Kivagyok már attól, amit a lányom az étellel csinál. Szerintetek érdemes lenne bevinnem a kórházba?
17 éves, lassan felnőtt lányom annyit eszik, mint egy baba, és olyat, mint egy baba! Nem hajlandó szilárd táplálékot fogyasztani, bébiételt, tápszert, tejpépet eszik, illetve tejet, joghurtot, pudingot, néha levest és főzeléket lehet ráerőltetni.
2 éve kezdődött, mikor az öccse megszületett, mikor észrevettem, azonnal elvittem pszichológushoz, aki azt mondta, hogy ez a kistesó érkezésének tudható be, ahogy növekedni fog az öcsi, elmúlik. Nem múlt el. Viszont a lányom már olyan vékony, mint egy piszkafa, félek, hogy egyszer csak "elfogy".
Próbáltuk szép szóval, keményebben, férjemmel együtt, külön-külön, mindent bevetettünk, de ha elé rakok egy normális adag ételt (mondjuk egy szelet rántott sajtot salival, amit régen imádott), és kérem, hogy egye meg, elkezd sírni, hogy fel fog tőle puffadni a hasa, fájni fog tőle, ő azt nem bírja ki, stb.
Ha családi összejövetel, ünnep, szülinap, étterembemenés van, már előre félek, hogy fog-e tudni enni ott valamit, mit csinálunk, ha nem, hogy mondjuk meg a nagyinak, hogy a gyerek csak babakaját eszik, nem fog enni a finom friss almás pitéből, sorolhatnám.
Őszintén, én ezt így nem vagyok képes csinálni, a 170 centijéhez szerintem nincs meg 50 kiló, kiállnak a csontjai, mint egy holokauszt túlélőnek. Úgy érzem, hogy nem sok választásom maradt a kórházon kívül, a párom már eddig is nagyon e mellett volt.
Ti mit gondoltok, érdemes lenne megpróbálni? Ha igen, milyen osztályra kell ilyenkor felvételt kérni, hol foglalkoznak ilyen problémákkal?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Egy elkeseredett anyuka
Ha anorexia nervosás (beszélni kell vele: testképzavara van?) akkor sem kórházba, hanem pszichológushoz kell vinni.
Ne legyen otthon más kaja. Alternatív kezelésnek ajánlom, hogy egyetek tiszta kajákat. Már a kisfiú is zöldség-gyümölcs-hús koszton kell legyen, ha mind ezt esztek akkor mi mást enne a leány? Vesz magának bébikaját? Meg tájékoztatni kell objektív dolgokról a táplálkozással kapcsolatban. Betegségekkel, éhezés következményeivel.. nem gondolom, hogy ma egy 17-25 éves nő tisztában lenne ezekkel.. álomvilágban élnek, valljuk be. Segítenetek kell neki.. nagyon sok szerencsét kívánok nektek!
Nem tudom, hogy anorexiás-e... mintha nem is a fogyás miatt csinálná, tudja magáról hogy vékony, inkább fél a ételtől, azért nem eszi meg.
Én és a párom egyébként általában husit eszünk zöldséggel, én az alakom, ő meg a koleszterinje miatt, szóval nem vagyok ellene a paleolit táplálkozásnak, szó se róla, de egyszerűen muszáj egy kis tejterméket ennem főétkezések között, a picinek szintén (aki megátalkodott húsevő, simán belapátol annyi csirkét, mint a férjem :D).
A B-vitamint ki fogjuk próbálni, szerintem van is itthon valahol.
Nagyon sok sikert kívánok. Sokat kellene beszélni vele, hátha meg tudod érteni hogy mi a fő problémája -közben persze lehet vinni pszichológushoz-.
Félhet az ételtől, ha rosszul van tőle! :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!