2 éve lefogytam kb 15 kilót, és abba maradt a menstruációm. Azóta se jön meg. Idén télen híztam öt kilót. Mi lehet a baj? Anorexia gyanús voltam, ugyanis kb 2 évig 1200-1400 kalóriát ettem.17 éves lány vagyok.
És a nőgyógyász ennyiben hagyta az egészet? Semmilyen kivizsgálás, se vérvétel, se gyógyszer..stb? :O
Drága anyukád nem aggódik még, hogy tegyen az ügy érdekében valamit? Esetleg egy másik orvoshoz elmenni?
Valószínűleg még mindig nagyon sovány vagy. Még kéne felszedni pár kilót.
Milyen magas vagy?
Ahhoz, hogy a hormonrendszer normálisan működjön, közvetetten zsírra van szükség. Ebből kifolyólag nem csak az alacsony összkalória, hanem az alacsony zsírbevitel is okozhatja a menstruációd kimaradását.
Nem véletlen, hogy a testépítő nők illetve a fitneszmodellek a versenyfelkészülés alatt nem menstruálnak egyáltalán, mert extrém kevés zsírt juttatnak a szervezetükbe.
Egészséges embereknél az ajánlott zsírbevitel 0,8-1 gramm testsúlykilogrammonként, nőknek 30 gramm alá pedig semmilyen körülmények között nem szabadna bemenni, mert akkor úgy járnak, mint te.
Természetesen a zsírfogyasztás jelen esetben nem azt jelenti, hogy szalonnából vagy kolbászból kell fedezned, de próbáld meg beiktatni az étrendedbe az olajos magvakat, a zsírosabb halakat, egyél nyugodtan csirke/pulykacombot, avokádót és szedj halolaj kapszulát. Nagyon jó még a kókuszolaj és a lenmagolaj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!