Van itt olyan aki, evészavarban: evéskényszerben (binge eating) szenved? Sikerült valakinek kigyógyulnia belőle? Hogyan?
Itt az "evéskényszerre" úgy gondolok, mint betegség. Nem pedig arra mikor alkalmakkor megeszik az ember egy egy tábla csokit vagy egy egy szelet sütit. Hanem amikor titokban addig eszik valaki amíg fizikai fájdalmat nem érez, stb stb. De aki evéskényszeres az úgy is tudja...
Mi a kiút? Hogyan lettetek "betegek"? Hogyan élitek meg a rohamokat? Szóval storyk érdekelnének :)
betegnek nem nevezném magam, de tény, hogy mióta elkezdtem diétázni és életmódot próbálok váltani (7hónapja), voltak nagyon durva önkontrollvesztős falásrohamaim. úgy kezdődött, hogyha ettem valami tilosat, akkor elöntött a boldogsághormon meg az adrenalin a tiltottság érzete miatt, és bekattantam, hogy mégmégmég, már úgyis elrontottam a napot... volt, hogy hajnal 3ig zabáltam. egyre gyakrabban fordult elő, ijesztő érzés volt, mintha skizofrén lennék. egy kis hang sugdos a fejemben, hogy még egy kicsit ebből, még egy kicsit abból, és ha elhatározom, hogy ELÉG, akkor is általában mintha nem is én irányítanám magam, felállok és megint megyek ki kajavadászatra a konyhába... nagyon sokszor fordult elő velem ez az utóbbi pár hónapban, a tiltott ételek számomra kb. droggá váltak. van, hogy fizikai vágyat érzek, annyira sóvárok valami édes vagy sós szemétkaja után. olykor engedek, noha tisztában vagyok vele, hogy falásroham lesz a vége, mert nem tudok megállni egy kevésnél. eddig zsinórban 3 ilyen nap volt a legtöbb, de utána mindig visszatérek a normális étkezéshez, mert tudom, milyen következményei lehetnek.
gondolom te is tudod, mi okozza ezt a zavart... örömforrás számodra az étel, valami hiányzik az életedből. én ezt tudom magamról, nincsen pl. szerelmi életem, zárkózott vagyok, épp ezért a szociális életem se a legkielégítőbb. egy ideje tudatosan keresem az egyéb örömszerző elfoglaltságokat. nem vagyok sportos alkat, de rájöttem ,hogy ha eljárok edzeni, az teljes mértékben kontrollálja az evéskényszert, mert 1, endorfint termel, egész napra feldobottá tesz 2, ha már annyit izzadtam az edzésen, eszembe nem jutna eltolni a zabálással. a diétát szépen betartom, így még fogyok is.
persze nekem se mindig megy, szóval nagyon megértem, milyen nehéz neked. ha gondolod, írj üzit, én pl. nem nagyon tudok erről senkivel beszélgetni, mert szégyellem, hogy mennyire az étel rabja vagyok...
20l
Nekem is voltak/vannak durva falásrohamaim.
Mostanában tudom kontrollálni az étkezéseimet, de ki tudja, mikor durran el az agyam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!