Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan kell futni ahhoz hogy...

Hogyan kell futni ahhoz hogy zsírt égessek és közben ne essek össze?

Figyelt kérdés
Ezer éve nem futottam, túlsúlyos vagyok, el kezdtem diétázni, és szeretnék el kezdeni futni. Szeretném megtudni hogy hogy kell hozzákezdenem, hogy ne terheljem magam túl, és a szervezetemet? Valamint hallottam légzéstechnikáról is, azt is szeretném elsajátítani. Köszönöm válaszotokat előre is
2009. szept. 6. 20:14
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Jobb ha először gyors gyaloglásal kezded és lassan gyorsítod a tempót.Hogy egyből elkezdj futni azt nem ajánlom,különben is gyorsan kifuladsz és zsírt se nagyon égetsz.Szerintem a kocogás a legjobb és tartson hosszab indeig,minimum 45 perc.
2009. szept. 6. 20:24
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Futás előtt kb 2-3 órával fogyassz szénhidrátot (mondjuk rizst) hogy feltöltsd a raktárakat, így lesz energiád. Az elején ehetsz szőlőcukrot is ha nagyon nem birod. Sajnos csak ennyit tudok segíteni...
2009. szept. 6. 21:11
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Először szobabicikli.
2009. szept. 6. 23:14
 4/5 anonim válasza:
100%
Na, ez nagyszerű :) A motiváció már megvan, az ember általában nehezen veszi magát rá a futásra is ... Én azt mondom, ahogy az első válaszoló mondta, előbb kezd gyaloglással, majd kocogás és aztán futás, ha már bírod. Ha nem bírod, nem azt jelenti, hogy ...hogyismondják "puhány" meg "tápos" vagy, hanem egyszerűen az ilyesmi nem megy egyből. Fokozatosan kell ráálni, de viszont erőltesd meg magad, valamint probálj meg minnél többet az égetés fázisa alatt eltölteni. Érzed azt, hogy mikor történik :D Remélem tudod mire gondolok, sajnos nem vagyok edző, nem orvos, de segíteni probálok. Egyébként nekem is ez a problémám... és most motivál a motivációd :)
2009. szept. 7. 08:26
 5/5 anonim válasza:
100%

A zsírégető pulzustartomány, a maximális pulzus 60-80%-a. Ezzel szemben az edzés alatti rövid, de jelentős intenzitás-emelés olyan mennyiségű tejsavképződéssel járhat, amely a tréning hátralévő részében képes teljesen megakadályozni minden további zsírbontást. Természetesen a magasabb intenzitáson is történik valamennyi zsírégetés, ám ennél sokkal jelentősebb lesz a felhasznált szénhidrátok mennyisége. Mivel a szénhidrátok nem képeznek zsírpárnákat, így a testtömeg azok felhasználásával nem csökken, viszont a csökkenő vércukorszint hatására növeli az éhségérzetet.

Ha a mozgással célunk a testsúly csökkentése, a megfelelő sport mellett ügyeljünk pulzusunk nagyságára.

Amit ugye te is jól tudsz, hogy a pulzus célzónának legelterjedtebb és legegyszerűbb számítási képlete

- amennyiben célunk a zsírégetés - a következő:

220-életkor X 0,6 - alsó érték (60%)

220-életkor x 0,7 / 0,75 - felső érték (70%)

A célzóna meghatározása egyébként függ az edzéscéloktól is. Így megkülönböztethetünk többek között:

- regeneráló zónát (50-60 %), mely alapozó edzéseknél, nehéz edzések utáni aktív pihenésnél alkalmazható,

- aerob kapacitást fejlesztő zónát (70-80 %), mely a szív- és keringési rendszer fejlesztését szolgálja

- anaerob állóképességet fejlesztő zónát (85-92%), mely versenyteljesítmény növelését célozza meg.

A fenti képletbe könnyen beilleszthetőek az edzéscélnak megfelelő százalékos értékek, így neked csak ki kell választania azt a zónát, mely céljainak megfelel.

A zsírégetés lényege, hogy pulzusunkat hosszan alacsony vagy közepes intenzitású zónában tartsuk. Ez annyit jelent, hogy mozgás közben van oxigén-utánpótlásod, tehát nem fogy el a levegőd. Ezt a fent leírt hatást legegyszerűbben ún. kardiomozgással tudod elérni (gyors gyaloglás, bicikli, taposógép stb.). Ezt minimum 25 percig kell végezned, mert szervezeted ekkor kezdi el a zsírraktárak lebontását (kb. a 20. perc után nyúl szervezetünk a zsírokhoz). A 25 percnyi terhelés lehet a kezdet és egészen 40-45 vagy 60 percre növelheted szervezeted ilyen jellegű terhelését.

Saját zsírégető zónád a következőképpen számolhatod ki legegyszerűbben:

220 - (minusz) életkor X (szorozva) 0.65 = alsó érték

220 - (minusz) életkor x (szorozva) 0.75 = felső érték

Fiatalabb korban, különösen jól edzett állapotban, az edzés során elért pulzusszám magasabb is lehet, de semmiképp ne haladja meg a 160/percet!

Magas pulzusoddal kapcsolatban azt javasolnám, hogy amikor nagyon felszökik, vedd vissza a tempót; kocogásra vagy gyorsgyaloglásra, várd meg míg kicsit megnyugszik, majd újra gyorsíthatsz kicsit. Attól pedig ne félj, hogy zsírégető zóna felett dolgozol. Nagyobb intenzitásnál állóképességed fejlődik inkább és szükség is van ilyen jellegű (nagyobb intenzitású) terhelésre is heti egy, maximum két alkalommal. A pulzus mértékének egyébként nincs köze a fehérje-bontáshoz. Ez utóbbi akkor következik be, ha szervezetednek már nincs más tartaléka amihez nyúlhatna. Éppen ezért fontos a jól összeállított (szén-hidrátokat, fehérjéket kellő mértékben tartalmazó) étrend.

Ami még nagyon-nagyon fontos, az edzés/ óra végén a nyújtás, azért

• hogy biztosan ne legyen másnap izomlázad

• hogy a pulzusszámod a nyugalmi pulzus felé közelítsük

• hogy megelőzzük az izom további rövidülését és a helytelen testtartás kialakulását

• és mert nagyon jól esik.

[link]

2009. szept. 7. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!