevezi egészséges táplálkozásnak azt, amit én csinálok, mindenesetre én viszonylag elégedett vagyok vele e szempontból, az egészségem az első, az élvezettel együtt, de azt sokféle étel megadja, válogathatok.
Nagy rábírás nem kellett, az egészségem extrém fontos, nagyon komoly motiváló erő, főleg, hogy jóformán semmit nem vesztek, csak nyerek.
Mit értesz tapasztalatok alatt?
Egyéni, kinek mi az ideális, mindenesetre én a jelen életmódomon jobbakat eszem és jobban érzem magam, mint a régin. Ami számomra fontos, azt meghagytam (nem úgy értem, hogy a kedvenceimet, mert sok kedvencemet kidobtam és nem hiányzanak, ha mégis, alkalomszerűen eszem őket), soha egy napig sem sanyargattam magam.
A mozgást pedig csak a legsötétebb életszakaszaimban tudom hanyagolni, mivel ordít érte a szervezetem, lemerülök, fáradt, ideges leszek mozgás nélkül.
Az, hogy sokszor eszel az nem egészségtelen. Sőt, sokkal jobb, mintha kevésszer ennél nagy adagokat. Alapjában véve a mérték lenne a fontos, tehát a legegészségtelenebb étkezés az, mikor valaki folyton disznohúst eszik, disznozsirban sült kaját stb., mert abban van a legtöbb telített zsírsav, ami szépen lerakodik az érfalban, ha sokat visz be vki. A koleszterinről nem is beszélve. De ezek mind kellenek, kis mennyiségben, hisz nagyon sok anyagot állít elő a szervezet pl. a koleszterinből. A legegészségesebb hús az a hal, csirke stb. Ezekből célszerű a legtöbbet fogyasztani, és csak utána a disznót.
Ezen kívül a zsiradékok mennyiséget is lehet úgy csökkenteni, hogy izvilagra ne csorbuljon a dolog. Pl. mi itthon a sült krumplit sütőben sütjük ki tepsibe, előtte megfőzzük egy picit és ugyanolyan ropogós finom lesz, mint olajban, de nem tocsog a zsírban. Ugyanez pl. A fasírt is. Beletesszük egy muffin formába, 130 fokon kb megsütjük és megsül a saját zsirjaban.
Nem kell a zsíros dolgokat teljesen elhagyni, csak lecsökkenteni a mennyiséget.
Illetve fontos még, hogy kevés mű kaját egyén az ember, pl. bolti virsli, ki tudja mi van benne, mi havonta 1x max 2x eszünk belőle, de a többi előkészített fagyasztott ételből is, csak ha nagyon gyorsan kell megcsinalni az ebédet, akkor eszünk ilyeneket.
Én biológusként végeztem, szóval én azért eszem így, mert pontosan tudom mit okoz a szervezetben a jó magyaros kaja. Mondjuk én szerencsés vagyok, mert a hizastol nem kell tartanom, de a szüleim is így étkeznek, 50 évesek elmúltak már, de semmi bajuk, se magas vérnyomás se semmi, sokat mozognak is mellé persze, de főleg azért van ez, mert odafigyelnek az étkezéseikre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!