Milyen zsíradékot / olajt kell fogyasztani? Tényleg nem jó a kókusz zsír?
A növényi olajok java része telítetlen, a telítetlen zsírok tönkremennek hőkezelés hatására, +transzzsírokká alakulnak, ami nem jó...
A telített zsírok közül a kókuszzsír most a divat, de kb egy szinten van a disznó zsírral, kacsa zsírral stb stb... Ezekkel sincs semmi baj, mind jó, nem alakulnak transzzsírokká... Pusztán nem tesz jót a szervezetnek, ha ennyi zsírt viszel be feleslegesen... A legjobb az, ha minimális zsiradékkal sütsz... Én pl beruháztam teflon és kerámia edényekre, egy tükörtojáshoz pl fogok egy kiskanál kókuszzsírt, kikenem vele a lábast, aztán visszateszem a zsírt az edényébe...
Húst is ugyan így sütöm... A jó edényre nem ragad rá semmi, max épphogy ki kell kenni az alját...
Krumplit sütőben sütök... Meg mindent el lehet készíteni tocsogó zsiradék nélkül is... Csak egyszer kell megvenni a megfelelő edényeket hozzá...
Oliva, lenmag, tökmag stb olajok pedig nagyon jók, és egészségesek, de nem sütni kell velük, hanem leönteni a salátádat pl...
Az én szervetemnek tuti, hogy a sok cukor tesz rosszabbat, nem a sok zsír, de mindenki döntse el és tapasztalja ki maga.
Én kókuszzsírt használok, jobbat nem tudok, de nem is kell (persze az állati zsírok is jók lehetnek. sokat nem foglalkozom a témával vegaként, de olvasmányaim szerint rendben vannak, bár nem olyan jó a hírük, de ez nem jelent semmit). Igyekszem minél kevesebbet használni fogyáskor, ennyi.
Persze, hoy 100% zsír, mégis mi legyen a zsírban? Jó, hogy nem vizezik... Ráadásul zömmel telített, de ez nem gond, főleg, hogy közepes lánchosszúságú, nem alakul transzzsírokká, s állatólag le se rakódik, bár ez szerintem nem túl fontos, kalóriatöbbletben úgyis lerakódik valami más, deficitben pedig fogyunk.
Az olíva jó, de hőkezelve csak az arra alkalmas fajtái, erről ennyit tudok.
az a baj, hogy az olajra sütési kellékként gondolsz..
telítetlen zsírokra szüksége van a szívednek, érrendszerednek, szükség van rá a hormonháztartásodnak stb stb, az oliva olaj és társai nem sütési kellékek..
sorrendben kb
halolaj, lenmag olaj, tökmag olaj, olíva olaj, aztán minden más...
sütni meg kókuszzsír jó, de nem jó, ha a sütési zsír a fő zsírforrásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!