Fogyok, de mégis nő a testtömegem?
Egy hónapja elkezdtem tornázni, és igaz, hogy itt-ott lement 1-2 centi, de a súlyom mégis nő. Tudom, az a kb. 1 kiló nem olyan sok, de azt se gondolom, hogy ez izom lenne.
Akkor mégis mitől van ez?
Vagy inkább ne is nézzem a kilókat, csak a centiket meg a tükröt?
Mert kétségtelen, hogy mintha jobban is néznék ki, habár lehet, hogy ez csak beképzelem magamnak...
köszi, hogy irtál.
én 65 kilót szeretném elérni, 169 cm vagyok, és jelenleg kb 71,5 kiló, az e hónapi hizásomma együtt.
úgyhogy jelen pillanatban volna még mit fogynom.
épp azért kezdtem el sportolni, hogy ez az utolsó pár kiló lemenjen, mivel eddig csak diétával 14-15 kilót fogytam.
a tornát semmi esetben sem fogom abbahagyni, mert a tényleg feszesebbnek látom magam, illetve a narancsbőröm is javul. sőt ettől a héttől kezdve, növelni akarom az edzések számát.
minimálisan elengedtem magam, de az étkezésre egyáltalán nem foghatom. igaz volt pár elengedős napom, de mondjuk ha a decemberhez hasonlitom, amikor nem mozogtam semmit, és az egész hónapot gyakorlatilag végigzabáltam, akkor még kevesebbet hiztam.
most meg alapvetően odafigyeltem, plusz még tornáztam is, és nagyobb a súly növekedésem mint decemberben.
Zanzásítva:
A fogyás = zsírtömeg csökkenés. Szokták még a betegség miatti soványodást, izomveszteséget is fogyásnak nevezni, hiszen a mérleg kevesebbet mutat.. amatőrök.
Fogyni (zsírtömeget csökkenteni) 2 okból szoktak.
1. esztétikai ok, a fórumozók 90%-a, de a fogyókúra rovat 98%-a ezért akar fogyni, itt nem számít mit mutat a mérleg. A testünkben különböző mennyiségű víz van, pang vagy a női ciklus miatt több kötődik meg. Edzéstől függő az izmok GLIKOGÉN RAKTÁRA, ez is tömeget jelent, szinte teljesen irreleváns az esztétikai fogyás szempontjából. Ökölszabály, hogy a fogyás alapvetően testtömeg csökkenéssel IS jár.
A másik a ok egészségügyi. Itt a kinézet nem számít, hiszen egészségügyi kockázata leginkább a szervek körül lerakódott, kívülről sokszor láthatatlan viszcerális zsíroknak van. Itt az egészséges életmód fogyást segít, de ez nem feltétlenül látszik kívülről. Mégis belül óriási változás, megkönnyebbülés a testnek. Ezt testzsír-arány méréssel lehet vizsgálni, követni a fogyást, legalábbis elméletileg. Mivel azonban a megbízható testzsír vizsgálatok a bőr alatti, összecsíphető zsírt vizsgálják, az egész testet vizsgáló elektromos (impedancián alapuló) mérések nem túl pontosak, így az ilyen fogyás követése nehéz, törekedni kell a belsőszervi zsírosodás csökkentésére (az inzulinrezisztenciát csökkentő, egészséges táplálkozással), és akkor nem lesz senki sem kiterített holttest akiről csak boncolás közben derül ki a zsigeri elzsírosodás, amely valóban nagy kockázati tényező szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulásában.
"Ökölszabály, hogy a fogyás alapvetően testtömeg csökkenéssel IS jár."
ez a mondatod ellent mond annak amit előtte leirtál.
oké, a súly tényleg sok mindentől függ, evvel én is tisztába vagyok.
de ahogy te is irod a fogyás testtömeg csökkentéssel jár alapvetően.
de nekem meg a súlyom nő, gyakorlatilag a mai mérésem alapján 1,5 kilóval több vagyok, mint amikor elkezdtem tornázni.
és nem érdekelne, ha csak pár napról lenne szó, de a súlyom egyfolytában nő.
na oké, ha ez talán izom, az jó, de azért mégis minimálisan rosszul érint ez a dolog.
amúgy köszi, hogy irtatok.
Ellentmondó dolgokat lehet látni, mert nem lehet egyszerre számolni egy ember hormonrendszerével (főleg ha nőkről van szó) a testben megkötött vízzel, az izmok glikogén raktáraival.
Ezért van egy trend fogyás alatt, ami súlyvesztés felé mutat majd összességében. Ha nem, akkor az is lehet hogy valami gond van. Például az edzés feszesebb izmokat ad, a feszesebb, tónusosabb izomzat kihat ám a test formájára a zsírpárnák alatt is, de ez még nem jelent fogyást, csak egy optikai hatás. Ilyen is lehet, én összetett és érdekes dolognak látom ezt az egészet, ami szorosan kapcsolódik a táplálkozástudományhoz, biológiához :)
majd meglátjuk mi lesz, megpróbálok az elkövetkező időkben nem ráállni a mérlegre.
inkább mérem a centiket.
a tornát nem hagyom abba, mert számos pozitiv hatását tapasztalom. a súlycsökkenés meg majd elindul.
köszi.
nos, azt hiszem helyre állt nagyjából a rend. szép lassan lement rólam az ami feljött, sőt még alá is mentem a kiindulópontnak.
nem értem mi volt ez a több mint egy hónapos súlynövekedés.
na és centikben meg végképp elégedett vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!