Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ti milyen tanácsot adnátok a...

Ti milyen tanácsot adnátok a kövér osztálytársatoknak ebben a helyzetben? (fontos)

Figyelt kérdés

Kicsit hosszú lett, de nagyra értékelném, ha végig olvasnátok.

Nem is tudom pontosan, hogy hol kezdjem. Van egy osztálytársam, aki túlsúlyos, olyan 50-60 kg feleslege lehet. Most vagyunk végzősök szakközépiskolában, nem mondhatnám, hogy a barátom inkább csak jóban vagyunk. Ő is és én is tipikusan azok a magunknak valók vagyunk, tehát nem sok vizet zavartunk a középiskolás éveink alatt. Most volt keringők és mi nem keringőzünk, én azért, mert nem találtam párt, ő pedig alapból bejelentette, hogy nem fog. Ennek ellenére minden próbára be kellett járnunk, ez alatt az idő alatt kezdtünk el beszélgetni. Pár héttel ezelőtt végül „mélyebben” is elbeszélgettünk arról, hogy végül is miért vagyunk olyanok amilyenek. Ugye ahogy írtam mind ketten azok a magányos fajták vagyunk, tehát nem nagyon vannak barátaink és tinédzser korunk jórészét otthon töltöttük el. Én elmondtam a saját történtem és ő is elmondta a sajátját. A lényeg, hogy ő a túlsúlya miatt olyan amilyen. Már kiskora óta kövér és ellehet képzelni, hogy milyen atrocitásokkal járt ez kiskorától. Én szinte reflexből visszakérdeztem, hogy miért nem fogyott le. Elmondta, hogy már nagyon régóta próbálkozik és főleg azóta amióta bekerült szakközépiskolába.

A szülei is túlsúlyosak, abszolút, de nem foglalkoznak az egészségükkel. Így érhető, hogy miért lett ő is kövér. Viszont amikor bejelentette, hogy ő le akar fogyni a szülei nem támogatták. Így teljesen önerőből kezdett el fogyókúrázni. Utána olvasott a dolgoknak, de rögtön rájött, hogy komplett diétát nem tud fenntartani, hiszen nincs pénze, a család pedig nem hajlandó változtatni az étkezési szokásukon. Elméletileg rengeteg mindent kipróbált az évek alatt. A legtöbbször azt próbálta ki, hogy kisebb adagokat eszik, de azt mondta, hogy csak mindig egy darabig bírta utána egyszerűen mindig visszaállt a régi életmódjához. Ezen felül már próbált több diétát, sőt egyszer valamilyen adiaps nevű gyógyszert is kipróbált (erről semmit nem találtam a neten) amitől viszont folyton fájt a feje. Orvosnál is volt, aki dietetikushoz küldte, ő pedig adott neki egy diétát, de végül az egészből nem lett semmi.

A lényeg az, hogy máig képtelen volt lefogyni. Én azt vettem rajta észre, hogy pszichésen is teljesen kikészült. Miközben beszélgettünk többször is éreztem rajta, hogy dühös. Nem igazán tudtam neki hasznos tanácsot adni, a sablonos szövegen kívül, hogy akaraterő kérdése stb.. Azóta rengeteget gondolkodtam rajta, hogy milyen módszerrel fogyhatna le, de végül arra jutottam, hogy amíg otthon lesz addig szinte képtelen lesz lefogyni. Mondta, hogy mikulásra is egy csomó édességet kapott a családtól, rokonoktól. Én úgy látom, hogy egyszerűen a rendszertelen étkezés szokásának a rabja lett. Ugye kiskorától ilyen környezetben nevelkedett, otthon maximum akkor fogyhatna le, ha a szülei is megváltoztatják az étrendjüket, de erre nem hajlandók. Próbált már diák munkát vállalni, de erre falun szinte semmi lehetősége.

Próbáltam elképzelni a helyzetét és szerintem így sosem fog lefogyni. Képzeljük el, hogy az olyan felnőttek, akik egyedül laknak és a saját uraik az életüknek, de mégsem fogynak le. Pedig ők azt vesznek maguknak enni, amit akarnak, ennek ellenére még is képtelen lefogyni.

Szeretnék hasznos tanácsot adni neki, de képtelen voltam akármi használhatót kitalálni. Lényegében az érdekelne, hogy ti milyen tanácsot adnátok neki? Az a baj, hogy most mentálisan is teljesen ki van szerintem. Az pedig önmagában is hihetetlen teher tud lenni, ezt tudom saját magamról. Azóta is beszélgetünk, nekem nagyon jól esett, hogy tudok valakivel beszélgetni, remélem ő is hasonlóan érez.

