Xilit, nyírfacukor vagy eritrit a legjobb?
A Xilit és a nyírfacukor ugyanaz.
Egyébként az eritrit-ben 0 g szénhidrát van, a nyírfacukorban ugyanúgy 100 g mint a sima cukorban, de ebből csak 60g szívódik fel.
Nekem mindkettő van otthon, és vegyesen használom.
3. opció: sztívia.
Ha por alakban veszed, akkor vízzel olyan töménységet állítasz be amilyet akarsz. És ez is természetes édesítő.
A 2. válasz nagyjából korrekt.
A fő különbség tényleg az energiatartalomban van. Míg a xilit viszonylag nagy energiatartalmú (bár kevésbé, mint a cukor, és lassabban is emeli a vércukorszintet, emiatt előnyös), addig az eritritből szinte semmit nem használ fel a szervezet, nagyrészt változatlanul ürül ki, ezért közel 0 az energiatartalma - töredéke cukorénak, de nem nulla, mint ahogy azt sokan tévesen tudják.
Az 1. válaszolónak abban igaza van, hogy mivel kevésbé édes az eritrit, többet kell belőle használni.
Meg amúgy is drágább, bár ez a különbség mostanra nagyjából eltűnt.
Itt pl. kb. egy árban vannak:
A fogakra mindkettő kedvező hatással van, tehát a fő kérdés ott van, hogy fogyni is akarsz (akkor inkább eritrit), vagy csak egy fogbarát, alacsony glikémiás indexű édesítőt szeretnél (akkor jó a xilit is, mert olcsóbban kijössz vele).
A sztívia az íze miatt nem jöhet szóba az előző kettő alternatívájaként. Van, amibe jó, mert az étel/ital úgyis elfedi az ízét, de sok mindennek rendesen tönkrevágja az ízét, szóval azzal óvatosan érdemes próbálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!