Vannak itt olyanok, akiknek negatív tapasztalatai vannak a cukoralkoholokkal kapcsolatban?
Ha jól látom, két előállítási mód van, az katalitikus hidrogénezés és a biológiai fermentáció.
Ebből a szövegből kitűnik, hogy a termék megfelelő elválasztása nagyon fontos.:
"A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek közül a galaktitol fogyasztása szürkehályoghoz vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelől a nikkelkatalizátoros hidrogénezés veszélyes és környezetszennyező eljárás. A kiindulási anyagok alacsony xilóztartalma miatt a technológia drága és sok hulladékot is termel, aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható.
A fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén elválasztandók."
forrás: [link]
Én vegyészként maradnék a méz és a jól megszokott répa, vagy nádcukor mellett, ha más ok nincs, ami édesítőszerek fogyasztására "kényszerít".
Kipróbáltam a xilitet, nekem nem jött be. Puffadtam, szeles voltam tőle, a kellemetlen fajtából ráadásul.
Kipróbáltam az eritritet/eritritolt. Egyik csomagoláson ez volt írva, másikon az. Egyik sem okozott emésztési zavart, viszont hosszú távon elkezdett növekedni az éhségem az igazi édes íz iránt. Szóval inkább az arany középutat választottam. Alapjában véve eritrit/eritritol, de ha sütök akkor néha használok finomítatlan barna nádcukrot. Sőt néha sima cukrot is, de csak nagyon kicsi mennyiségben és nem napi szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!