Ti, hogy segítenétek neki?

18/F

2013. dec. 13. 13:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Jól látod a helyzetet. Amíg otthon él a szülőkkel soha nem fog sem lefogyni sem érzelmileg változni. A barátodnak amint teheti új életet kell kezdenie.

Ha már nincsen negatív kisugárzás körülötte, talán az akarat ereje is megnő, és talán változtatni akar magán.

Azt hogy a szülei butasága, érzéketlensége miatt nemképes változtatni az egy dolog. De tény hogy az akaratereje sincs meg hozzá. Nagyon hamar feladja.

Ő az a típus aki mellett a nap 24 órájában ott kéne állni, szigorúan nézni hogy mit eszik, iszik, és állandóan piszkálni(jó értelemben) hogy mozogjon..

Ha magától nem képes megemberelnie magát, akkor csakis egy 24 órás tökös trénerre lesz szüksége.

2013. dec. 13. 14:29
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Volt, hogy már lefogyott több kilót is, azt hiszem kb. 15-20 kg-t fogyott, olyan 1-2 éve. Arra még én is emlékszem, az iskolában többen is észrevették. Azonban nem tudta, hogy utána mit csináljon és végül vissza hízott még többet. Szerintem a folytonos kudarcok elvették a kedvét, egy ideje már nem is próbálkozik.

Mivel szakközépiskolába járunk, ezért még van 2 évünk az iskolában. Az osztály 90 %-a marad itt érettségi után, köztük én is és ő is.

Múltkor elkísértem őt a vasútállomáshoz, nagyjából 30 perc séta az iskolától. Teljesen leizzadt és lihegett, még a kabátját is levette. Így szerintem még munkát sem tudna vállalni, akkor sem, ha szeretne.

2013. dec. 13. 14:44
 3/5 anonim ***** válasza:
Én eleinte pici dolgokon változtatnék a helyében. Én is mostanság fogytam pár kg-ot, de nem ennyiből, normál alkatú voltam, de ettől függetlenül hosszabb távon lehet neki is jó lenne. Igyon sok folyadékot és ha van otthon valami nagyon finom kaja, akkor az legyen a gondolata, hogy nem eszi vele degeszre magát, mert máskor is lesz. Meg persze a mérték. Nem kell kipukkadásik ennie magát. Egy idő után rááll a szervezete is és fogy pár kg-ot. Ja és mozogjon ha tud esténként vagy délutánonként. Kenyérből és köretekből egyen kevesebbet, a többiből pedig kb ugyan annyit. Nem kell rögtön megfeleznie az adagot, lehet azt fokozatosan is. Sajnos most csak ennyi jutott eszembe. Nekem is volt egy ilyen osztálytársam. Nagyon lefogyott miután elköltözött otthonról, valamint nem vették fel a kinézett pályára, mert alkalmassági vizsga volt és csúnyán nem sikerült neki. Gondolom ezért határozta el hogy lefogy és sikerült is neki. Majd ő is elfogja, vagy nem és kövér marad. Lehetőség főként előtte áll.
2013. dec. 13. 16:06
 4/5 anonim ***** válasza:

Szuper szülei vannak, mit ne mondjak...

Amíg otthon lakik, nagyon nehezen fog változtatni a súlyán. Annyit tehet, hogy néhány dolgon megpróbál változtatni. Szomjoltásra vizet iszik csak, csak akkor eszik, amikor éhes, csak annyit, amennyivel jóllakik, nem nassol, nem eszi meg az ajándék édességeket, a panírt leszedi, kevesebbet eszik a tésztás ételekből.

2013. dec. 13. 18:55
 5/5 anonim ***** válasza:

Hagyd a fenébe! Az ilyen reménytelen eset és csak téged is lehúz!

Én is próbáltam egy 120 kilós barát csajjal foglalkozni ilyen téren, de csak arra jöttem rá hogy agyatlan, akaratgyenge és a lelki problémáival is totál depresszál engem.

Hiába a nagy duma hogy ő mindent tud a fogyásról mindent megpróbált már, a csaj este tízkor is táblaszám zabálta a csokit(lebukott), és csak kamu sporttal(n0rdic) nyugtatta magát mert néhanapján elment, meg a szüleire fogta hogy ő ilyen amilyen.

Érdekes, hogy anyám is tudott 60 év felett 15 kilót fogyni, igaz csak 70-ről, de nem hagyta hogy elhatalmasodjon rajta a hízás.

2013. dec. 14. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!