Mi hizlal joban, egy szelet zsiros kenyer vagy egy szelet mogyorokremes? De komolyan
Mi az, hogy szelet? Milyen kenyér? Milyen vastagon kened?
Komolyra fordítva a szót: majdnem minden terméken van kalóriatáblázat. (A tiszta zsír egyébként dupla annyi kalóriát tartalmaz grammonként, mint a szénhidrát vagy a fehérje.) De a mogyorókrém egy bonyolult, összetett anyag :) Nézd meg a kalóriatartalmát, szerintem rá van írva.
A cukor rögtön felszívódik, a zsír nem. A cukor (szénhidrát) grammonként 4 kcal-t tartalmaz, a zsír 9-et. Nem mindegy mikor, nem mindegy ki mennyit mozog.
Amúgy meg mindkettő egy rakás sz@r... ennek tudatában kell megenni, lehetőleg nem túl gyakran.
A zsír kis mértékben egészséges (pl. zsírban oldódó vitaminok). Nagy mértékben káros, pl. koleszterin, elhízás.
A cukor bizonyos formájára szükség van, pl. ami a valódi gyümölcsökből felszívódik (nem befőtt, nem üdítő). A finomított cukor nemcsak hízlal, hanem egyéb okokból is káros lehet, pl. vércukor.
Szerintem a mogyorókrém rosszabb, mert abban is van zsír, meg ki tudja, milyen adalékanyag meg tartósítószer, plusz a cukor.
Ráadásul a zsíros kenyérhez az ember kívánja a hagymát vagy paradicsomot, ami egészséges. A mogyorókrémhez nem lehet ilyeneket enni.
Viszont a kenyér se mindegy, milyen. A fehér kenyér finomlisztből nagyon egészségtelen és hízlal. Teljes kiörlésű kenyér, rozskenyér egészségesebb, sok benne a rost, netán magok is vannak benne. Kevesebbet eszel, mert tömöttebb, jobban laktat, ezért kevesebb kalóriát viszel be.
Ennek ellenére, ha ritkán eszed bármelyiket, mert megkívánod, nem lesz tőlük semmi bajod. A hangsúly azon van, hogy "ritkán".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!