Hogyan frissítsem fel az elveszett motivációmat?
Én ugyan nem tervezek előre, de egyébként ugyanaz a véleményem s a módszerem, mint a másik hozzászólónak.
A saját életmódodat találd meg! Ha nem bírod a húscentrikus diétát, ne csinálj húscentrikus diétát, ennyi. Nem is értem, az ember fehérjeigénye nem olyan magas, hogy folyton húst kelljen enni, még akkor sem, ha valamiért húsból szerzi a fehérjét (én pl. véletlenül sem, annyi más fehérjedús étel van, igaz, tiszta fehérjét nehéz találni, de az engem nem érdekel, mert én energiát is be akarok vinni, szénhidrát vagy zsír úgyis kell egy csomó)...
39 éves vagyok, bár nem vettem észre a testem anyagcseréje terén változást, világéletemben évi 1 kilóval híztam, most már életmódváltás után s olykor némi odafigyeléssel ezt nem nehéz elkerülnöm, illetve visszafordítanom ;) Csak az utolsó kilókkal nehéz, mozognom kell. Na, ott rengeteg motivációm van (ami nem jelenti azt, hogy rendesen csinálom, az ember lelki komplikált), nekem kell a mozgás, energiát ad, jólesik. Amúgyis finoman kockás hasat akarok meg nagyobb bicepszeket :D S jobb erőnlétet... Hosszú, fitt életet akarok, most már muszáj lesz gyúrnom. Túrázni azért szoktam.
Az étrend nekem egyszerű, mert olyan életmódra váltottam, ami a testemnek fekszik. Vannak azért érezhető korlátozások, de nem túl zavaróak, csak kell némi trükközés, odafigyelés, tapasztalat.
Evés terén semmi szükségem motivációra, egyszerűen betartom a saját szabályaimat, jobbára egészségügyi okokból (nincs bajom, de nem érzem magam ugyanúgy minden étrenden), persze a testem egyéni igényeit és az ízlésemet is figyelembe véve (jókat kell ennem és eleget ahhoz, hogy jóllakjak, ez számomra egyértelmű)... Ha állandóan küzdeni kell a súlytartások vagy akár a fogyásért, az általában nem jó módszer. Étrend, időzítés, étkezések mérete - ezek nagyon fontosak tudnak lenni s ha nem jól csináljuk, akkor sokkal több kalóriával is simán lehetünk sokkal éhesebbek. Nem mindenki ilyen, de sokunk igen.
Az "úgysem"-érzés veszélyes, jó lenne, ha újra tudnál hinni, de egy jó étrend kis odafigyeléssel tényleg hamar tud bizonyítani a legtöbb esetben. Magamból kiindulva a mozgás is segíthet kijönni a depipől (én nem vagyok depis, de javítja a hangulatomat a túrázás a napsütötte, őszi hegyekben :D ragyogó idő van mostanság, még egy nagyváros közepén is vidámít az ilyen). S persze valami kedves hobbi, a sütögetést nem írom, az már veszélyes lehet, bár nekem az is jó, mert az ételkészítéssel kicsit kiélem magam étel terén, van, hogy alig kóstolom meg a sütit, mert én csak csinálni akartam. A párom boldogan feleszi helyettem.
De ez a lelki rész már nagyon emberfüggő, nyilván nem tudom megoldani helyetted.
Írnál az étrendedről?
Már nem csinálom,a nyáron egy testépítő szálkásító étrendet követtem amit személyre szabott nekem egy edző, tényleg nem voltam éhes mellette, hasznos is volt, (alakítottam rajta, mert gyümölcs pl nem volt benne, én meg anélkül nem bírom ki)csak abba törődök bele nehezen, hogy valaha 2 hónap gyötrődés után bár volt eredmény, de még mindig borzalmasan nézek ki. Most borzalmasan eszem: gyakorlatilag kávén és szendvicsen élek, egész nap munka.
Főtt kaja szinte zéró. Ezeken nekem kell változtatnom, tudom, mondom,egyszerűen belekerültem egy minden mindegy állapotba.
Az jó, ha nem követed vakon az étrendeket, én is eszem gyümölcsöt ketogén diétában, zöldséget zsírböjtben :D Nem szabad olyat kihagyni, ami nekünk testileg vagy lelkileg KELL, nem káros dolog és amúgy sem kavar be semmit, ha szolidan alkalmazzuk.
A folyton szendvics nem jó... Legalább a belseje legyen tartalmas és sok, bár én persze elhagynám a kenyér részt s inkább tojás, sajt, hús és nyers zöldség lenne a menü, ahhoz sem kell sok idő.
Az még elvileg nem gond, hogy nem eszel főtt ételt, a főtt és a nyers étel is lehet előnytelen és kiegyensúlyozatlan s roppant tápanyagdús, kiegyensúlyozott is.
Azt megértem, hogy nem kezdesz el főzőcskézni, de ha már ide írsz, akkor azért csak motoszkál benned valami s képes vagy egy kis változtatásra, amitől jobb lesz az étrended... Haladj a kisebb ellenállás irányába, ne csinálj semmi olyat, amihez nagy odafigyelés, akaraterő kell, egyszerűen egyél jobban, jólesőbben. Én is ilyesmit csináltam, bár kissé drasztikusan és sok időt áldozva ételkészítésre, sajna volt rá időm. De akaraterő nem igazán kellett (makacsságom pedig van), mivel jól éreztem magam, jobban, mint korábban. Egy jó életmódváltás szerintem ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!