A teljes kiőrlésű ételek kalóriát/energiát is adnak vagy csak végig megy a szervezeten?
Mi is az a teljes kiőrlésű gabona?
2007-08-08 - Andrea
Sokan nem is tudják mi az a teljes kiőrlésű gabona. Mitől teljes, és miért is jó, ha ilyet fogyasztunk? Cikkünkben megadjuk a választ.
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A nem teljes kiőrlésű kenyér igazából csak divatból került a képbe, és mire rájöttek, hogy teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, addigra teljesen kikerült az étkezési szokások közül.
A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Segíthet az ún. irritábilis bél szindrómáben (IBS) szenvedőknek is. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőle, mert már kevesebb mennyiségtől is jól lakunk
Sokan nem szeretik a csak teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket, mert enyhén savanykás az ízük. Ők nyugodtan fogyasszanak olyan kenyeret ami részben készül teljes kiőrlésű lisztből, részben pedig fehér lisztből.
A legtöbb terméken ma már feltüntetik, ha teljes kiőrlésű gabonából készült. Angolul a „whole wheat” németül „vollkorn” feliratokat kell keresnünk.
Kenyérnél úgy különböztethetjük meg az igazi rozskenyeret a festett kenyértől, hogy az igazi teljes kiőrlésű rozsból készült kenyér (vagy amelyik részben ezzel készült), nehezebb, kisebb lyukak vannak benne. A színezett kenyér pedig enyhén kávé, vagy karamell illatú, nagyobb lyukak vannak benne és azonos mérettel rendelkezik mint egy azonos súlyú fehér kenyér.
Nem csak a teljes kiőrlésű búza és rozs létezik, de teljes kiőrlésű zab, árpa, kukorica és rizs (barna rizs) is. Ezek is ugyanolyan egészségesek, és változatosságot is adnak.
Napi 40-50g rost elfogyasztása ajánlott, ami természetesen nem csak gabonából, de gyümölcsökből, zöldségekből is állhat.
Kapcsolódó cikk: Zabkorpa
kalória jelen esetben az ételben levő fehérjéből, szénhidrátból és zsírból lesz. mivel ezekből van a kenyérben rendesen, kalóriadús ételnek számít.
viszont! a teljes kiőrlésű kenyérben nemcsak sima szénhidrátok vannak, hanem rostok is. a rostok olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni, viszont segítenek számos dologban: telítettségérzést adnak, a többi szénhidrát felszívódását lelassítják (így azok nem dobják meg annyira a vércukrodat), kiseprik a beleket, székrekedés esetén lazítják a székletet stb.
sajnos, a sima finomliszt annyira túlzottan fel van dolgozva, hogy ezekkel a jó tulajdonságokkal már nemigazán rendelkezik.
a csokiban és az édességben levő cukor pont a fenti jó tulajdonságokkal ellentétes: hirtelen megemeli a vércukrodat, ami utána gyorsan le is esik, így evés után gyorsan megéhezel. emellett a túl sok bevitt cukor zsírként lerakódik a szervezetben, elhízást okoz.
maradj az egészséges szeleteknél, de azért ügyelj arra, hogy ne mindenféle cukrozott vacakkal legyen dúsítva.
az almától semmi bajod nem lesz. igyál több folyadékot is, a rostok azzal együtt lesznek hatékonyak.
előző voltam
szóval, leegyszerűsítve: amit a kenyérből meg tudsz emészteni, és a szervzezeted használja, az kalória lesz, amit nem tudsz (rost), az meg nem lesz kalória, de jótékony hatású :DD
én voltam a pontozott :)
igen, én müzli alatt a cukormenteset értem. azok nagy vackok, sose fogyasztanék olyat.
nekem a zabkorpa a legkellemesebb ízű, búzakorpát panírozáshoz használok. zabkorpát használok liszt helyett főzelékekbe, palacsintatésztába, tejbegrízbe gríz helyett. én szeretem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!